Днес ви представям една рецепта, която е в пълен синхрон с времето навън. Вкусна и питателна леща със свинско месо и гъби. Като че ли не е много разпространена комбинацията на леща с месо у нас, но аз я комбинирам успешно вече в няколко рецепти -
Леща с пушени ребра,
Леща със свинско и
Леща с бекон са предните три. Сега ви предлагам малко по-различен вариант, но много, много вкусен.
Между другото, ако искате да разнообразите ястията си с леща, в блога вече съм публикувала доста рецепти, които да ви послужат за идея. Може да ги видите в този линк http://ilrai.blogspot.com/search?q=%D0%BB%D0%B5%D1%89%D0%B0
Ето и днешната рецепта.
Продукти:
200 г леща
1 глава лук
1 голям морков
1 зелена чушка
1 среден картоф
250 г гъби
около 500 г свинско месо
1 домат или домати от консерва
2 с.л. доматено пюре
5-6 скилидки чесън
100 мл червено вино
1 с.л. червен пипер
чубрица
мащерка
черен пипер
девесил (пресен е по-добре, но може и сушен, ако нямате пресен)
пресен магданоз
За приготвянето на леща със свинско и гъби започваме с подготовката на продуктите.
Когато имам време, накисвам лещата за няколко часа. Препоръчително е да се накисва между 8 и 12 часа, но понякога я кисна по-малко. След това водата се изхвърля, лещата се измива и се налива нова вода и лещата се сварява. След това се прецежда.
През това време месото се нарязва на хапки. Зеленчуците също се нарязват. Ако използвате пресен домат, го обелете и нарежете на кубчета или просто го настържете. Гъбите се режат на филийки, а картофът на малки кубчета. Лукът, морковите и чушката се режат на ситно.
В 5-6 с.л. загрята мазнина се изсипва месото. Запържва се до порозовяване от всички страни. Добавят се лука, чушката, морковите и гъбите. Посолява се и се готви, докато се изпари водата, която ще пуснат зеленчуците. Слага се червения пипер, разбърква се и се изсипва виното. Изчеква се около 2 минути, да се поизпари и се прибавят доматите и доматеното пюре. Слага се картофът, нарязан на кубчета и се доливат още около 200 мл вода. Оставя се да ври десетина минути. След това се изсипва сварената леща и се добавят подправките и чесъна. Разбърква се добре и се готви на тих огън до пълната готовност на продуктите. На мен ми харесва без течност, но ако искате да има малко сосче, си долейте още малко вода - по желание и вкус. Накрая се поръсва с пресен девесил и пресен магданоз. Ако използвате сух девесил, то го сложете с останалите подправки, когато слагате лещата.
Общо взето е това. Написах рецептата, надявам се да съм ви дала идея за вашето ястие. А сега се чудя дали да не си сипя още една чинийка... Нздраве!