Да сготвиш леща с пушени ребра изобщо не е трудно, а резултатът е вкусно и питателно ястие. Обичам да комбинирам лещата с какво ли не - с месо, с картофи, с гъби, с патладжани, с тиквички, дори с ориз. Когато влязох в магазина и видях едни примамливи пушени ребърца, веднага разбрах какво искам да сготвя. Точно с леща си ги представих. Макар че можеше и на боб или грах да ги сложа, пак щяха добре да си паснат. Обаче този път това беше комбинацията, която ми се хапваше.
Ястието се приготвя много лесно и става сравнително бързо. Колко му е да се свари една леща? Нищо работа.
Продукти:
около 500 г пушени свински ребра
300 г леща
1 глава лук
1 морков
1 парче целина
1/2 ч.ч. домати на кубчета или от буркан
5-6 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
джоджен
сол
Лещата се почиства и измива добре. Добре е да се накисне за около 8 часа, но може да се пропусне.
Ребрата се нарязват на парченца - между кокалчетата.
Лукът, морковите и целината се режат. Чесънът също се реже на ситно.
В 5 с.л. загрято олио се изсипват нарязаните лук, морков и целина. Добавя се 1 с.л. вода и се задушават, докато омекнат. Слага се червения пипер и се налива 1,2 л вода. Изсипва се измитата леща, слагат се и нарязаните ребърца. Оставя се да ври докато лещата се сготви добре. Ястието не трябва да е рядко, но все пак - ако водата изври, налейте още мъничко - толкова, че над лещата да остане максимум 1 пръст течност.
Когато лещата е готова, се изваждат ребрата и се обезкостяват.
Доматите се изсипват в лещата заедно с чесъна.
Месото се реже на ситни кубчета и се връща в тенджерата. (Аз си оставих 2 парченца с кокал за снимката.) Слагат се подправките.
Ястието се готви още 7-8 минути.
По желание, ако е останала прекалено много течност, можете да сгъстите с 1 с.л. брашно. На мен не ми беше необходимо.
Поръсва се с пресен магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар