От известно време все ми се набиват в очите различни рецепти за претцели, но все ми се струваше, че това е много връткаво и ги прескачах. Обаче скоро дъщеря ми си купи от един магазин и много й харесаха. Тогава реших, че и аз ще пробвам. Рецептата, която реших да използвам е от тук с много малки промени.
Продукти:
1 1/2 ч.ч. топла вода
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
2 1/4 ч.л. суха мая
4 1/2 ч.ч. брашно
60 г разтопено масло
олио10 ч.ч. вода
1/2 к.ч. сода
1 голям жълтък + 1 с.л. вода
едра сол
Водата се смесва със захарта и солта в голяма купа и отгоре се изсипва маята. Разбърква се и се оставя за пет минути да шупне леко. Изсипва се маслото и брашното и сместта се разбива с миксер, като се използват бъркалките за тежко тесто. Първо се разбива на ниска скорост, после се усилва. Бърка се, докато тестото се отдели от стените на купата. След това тестото се изважда, купата се намазва с олио и тестото се връща обратно. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса за около час или докато удвои обема си. През това време покрийте тавите, в които ще печете претцелите с хартия за печене и я намажете с олио. Сложете 10-те чаши вода заедно със содата да заврат. Загрейте фурната на 230*
Когато тестото вече е втасало, се разделя на 8 равни части. Оформят се фитили, с дължина около 35 см. Завиват се във формата на претцел. Пускат се във врящата вода за около 30 секунди, изваждат се и се поставят в подготвените тави за печене. Намазват се с разбития с водата жълтък и се поръсват със солта. Слагат се да се пекат за около 12 - 15 минути.