Всичко в домашната кухня е въпрос на вкус и предпочитание. Така е и с лютеницата.
За мен най-вкусната домашна лютеница е тази, в която чушките са изпечени на жар. Но в градски условия това е трудно постижимо, освен, ако не запаля огън пред блока (и това се е случвало, но беше отдавна ). Има моменти, в които няма как да си отида на село, а продуктите просто стоят и ми се молят да ги приготвя. Тогава прибягвам към мързеливи и лесни рецепти.
Напоследък фурната се е превърнала в предпочитан вариант за готвене на какво ли не за мен. (Май само супа не съм правила там, но и това ми е в главата )
И така - през почивните дни се оказах с голямо количество домати и чушки, които трябваше да оползотворя. Освен доматен сок, смлени домати и печени чушки с домати, реших да пробвам и лютеницата във фурната. За рецептата се доверих на Катето и действах като нея, само пропуснах лука, тъй като аз лично предпочитам да не го добавям в лютеница, но пък сложих повече чесън.
Понеже най-голямата ми тава, която се побира във фурната събира половин доза от посоченото количество зеленчуци, се наложи да пека на два пъти. Тавата е с размери 40 см дължина, 25 см широчина и 6 см височина.
От посоченото количество продукти получих осем бурканчета вкусна домашна лютеница.
Продукти:
3 кг чушки (за предпочитане червени, но при мен имаше и доста зелени)
2 кг домати
1 кг патладжан
600 г моркови
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. смес от винен оцет и тъмен Балсамико в съотношение 50:50
3 с.л. сол (при мен отиде малко повече)
1 1/4 ч.ч. олио
2 глави чесън
1 1/2 връзки магданоз
черен пипер
кимион (ако ви харесва - аз го пропуснах)
Първо си пригответе патладжанът. Обелва се и се нарязва на едри кубчета. Посолява се и се оставя да се отцеди. След това доматите се обелват и се нарязват на едро. Посоляват се леко и се оставят в тава под наклон, за да се отцеди по-голямата част от течността, която съдържат.
Морковите се почистват и нарязват на парчета, измитите чушки също се режат на едро. Поставят се в дълбока и голяма тава. Прибавят се доматите и измитите от горчилката патладжани. Захарта и солта се смесват и зеленчуците се поръсват с тях. Прибавят се двата вида оцет и олиото. Разбърква се хубаво.
Тавата със зеленчуците се поставя в загрята на 250 градуса фурна. Отгоре се поставя алуминиево фолио, не се запечатва тавата с него. Поставя се само за да не прегорят зеленчуците, тъй като фурната е силна. Не запечатвайте тавата, защото течността вътре трябва да се изпарява. Пече се докато течността се изпари и остане само на мазнина. Разбърква се периодично, докато се пече. При мен печенето отне два часа на тава.
След като зеленчуците се изпекат, фолиото се махва и се прибавя нарязания на филийки чесън. Разбърква се и се връща във фурната без фолио за 7-8 минути. Изпечените зеленчуци се изваждат и към тях се прибавят подправките и нарязания магданоз.
Оставя се леко да се охлади и се пасира - колко едро ще пасирате, зависи от вашите предпочитания.
Готовата лютеница се поставя в измити и добре подсушени бурканчета и се стелиризира за 15 минути след като водата заври. Бурканчетата се изваждат внимателно от горещата вода и се обръщат с капачките надолу. Оставят се да изстинат.
Готовата лютеница се съхранява на тъмно и хладно място.
Топличка, с хлебче и сиренце... Е, няма такава вкусотия! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Иле!
Ако не се слага захар и два вида оцет, а само традиционният, дали ще има хубав вкус?
ОтговорИзтриванеДа,аз слагам само оцет и никога чесън.
ИзтриванеХристина, може да се сложи само обикновен оцет според мен. Пък за захар - ние винаги слагаме на лютеницата. Не съм пробвала без нея.
ОтговорИзтриванеМоже да се сложи вместо оцет червено вино.
ИзтриванеДа, бихте могли да сложите малко червено вино.
ИзтриванеЛюспите на чушките усещат ли се? Аз направих лютеницата само с обикновен оцет и без кимион, но част от люспите се усещат и не мога да разбера от това, че пасатора ми не е толкова мощен или по принцип си става така?! Иначе лютеницата има превъзходен вкус, но тези малки люспички ме притесняват...
ОтговорИзтриванеАз оставям да изстине и тогава меля с машинка за отделяне на люспи и семки.
ИзтриванеПри мен не се усещат. За моя голяма изненада. Но пасирах доста упорито продължително време.
ОтговорИзтриванеНаправих я и аз, само намалих грамажа на патлажана и за конпенсация увеличих червеният домат и пипера. Добавих само обикновен ябълков оцет. При мен не се усещат люспи от пипера, дори доста съм пасирала защото консистенцията стана като пюре.
ОтговорИзтриванеМоже всичко да се смели предварително и тогава във фурната. Пак е хубава.
ОтговорИзтриваненаправих я, добра стана наистина. аз по принцип правя лютеницата само с домати и чушки, та мисля да опитам и само с тях. за човек с дечурлига и малко/никакво свободно време рецептата е много удачна.
ОтговорИзтриванеПетимни сме за домашна лютеничка, Илианче! Тази рецепта непременно ще я приложим и то още тези дни!
ОтговорИзтриванеБлагодарим за нея! Поздрави, Валя и Ирина!
Днес я направих направо е страхотна като едро смляната домашга лютеница която продават
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за отзивите!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви допадна рецептата.
Сигурна съм, че ще се получи и само с домати и чушки, макар и с различен вкус.
И със сигурност рецептата търпи промени, в зависимост от нашите предпочитания.
Слънчев поздрав на всички!
Илиана
Обеща да ми пратиш, така че ще помързелувам тази година с мързеливата лютеница. :)
ОтговорИзтриванеИ аз ви благодаря за прекрасната рецепта. Лютеницата наистина е много вкусна, люспи от чушките не се усещат и при мен . Пекох две тави едновременно на вентилатор. Резултата наистина е впечатляващ! Поздрави :) (Славея )
ОтговорИзтриванеИмам условия за печене на чушки и патладжан, но непременно ще я изпробвам - пести време все пак. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеДобре ще ми дойде да си направя една емигрантска лютеница подобна : )
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята!
Благодаря за прекрасната рецепта Вкусна лесна пести време Чудесна благодаря на Илияна за точните обяснения Браво
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванемного вкусна лютеница. браво!
ОтговорИзтриванеЧУДЕСНА !!!Днес направих и останах очарована от резултата !В цялата къща се носеше невероятен аромат ,а след пробването оооо вкусът е невероятен !Хора направете си !!!Браво и благодаря за рецептата !
ОтговорИзтриванеМили хора, благодаря ви, че опитахте и споделихте коментар!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви много вкусни дни,
Илиана
Илиянче, много твои рецепти съм правила и всичките са вкусни и се харесват. За тази много се колебах и затова направих само половин доза. Стана страшно вкусна! Много ти благодаря за всички вкусни рецепти! Бъди здрава!!!
ОтговорИзтриванеИ аз я направих по рецепта с тази разлика,че материала ми беше много и вместо да пека я варих в голям казан и след това пасирах.Люспите не се усещат при добро пасиране.Стана страхотна.Естествено с много продукти напълних и много бурканчета,но не остана нито едно.Правих я миналото лято,сега ще я правя пак.
ОтговорИзтриванеПопаднах на вашата рецепта и понеже съм чедо израснало на село, а сега живеещо в града веднага се зарадвах. В градските условия да си направя малко домашна лютеница за мен и моите деца това е скъпоценно. В момента я правя и очаквам с нетърпение да опитам вкуса на моята лютеница. Благодаря, че сте споделили тази рецепта. Ще пиша за резултатите. Вярвам, че ще са отлични!
ОтговорИзтриванеСтискам палци за отлични резултати и чакам отзивите с нетърпение! :)
ИзтриванеМного благодаря за рецептата.Лютеницата е превъзходна:)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря! За доверието и за коментара :)
ОтговорИзтриванеМиналата година направих 4 дози и на всички в семейството много им хареса .Започвам пак да правя и тази година !Благодаря за хубавата рецепта !
ОтговорИзтриванеПерфектна рецепта!Всичко стана,както е описано!Благодаря!От много години не правя никаква зимнина,купувам готово.Тази рецепта ме заинтригува и съм доволна,че я направих.Само не ми стана ясно,защо"мързелива лютеница"?Доста си е трудоемко!Но съм доволна,ще има повторение!
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря за доверието!
ИзтриванеРадвам се много, че рецептата се харесва и на вас :)
А е мързелива, зщото нищо не се пече, бели, мели и изварява, а само се реже и пече :)
Здравейте и благодаря за доверието!
ИзтриванеРадвам се много, че рецептата се харесва и на вас :)
А е мързелива, зщото нищо не се пече, бели, мели и изварява, а само се реже и пече :)
Цяла седмица се опитвам да стигна до приготвянето на тази рецепта. Днес най-накрая закупих всичко необходимо. Сега препрочитам рецептата и се позачудих за чесъна и по-точно колко големи глави? Аз купих две глави общо 100 гр. Не са ли много?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеЧесънът се опарва в сместа и не стои като суров вътре.
Ако главите чесън са от онези големите, все пак сложете едната, за да сте спокойни :)
Здравейте,
ИзтриванеЧесънът се опарва в сместа и не стои като суров вътре.
Ако главите чесън са от онези големите, все пак сложете едната, за да сте спокойни :)
Здравейте , днес най-накрая реших да пробвам тази мързелива лютеница . Имах малки резерви за резултата , но в крайна сметка бях много приятно изненадана , дори очарована ! До сега не съм правила лютеница , защото ми е много трудоемко и накрая неспорно , но сега вече ще си имам и аз ВКУСНА И МНОГО МЪРЗЕЛИВА лютеничка ! Благодаря за прекрасната рецепта и за прекрасния блог , следя го редовно , но рядко коментирам ! Приятна и спокойна вечер !
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Красимира :)
ОтговорИзтриванеЩастлива съм, когато чета подобни коментари :)
Хубаво е човек да намери своя си начин за правене - както на лютеницата, така и с останалите рецепти.
Благодаря за доверието и за хубавите думи!
Това ме кара да вярвам, че това, което правя има смисъл. Благодаря!
Страхотна!!!!! Поздравления!!!
ОтговорИзтриванеза какво е винения оцети балсамико? не може ли да се пропусне?не съм сигурна в оцета/не знам ,кой е качествен в магазина/ и за балсамико също ,какъв вкус придава на лютеницата?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеМоят съвет е, ако правите лютеницата, да не пропускате оцета. Може да не сложите балсамико, но сложете 1/3 ч.ч. оцет. Не мога да препоръчвам марка оцет, но купете някой по-скъп.
открих перфектниата комбинация за мен - 4 кг чушки, 2 кг домати, по 300 моркови и патладжани, другото е същото. и много кимион, без магданоз. стана чууууууудна
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря! acmatarifi.net
ОтговорИзтриванеЧудесна,направих я,точно спазих рецептата. Прилича ми на Дерони.Страхотен вкус!Благодаря за идейка та.
ОтговорИзтриванеЧашата с каква вместимост е ! Яна
ОтговорИзтриванеОбикновено използвам чаша с вместимост 200 мл.
ИзтриванеИ аз така смятах. Благодаря за бързия оотговор! Малко е късно вече, тъй като доматите не са толкова хубави,но догодина сигурно.Поздрави Яна
ОтговорИзтриванеКак не съм я видяла по-рано! Яна
ОтговорИзтриванеСтана много вкусна.
ОтговорИзтриванеИ това го записвааам! Видях, че и Зичето предложи нещо подобно, но в тенджере на котлона. Нямам търпение да пробавм! Благодаря, мила!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да хареса и на теб, Люси :)
ИзтриванеСлучайно попаднах на тази рецепта и реших да я изпробвам. Получи се страхотна лютика. В момента правя втори път. Много ви благодаря! Да сте живи и здрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! И вие останете със здраве!
ИзтриванеАз в момента я пасирам, на вкус стана страхотна. Благодаря за лесната и вкусната лютеничка 😉😉.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за отзива :)
ИзтриванеЗа втора година я правя. Уникална е! Благодаря Ви за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного вкусна и лесна рецепта. Правя я за втора поредна година. Благодаря Ви!
ОтговорИзтриванеАз я правя от години, като вместо патлиджан съм слагала тиквичка и слагам 1/3 чаена чаша оцет и 1/3 ч.чаша червево вино.
ОтговорИзтриванеСтрахотен пост! Браво за сайта! Редовно Ви чета! Поздрави
ОтговорИзтриванеСайт за здраве Zdrave.biz
Приготвих я стана чудесна .Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеРадвам се, че опитахте рецептата и благодаря, че споделихте!
ИзтриванеЗдравейте, лютеницата наистина е лесна и вкусна, позволява импровизации. Аз добавям към зеленчуците узрели жълти джанки и червени ябълки за сметка на киселите продукти.
ОтговорИзтриване