Когато бях дете, щом дойдеше ваканция, веднага ме пращаха на село. Тогава го приемах едва ли не като наказание, но сега си давам сметка, че това са едни от най-щастливите ми дни. Тогава в сладкарницата караха най-хубавите меденки, които някога съм опитвала. Баба им казваше "медени питки". Бяха подредени в едни големи черни... тави. Половинката от всяка меденка беше потопена в шоколад и аз винаги започвах да ги ям от страната без шоколада. Никога няма да забравя този вкус.
Освен тях имаше и едни Триочки, които никога и никъде другаде не съм виждала. Те ми бяха още по-любими. Бяха като сладки, слепени с мармалад, но по-големи и имаха три дупчици на тях, през които се виждаше мармаладът. Еееех... спомени... Имаше дни, в които караха наливна боза и баба ме пращаше с една голяма кана до сладкарницата. Винаги ме беше страх да не изпусна тежката порцеланова кана и изпивах половината боза по пътя на връщане :))
От доста време не съм правила сладки, а бях планирала за днес. Дълго се чудих и рових в разни рецепти. Накрая реших, че ще направя медени питки :) Такива с шоколад. Но за разкош им добавих и смлени орехи.
Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
5 с.л. мед
1/2 пакетче канела
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. сода
брашно за нелепнещо тесто (около 4 ч.ч.)
За глазурата:
150 г шоколад
30 г масло
Яйцата се разбиват леко с вилица. Прибавя се захарта, олиото, медът и канелата и содата. Разбърква се добре. Сипват се орехите и отново се разбърква. Добавя се по малко от брашното и постепенно се замесва тесто, което трябва да не лепи, но внимавайте да не слагате прекалено много брашно, защото няма да може да се разточи.
Взима се част от тестото и се разточва на кора с дебелина около 4 мм. Изрязват се меденките (аз дълго се чудих с какво да ги режа и... не ми се смейте много :) - изрязах ги с капачка от буркан :). Поставят се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в загрята фурна.
Шоколадът се разтопява на водна баня с маслото. Меденките се потапят в него и се оставят върху хартия за печене, за да се втвърди шоколадът.