За тестото:
20 г прясна мая
300 мл хладка вода
около 600 г брашно
1 ч.л. сол
За плънката:
250 г картофи
около 800 г лук
1 стрък праз
7 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. джоджен
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. чубрица
1 малка сушена чушка
Картофите се обелват и нарязват на много ситни кубчета. Лукът и празът се нарязват. Чушката също се реже на малки парченца. Мазнината се загрява и в нея се изсипват картофите. Изпържват се и се прибавя лукът и празът. Всичко се изпържва добре и се добавят подправките и сухата чушка.

Взима се отново тесто, което се разточва на кора с диаметъра на тавата. Поставя се върху плънката и така се редуват докато накрая се завърши с кора. С краищата на най-долната кора се завива целият лучник.

Оставя се да втаса. Пече се в предварително загрята фурна. Като се извади, може да се напръска леко с вода, за да омекне добре. Завива се с кърпа да престои около 15 минути.
Много е интересен лучника ти, Илианка:)
ОтговорИзтриванеА коричката е неустоима!
Изпълнена с усмивки неделя :)
Благодаря, Дани!
ОтговорИзтриванеОбичам хрупкави корички :)
Хубав ден и на теб!
Илианка, сега сънищата ми на тема лучник имат още един обект ;-) Страхотна рецепта...
ОтговорИзтриванеХаресва ми идеята за картофи в плънката! Обещава един мек и приятен вкус!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Илианка и пожелания за здрави, ведри и все така вкусни предпролетни дни :-)
Много интересен и сигурно вкусен лучник. Приятелката на големия ми син е от Ловеч и от нея съм запозната, че в този край сте любители на лучника.Направихме по нейна рецепта и много ни хареса, но сега ще опитам и тази. Много е изкушаваща.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване