Не по ловджийски, направо по канибалски си е това пиле. И виновна да го направя пак е Пепи. Нищо чудно. Понякога се случва да изчитам стотици рецепти в български и чужди сайтове и накрая да открия това, което търся при нея. И после - не била тя виновна. Виновна си и то много, Пеп. Ама аз пак продължавам да те обичам!
Та така. Сигурно има и други като мен.
Към рецептата - аз промених тук-там според нещата, с които разполагах, но основата е запазена. Сега ще напиша моят начин, а този на Пепи е тук.
Продукти:
половин пиле на парчета
30 мл олио
200 г гъби печурки
две шепи сухи манатарки. (при налични)
1 глава лук две шепи сухи манатарки. (при налични)
1 глава чесън + 2 скилидки
1 морков
2 печени чушки
малка връзка магданоз
200 мл бяло вино
1 консерва домати
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
една подкова наденица за печене (но не съвсем прясна),
черен пипер, сол.
Месото се измива и си подсушава добре с мека кърпа или кухненска хартия, поръсва се със сол и пипер, които се втриват с ръце в месото. Оставят се да "отлежат" 20-30 мин. Изпържва се в мазнината - първо с кожата надолу, после и от другата страна. Месото се изважда и в същата мазнина се задушават лук, морков и чесън , а след 3-4 минути и гъбите и магданоза. Прибавят се доматеното пюре, виното, нарязаните печени чушки и консервираните домати. Всичко се оставя да ври за 15-20 мин., докато количеството остане наполовина. Сухите манатарки се начупват (освен ако не са съвсем начупени)и накисват за 10 мин. в малко топла вода; изваждат се и прибавят към соса заедно с прецедената им течност (да не остане някоя песъчинка в нея). Посолява се на вкус, ако доматите не са солени и се прибавя лъжичката захар. Готовия сос се изсипва при месото, поставя се и наденицата, нарязана на парчета. И тук в соса се прибавят отделните 2 скилидки чесън - счукани, или пресовани. Много е важно соса да не бъде над виното на месото, за да не се получи като варено. Най-добре е да бъде на 2/3 от височината му.
Тавата се завива с фолио и се пече около час и половина на 180*