Продукти:
300 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца+1 белтък
5 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
около 1 кг брашно
100 г масло
1 жълтък, смесен с 1 с.л. разтопено масло и 1 с.л. прясно мляко за намазване
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката.Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга. Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново. Маже се с жълтъка и се пече в загрята на 170* фурна.
Допълвам: Ако не отделите тесто за топка в средата, а вложите цялото тесто за направата на кифличките и ги подредите във форма на венец в голяма това, като оставите повече пространство в средата, ще получите ето това прекрасно нещо. Венецът е подходящ за различни поводи, можете да го декорирате според фантазията и повода.
Допълвам: Ако не отделите тесто за топка в средата, а вложите цялото тесто за направата на кифличките и ги подредите във форма на венец в голяма това, като оставите повече пространство в средата, ще получите ето това прекрасно нещо. Венецът е подходящ за различни поводи, можете да го декорирате според фантазията и повода.
Илианка, прекрасно слънце днес е грейнало на трапезата ви :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Страхотна е ще я направя за нова година
ИзтриванеНевероятна е, както всичко, което правиш.Честит празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеЧестит Празник!
Илианка, ползвам почти същата рецепта най-редовно. Превъзходна питка :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори.
ОтговорИзтриванеТестото е много хубаво. Аз правя и друга пита с него. Стават много мекички и пухкави :)
ще пробвам и тази!
ОтговорИзтриванеНа нас ни хареса много :)
ОтговорИзтриванеЩе се пробва!! Много изкусително изглежда!!! :)
ОтговорИзтриванеДнес я правих,наистина се топи в устата!Невероятна е!
ОтговорИзтриванеП.П. Само горе в описанието при добавянето на продуктите към кладенчето в брашното е забравено да се напише олиото и някой начинаещ може да го забрави!
Благодаря за забеежката :) Поправих се :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че се е получила и при вас!
Благодаря!
Това се превърна в любимото ми тесто,правя го с различни плънки и резултат винаги е перфектен!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриване-Адриана
Имам малка тавичка и ще я направя с половината продукти, но задължително ще пробвам днес за новата година
ОтговорИзтриванеОт тези продукти се получава много голяма. Щом тавата е малка, продуктите задължително се намаляват.
ОтговорИзтриванеУспех!
От тези продукти се получава много голяма. Щом тавата е малка, продуктите задължително се намаляват.
ОтговорИзтриванеУспех!
Истинска голяма и слънчева погача за празник:)
ОтговорИзтриванеРазкошна е!
много е вкусна, правя я за 3ти път , мерси за рецептата!
ОтговорИзтриванеИлианче, видях снимката във фейсбук и прескочих за подробности в блога - прекрасна е! И на вид, и на вкус!Поздравления за тази великолепна красотата! Днес и аз съм на тема питки :)), но... сега виждам, че с година разлика :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Elti!
ОтговорИзтриванеДа, аз я публикувах преди доста време, но тази питка си остава мой фаворит. Тестото на повечето ми питки е на тази основа. Прекрасно е.
поздравления за хубавата питка, но аз като начинаеща в месенето искам да попитам като правя тази питка може ли между корите да се сложи и сирене?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Кремена!
ОтговорИзтриванеДа, можеш да сложиш и сирене. Ще стане вкусно със сигурност. :)
здравей Илианка искам да ти кажа че направих питката и със сирене стана просто божествена като се има в предвид че не съм добра в месенето. БЛАГОДАРЯ ТИ всички твой рецепти са уникални и винаги сполучливи. БРАВО :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно!
ОтговорИзтриванеМного се радвам :)
Благодаря ти за доверието и хубавите думи!
Здравейте,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за невероятната рецепта, направих питката, като това е моята първа питка и стана страхотна и на вид и на вкус. Божествена е, благодаря
Уникална рецепта! Получи се много вкусно!
ОтговорИзтриванеБраво!
ОтговорИзтриванеЩастлива съм, че ви харесва :)
до сега не съм месила но имам огромно желание и реших да се пробвам на външен вид изглежда много добре но като стане ще видим какво се е получило НАСИ
ОтговорИзтриванеНадявам се, че се е получила много хубава, Наси :)
ОтговорИзтриванепитката стана чудесна много хубава просто нямам думи да я опиша и днес пак ще правя Наси
ОтговорИзтриванеДа ви е вкусно, Нанси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че се отбиваш тук :)
Moje li da se sloji poveche zahar za da stane po sladka kato za pogacha za bebe?
ОтговорИзтриванеДа, може.
ОтговорИзтриванеПравила съм подобно тесто с повече захар. Става добре. Но разбира се, не бива да се прекалява.
Специални брагодарности за страхотната рецепта. За първи път я правих, а аз не съм хич опитна. Стана чудесна! Много много благодаря! Бъди здрава! :)
ОтговорИзтриванеКакъв е диаметъра на тавата?Благодаря за прекрасните рецепти!
ОтговорИзтриванеСолей, и аз благодаря за споделения коментар :)
ОтговорИзтриванеПоздравявам те за сполучливия опит :)
Милена, тавата ми е 33 см. диаметър :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце!
Прекрасна!!!!
ОтговорИзтриванеНаправих я за новогодишната вечеря и стана супер!
Пекох в стара електрическа тенджера!
Честита нова година,Илиана!
Здраве,късмет и благополучие!
В рецептата пише,че се разрязва на 16 триъгълника,а на снимката са....10,аз ли нещо не съм разбрала :) Извинете ме ако ви се е сторил въпроса ми глупав,но съм от начинаещите :)
ОтговорИзтриванеНа снимката само два от по-големите триъгълници са разрязани на по-малки. Останалите още не са.
ОтговорИзтриванеТ.е. големия кръг първо се реже на 4 триъгълника, после всеки триъгълник се реже на още 4 малки.
Дано съм обяснила добре.
Ааааа яснооо,много ти благодаря:) Логично.......:)
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта!Лесна за приготвяне и оформяне.Благодаря!
ОтговорИзтриванеВ момента се пече във фурната, дано да стане :)
ОтговорИзтриванеСтискам палци!
ИзтриванеИзглежда страхотна! Колко време се пече?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
Изтриванеизпичането на питката много зависи и от фурната. Всяка пече различно. На мен обикновено ми отнема около час. Ако отгоре се запече, отвътре е още сурова, покрийте с хартия, за да не загори и продължете печенето до готовност.
Здравейте,
ОтговорИзтриванеДнес изпробвах рецептата Ви и стана чудесна пита - от себе си добавих само сиренце! Благодаря, препоръчвам я с две ръце!
Супер е! Благодаря за споделена та рецепта!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря!
ИзтриванеБлагодаря Ви за рецепта!Питката стана много вкусна.
ОтговорИзтриване