Така се случи, че последните публикации са все тестени, но такива са и дните сега :) Има поводи.
Тази питка знам отдавна, но все нещо друго я изместваше. Оформлението беше предложено преди много време от Стаси и стана много популярно.
Продукти:
200 мл топло прясно мляко
30 г прясна мая
150 г кисело мляко
2 яйца+1 белтък
6 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 700 - 800 г брашно
около 40 г масло
Маята се разтваря в прясното мляко със захарта. Добавят се две шепи брашно и се оставя да хване "шапка". В брашното се прави кладенче и всички продукти се поставят там. Изсипва се и втасалата мая и се омесва меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на четири равни части. Разточват се на правоъгълници и се подреждат един върху друг, като се намазват равномерно с масло ( без последната кора).
След това се разрязват на 7 равни части по широчина.
Всяка част се разточва леко с точилка и се усуква.
След това се оформя на възелче и се поставя в застлана с хартия за печене или намаслена тава. Намазва се с разбит с малко мляко и няколко капки олио жълтък и по желание се поръсва със сусам. Пече се в незагрята предварително фурна на 170*.
Тази питка знам отдавна, но все нещо друго я изместваше. Оформлението беше предложено преди много време от Стаси и стана много популярно.
Продукти:
200 мл топло прясно мляко
30 г прясна мая
150 г кисело мляко
2 яйца+1 белтък
6 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 700 - 800 г брашно
около 40 г масло
Маята се разтваря в прясното мляко със захарта. Добавят се две шепи брашно и се оставя да хване "шапка". В брашното се прави кладенче и всички продукти се поставят там. Изсипва се и втасалата мая и се омесва меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на четири равни части. Разточват се на правоъгълници и се подреждат един върху друг, като се намазват равномерно с масло ( без последната кора).
След това се разрязват на 7 равни части по широчина.
Всяка част се разточва леко с точилка и се усуква.
След това се оформя на възелче и се поставя в застлана с хартия за печене или намаслена тава. Намазва се с разбит с малко мляко и няколко капки олио жълтък и по желание се поръсва със сусам. Пече се в незагрята предварително фурна на 170*.