неделя, 14 март 2010 г.

Лучник


Продукти:


За тестото:

20 г прясна мая
300 мл хладка вода
около 600 г брашно
1 ч.л. сол

За плънката:

250 г картофи
около 800 г лук
1 стрък праз
7 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. джоджен
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. чубрица
1 малка сушена чушка



Картофите се обелват и нарязват на много ситни кубчета. Лукът и празът се нарязват. Чушката също се реже на малки парченца. Мазнината се загрява и в нея се изсипват картофите. Изпържват се и се прибавя лукът и празът. Всичко се изпържва добре и се добавят подправките и сухата чушка.

Тестото се замесва от посочените продукти. Разделя се на четири части, като едната част е по-голяма от другите. Тавата, в която ще се пече лучникът се намаслява. Не е нужно тестото да втасва. Взима се най-голямата част тесто и се разточва на кора, по-голяма от тавата - трябва да покрива стените на тавата и да остане да виси извън нея. Пренася се с помощта на точилка в намазаната тава. Върху нея се изсипва 1/3 от плънката.


 Взима се отново тесто, което се разточва на кора с диаметъра на тавата. Поставя се върху плънката и така се редуват докато накрая се завърши с кора. С краищата на най-долната кора се завива целият лучник.







Оставя се да втаса. Пече се в предварително загрята фурна. Като се извади, може да се напръска леко с вода, за да омекне добре. Завива се с кърпа да престои около 15 минути.

6 коментара:

  1. Много е интересен лучника ти, Илианка:)
    А коричката е неустоима!
    Изпълнена с усмивки неделя :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани!
    Обичам хрупкави корички :)

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, сега сънищата ми на тема лучник имат още един обект ;-) Страхотна рецепта...

    ОтговорИзтриване
  4. Харесва ми идеята за картофи в плънката! Обещава един мек и приятен вкус!

    Поздрави, Илианка и пожелания за здрави, ведри и все така вкусни предпролетни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересен и сигурно вкусен лучник. Приятелката на големия ми син е от Ловеч и от нея съм запозната, че в този край сте любители на лучника.Направихме по нейна рецепта и много ни хареса, но сега ще опитам и тази. Много е изкушаваща.

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, благодаря!

    Дими, точно така е. Картофите и празът саздават много мек и приятен вкус.

    Русанка, всъщност тази рецепта малко си я съчиних и не е точно ловешка. Но определено ми хареса много начинът по който се получи. Не е много тежък и е много приятен вкуса. Пробвай. Препоръчвам :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...