петък, 5 юли 2024 г.

Хрупкави пилешки филенца


 Европейското по футбол е в разгара си, а след него тази година предстои и Олимпиадата. А с тях и нуждата от нещо вкусно, с което да преглъщаме студената бира през тези горещи дни пред телевизора, е огромна!

Нямам претенции да ви предлагам сложни рецепти и странни продукти, които да търсите къде ли не. Вместо това, днес ще заложа на добрите стари пилешки хапки или филенца. Този път тествах нова за мен рецепта, която определено се одобри у дома и разбира се, намира място и в блога.

Продукти:

4 пилешки филенца (една пеперуда)

2 яйца

150 мл вода 

200 г брашно

1 с.л. соев сос

1 ч.л. сол

1 ч.л. червен пипер

черен пипер

олио за пържене на маслена баня

още брашно, сол и пипер за овалване преди пърженето

* Това количество е доста голямо, затова ако не сте много хора, може да приготвите рецептата с половината продукти.


В купа се смесват брашното, солта, соевия сос, червения и черния пипер, яйцата и водата и всичко се разбърква много добре. 
Пилешкото филе се нарязва и се слага в купата. Разбърква се много добре. Покрива се с фолио и се прибира за половин час в хладилника. Обаче ако много бързате, може и да пропуснете тази стъпка и да пристъпите директно към пържене.

В друга купа се смесва 1 ч.ч. брашно с лъжичка сол и лъжичка червен пипер. Ако тази смес не ви стигне, пригответе още малко от нея.

В касерола или друг подходящ съд се загрява по-голямо количество олио, за да може филенцата да се пържат на маслена баня. Това е много важно за успеха на рецептата.

 Няколко филенца се изваждат от маринатата и се овалват хубаво в брашното. Слагат се да се пържат веднага. Пърженето продължава, като се разбъркват често, докато придобият златист загар.

Докато предните филенца се пържат, следващата доза се овалва в брашно и така, докато се изпържи цялото количество.

Имайте предвид, че е необходимо да работите доста бързо, докато едновременно пържите едните филета и овалвате в брашното другите. 

Готовите филенца се изцеждат върху кухненска хартия, като е много важно да не ги натрупвате едно върху друго, преди да ги поставите в чинията за сервиране.


По желание може да сервирате с чеснов сос или друг сос, който ви харесва.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...