понеделник, 2 ноември 2009 г.

Торта Рафаело (Raffaello)




Източник: Наталина

Продукти за форма с диаметър 26см:

за блата:

6 яйца
180г захар
160г пресято брашно

Форма за торта се намазва с масло и се посипва с брашно или грис.
Разделят се белтъци и жълтъци, като първо се разбиват белтъците на гъст сняг. После се разбиват жълтъците със захрта на пяна. Прибавят се постепенно белтъците, като вече се бърка леко с дървена лъжица. Накрая леко се забърква пресятото брашно.

Пече се в предварително загрята фурна. Приготвения блат се реже на три.

Крем

1 консерва подсладено кондензирано мляко / около 400г
250г меко масло
около 100 г кокосови стърготини(може да сложите и повече, ако ви се стори, че кремът е по-рядък).
(по желание 100г настърган бял шоколад, но може да ви се стори доста сладко)
Първо се разбива маслото и по малко се прибавя кондензираното мляко като се бърка непрекъснато с миксер, до получаване на пухкав крем и после се прибавят стърготините. Така приготвения крем се оставя за около час-два да се стегне хладилника.

Сглобяване:


Блатът се сиропира леко с ром или някакъв сироп, компот или мляко. Маже се с крема, като между редовете може да сложите ягоди, малини, банан, ананас или друг плод. Отгоре се намазва с крем и се посипва с кокосово брашно. Ако ви остане крем, прибавете му още кокос и оформете топчета, които топвате в бял шоколад и овалвате в кокос. Може да полеете и цялата торта с бял шоколад.

Това е по рецептата на Наталина. Аз направих тортата, като разрязах блата на две. В крема добавих един разтопен бял шоколад. Блатовете сиропирах със сок от череши. Тъй като по средата намазах доста дебел пласт крем, не ми стигна сместта за топчета, с които да украся. Затова използвах череши. Общото количество кокос, което използвах е 120 г - 100 за крема и 20 за поръсване.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...