Отдавна ми се искаше да направя такъв тутманик, но все не попадах на подходяща рецепта. В крайна сметка сътворих тази, която взе, че се оказа сполучлива. Наистина е мързелива, достатъчно е да имате продуктите, купа и лъжица, с която да бъркате тестото. Правилно разбрахте, няма да се меси този път.
Продукти:
250 мл топла вода
3 яйца
300 г кисело мляко
1 к.л. сода за хляб
1 кубче прясна мая
7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
700 г брашно
250-300 г сирене
50 г разтопено краве масло.
Маята се разтваря в топлата вода със захарта, добавят се 5-6 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне. В голяма купа се сипва пресятото брашно. Прави се кладенче, в което се слагат леко разбитите яйца, олиото, солта и разбърканата с киселото мляко сода. Добавя се и маята. Всичко се разбърква до получаване на много гъсто и лепкаво тесто. Купата се покрива с чиста кърпа и тестото се оставя да втаса.
Правоъгълна тава (голяма с размер 25/40 см) или друг вид голяма тава се намаслява по дъното и стените или се покрива с хартия за печене. Половината тесто се изсипва вътре и с намаслени ръце (защото е много лепкаво) се разстила равномерно. Поръсва се натрошеното сирене и се залива с разтопеното масло. Отгоре се изсипва останалото тесто и отново с намаслени ръце се покрива пласта сирене. Пече се на 170* като фурната не се загрява предварително.
Като се извади от фурната се напръсква с вода, за да омекне, покрива се с чиста кърпа и се оставя 15 минути да си почине.
Разрязва се на триъгълници и се сервира с напитка по желание.
Леле, жесток тутманик, ще запиша рецептата :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделя!
700 гр. брашно на колко чаени чаши отговарят?
ОтговорИзтриванеХем бърз, хем вкусен! Илиянче, чуден е!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря за сполучливата рецепта. Направих го за отрицателно време, не успяхме да го изчакаме да отпочине, изяде се за минути. Аз направих половин доза, колкото за едно хапване. Определено това ми е фаворита вече при рецептите за тутманици и ще го правя с голямо желание и удоволствие.
ОтговорИзтриванеБраво, Мария!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че сподели :)
Вчера видях рецептата и ми грабна окото, едве дочаках да се прибера и да я забъркам.Получи се страхотно. Много благодаря!
ОтговорИзтриванеПрекрасно, Стефка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието!
Става бързо и е вкусен! Рецептата наистина е добра и става една от любимите за неделно похапване!
ОтговорИзтриванеПоздравление за хубавата рецепта , смятам да го направя за децата , но искам първо да уточня наистина ли солта е 1с.л. не е ли много ?
ОтговорИзтриванеТолкова е солта. Ако предпочитате по-безсолно, можете да я намалите, но не я пропускайте напълно.
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Илиана
vidqh go i me grabna vegnaga go napravih v momenta se peche i nqmam tarpenie da stane.
ОтговорИзтриванеБраво, ще се радвам да ви хареса :)
ОтговорИзтриванеМоже ли да се замени водата с прясно мляко.
ИзтриванеБи могло, да.
ИзтриванеСодата не разбирам колко е :), а нямам търпение да го направя.
ОтговорИзтриване1 кафена лъжичка е содата :)
ОтговорИзтриванеУспех!
Благодаря ! :)
ОтговорИзтриванеНаистина чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеБърза, лесна и мнооого вкусен тутманик се получи!
Благодаря за хубавата рецепта!
Ще го приготвям редовно!
Мария Димова
Радвам се, че се е харесал и на Вас, Мария :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав петък!
Страхотна рецепта!:)
ОтговорИзтриванеHow much flour did you use in this recipe. one conversion site says there is it 3 cups and another says 6 cups.. Since the dough is very sticky, it must be closer to 3 cups?
ОтговорИзтриванеHello Kennedy,
ОтговорИзтриванеthe flour is 700 g.
Kolko vreme trqbva za da vtasa?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеТестото втасва докато почти удвои обема си. Умишлено не казвам време, защото ако е много топло, може да втаса за 20 минути, ако е студено, времето може да достигне 40-50 минути.
Лесен, бърз и вкусен тутманик. Аз лично не бях попадала на по сполучлива рецепта за тутманик. Поздравления и благодарности за прекрасните рецепти, които споделяте.
ОтговорИзтриванеМилена
Много благодаря за обратната връзка, Милена!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че си тук :)
Много изкусителен тутманик !Щом го видях ,веднага реших ,като се приберат децата ще го направя.Но имам въпрос ,може ли да подготвя тестото вечерта и да втаса в хладилника ,а на др. ден да го направя.Благодаря ти предварително!
ОтговорИзтриванеИна
Здравей Ина,
ОтговорИзтриванечестно казано, аз не съм го правила по този начин, но не виждам причина да не се получи. Обаче тестото е по-рядко и ще бъде добре да го сложиш в по-голяма купа :)
Ще се радвам да споделиш, ако опиташ този вариант.
Поздрави,
Илиана
Непременно ще опитам само че и ас ще попитам на колко чаши се равнява 700гр брашно благодаря предварително
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриване1 чаена чаша с вместимост 200 мл се равнява на 140-150 г брашно.
Поздрави,
Илиана
Здравейте, искам да попитам ако се работи със суха мая-процедурата за шупване същата ли е или с не трябва да се процедира по друг начин?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеаз по принцип си шупвам маята, независимо дали е суха или прясна. По този начин си осигуравям още едно втасване и правя предварителна проверка на качеството на маята. Случвало ми се няколко пъти и да не шупне и така не хабя всичките продукти за тестото, а само малко мляко или вода.
Препоръчвам да си тествате маята винаги :)
Здравейте! Честита Коледа! Направих го и стана страхотен, изяде се още топьл! Ще се повтаряяяя! Благодаря за пьлните и разбираеми и не на последно място вкусни и сполучливи рецепти!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Мариана!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че посещавате Щъркелово гнездо и ми се доверявате!
Здравейте! Днес правих този тутманик и всички в къщи много го хоресаха - докато се обърна и тавата свърши. :) Отива в графа любими! :) Поздрави и успешна година! :)
ОтговорИзтриванеБРАВОООО Страхотна рецепта много хубав стана . Поздрави за Илиана и да споделя още рецепти.
ОтговорИзтриванеако го замеся без сода,дали ще стане?
ОтговорИзтриванеЩе стане със сигурност :)
ОтговорИзтриванеТутманикът е фантастичен! За първи път намирам рецепта, която да ми се изпече, иначе винаги тутманиците ми стават глетави. Някой беше питал дали може тестото да се замеси вечерта, а да се изпече сутринта. Да може, аз го правих така и резултатът е велиполепен. Още веднъж благодарности.
ОтговорИзтриванеДнес го направих на моите елини-ометоха го за нула време.Нали си падат по хубавото ядене-харесаха го.Сега ще направя втори и този път ще си оставя и за мен.Опитах го-лесен и много вкусен.Благодаря за идеята.Слагам го в любими.Поздрави от Ксанти-Маги.
ОтговорИзтриванеВече втори път правя тази рецепта, спазвам стриктно всичко, отдолу и отгоре се изпича, в средата остава суров. Някаква идея, защо не се получава? До сега не съм пекла тестени неща с набухвател в незагрята фурна.
ОтговорИзтриванеТолкова много хора са го правили, никой не се е оплаквал от подобно нещо.
ОтговорИзтриванеОпитайте след като се загрее хубаво фурната и печете 10 минути на 170 градуса, да намалите на 150-160, покрийте с хартия за печене и печете така по-дълго време.
Здравейте Илиана. Колко време се пече тутманика на 170*С, приблизително ако знаете? Мерси ;)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз време за печене на тестени никога не засичам.
ОтговорИзтриванеВсяка фурна пече различно и ми е трудно да дам съвет.
Плюс това имам страх от недопечени питки и тутманици и често процедирам така - след като отгоре хване лека коричка, покривам с хартия и оставям във фурната по-дълго време. Така няма да изгори отгоре, но ще изпече по-добре отвътре.
Но за ориентир ще кажа около 40-50 минути поне. Зависи колко дебел ще се получи.
Здравей Илианка!Днес направих тутманика и найстина се получи много пухкав и апетитен!Благодаря много за споделената рецепта!Нямам търпение довечера да го сервирам на гостите си!Би ли ми казала(ако знаеш)кой е най добрия начин да стопля тутманика когато вече е изстинал и да си остане пак пухкав(ако е възможно)Поздрави Галя
ОтговорИзтриванеЗдравей Галя,
ОтговорИзтриванеМоже би вече е късно за отговор, но сега виждам този коментар.
Не ми се е налагало да го претоплям досега. можеш да го сложиш в съвсем леко затоплена фурна, ако искаш за много кратко , но за да не се изсуши прекалено, може би е добре да е леко напръскан с вода.
Аз не бих го топлила, но ти си реши.
Здравейте трябва ли да внася тестото отново след като е в тавата?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не е нужно да втасва тестото.
ОтговорИзтриванеКато го поставите в незагрята фурна, ще втаса.
Здравейте, не е нужно да втасва тестото.
ОтговорИзтриванеКато го поставите в незагрята фурна, ще втаса.
:-)
ОтговорИзтриване:-)
ОтговорИзтриванеЧудесен тутманик!Благодаря ВИ за сполучливата рецепта!На тези как не им е неудобно така да Ви разпитват за едно и също нещо!Поздрави!Даниела
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Даниела :)
ОтговорИзтриванеЩастлива съм, че Ви харесва моята рецепта и благодаря, че отделихте време да ми оставите коментар :)
Хубаво лято,
Илиана
Благодаря Ви за лесната рецепта.Използвах продуктите точно по рецептата,малко промених технологията.Кравето масло прибавих при забъркването на тестото,а сиренето накрая в цялото тесто .
ОтговорИзтриване6te go napravia nepremenno!!!Blagodaria za retseptata.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриваненадявам се да ви е вкусно!
Поздрави!
Малеееееее,жесток стана тутманика,благодаря за рецептата ,по добра не бях виждал.Жена ми ме заобича още повече благодарение на уникалната рецепта.
ОтговорИзтриванеМного вкусен тутманик стана, въпреки че го правих още по мързеливо! Мерси!
ОтговорИзтриванеMnogo vkusen i lesen ...Blagodaria za receptata :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Направих тутманик за първи път днес и използвах тази рецепта. Разкошен е! Благодаря много за рецептата :) Да сте живи и здрави!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Марта
Ама много вкусен! Да ви призная снощи го направих, но дъщеря ми и любимия успяха да се докопат до 2 парчета. Останалия го ометох аз...Не мога да спра да лапам това нещо! С гузна съвест тази вечер бъркам втори!...Впрочем и с половин кубче мая (толкова имах) пак стана доста. Много благодаря! Ани Канева
ОтговорИзтриванеНа мен лично не ми хареса тутманикът, очаквах нещо много по-добро. Соленият кекс, който правя, е много по-лесен и вкусен, не му трябва втасване и толкова ненужно плескане.
ОтговорИзтриванеРецептата не може да се хареса на всички. Както е казал народът "Вкус другар няма".
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара.
Здравейте, аз живея в чужбина и всичко българско много ми липсава, но пълно щастие няма - с две леви ръце съм за месене и да не говорим за меко, твърдо, еластично тесто, при мен всичко е яко твърдо, така де не ставам . Като видях рецептата си рекох айде ти си, тука няма да месиш. Е това нещо е недупостимо вкусно, пък и бързо, пък и етоооо месене няма. Адмирации Илиана!!
ОтговорИзтриванеЩастлива съм да прочета този коментар. Благодаря :)
ОтговорИзтриванеЩастлива съм да прочета този коментар. Благодаря :)
ОтговорИзтриванеОтличен! Благодаря.
ОтговорИзтриванеНикога не съм си падала по мързеливите бърканици, особено ако има сода в тях, НО тази рецепта се получи толкова невероятно вкусна, че трайно се присъедини към любимите ми печива! Толкова фин и богат вкус не съм получавала от никой друг бърз солен кейк досега. Стана пухкаво, наду се доволно, а и ми спести доста време и усилия. Поздравления и благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеСтана супер,за първи път правя тутманик и се получи много по-добре от очакваното,лесно е и вкусно.Благодаря за рецептата��
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за коментара. Радвам се, че ви е било вкусно! :)
ИзтриванеСтрахотен! В момента му се наслаждавам-как се е надул, един пухкав :) благодаря за чудесната рецепта-отива в графа ЛЮБИМИ!
ОтговорИзтриване1 кубче мая от 42 грама не е ли много за 700гр брашно?
ОтговорИзтриванеАко желаете, може да намалите количеството мая.
ИзтриванеАз го приготвих с 21 гр мая и стана съвършен. Много благодаря за рецептата, Илияна! :)
ИзтриванеСупер е. Браво!
ОтговорИзтриване