петък, 29 декември 2017 г.

Шопска баница


Така се случи, че в две поредни публикации ви показвам точени баници. Тази обаче не е просто точена баница, а шопска баница. Нея я видях преди много време, предложена от Блонди. Още тогава ме впечатли, но чак сега й дойде времето.
Интересното тук е, че разточената кора се маже с масло, сгъва два пъти и се разточва отново и така се получава многослойна кора.
Изключително удовлетворена съм от направата на баницата, защото бе оценена много високо от всички, които я опитаха.

Продукти:

(чаената чаша е с вместимост 250 мл)

1 яйце
3 с.л. олио

1 с.л. оцет
1 ч.ч. хладка вода 

1 ч.л. сол
около 4 ч.ч. брашно 

200 г краве масло или смес от 125 г масло и 100 мл олио

около 350 г сирене
2 яйца

още брашно за точенето



Брашното се пресява. 
В голяма купа се смесват яйцето, солта, олиото, оцета и водата. Постепенно се прибавя от брашното и се замесва нелепнещо тесто. Може да не се наложи да изразходите цялото брашно. Прибавяйте по малко, докато ви хареса тестото. 
След като се замеси, тестото се разделя на 5 части, които се оформят на топчета. Поставят се в набрашнена тава и се покриват с кърпа. Оставят се да постоят поне 20 минути. 
Маслото (смесено с олио) се разтопява.

След това се взима първата топка тесто и се разточва на тънка колкото можете кора, като се поръсва с брашно.  Не се опитвайте да я правите прекалено тънка, защото ще се скъса. Аз не съм снимала как се точи тесто, но ще си позволя да ви покажа това видео на Мария, в което се показва добре начинът на разточване.



След като се разточи достатъчно тънка кора, се намазва с масло. Сгъва се на две, пак се намазва и отново се сгъва. Така се подготвят всички топки тесто.
Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата.
Всяка от подготвените кори се разточва отново и се поръсва със сиренето. Отгоре се ръси с 2 с.л. от маслото. Навива се на рехаво руло и се навива  в тава не много плътно. Така се постъпва и с останалите топки тесто, като се навиват на охлюв в тавата.
Баницата се намазва с останалото масло и се пече в загрята фурна на 180 градуса до златисто.

По желание можете да я поръсите с вода и да я завиете с кърпа, за да омекне, но аз обичам хрупкава баница и пропуснах тази стъпка.



4 коментара:

  1. Или,
    Честито Рождество Христово ! Мир, здраве и благоденствие в твоя дом !
    А баниците ти са страхотни, моята баба също беше голям майстор.Точенето за нея беше детска игра.И аз точа, но нямам такъв опит.Баницата с тиква е също прекрасна.Ще ги изпробвам и двете.
    Поздрави и весели и честити празнични дни !

    ОтговорИзтриване
  2. Iliana, banica looks so good.
    Happy New Year to you and your family!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни баници, Илианка, чудесни рецепти,
    но определено впечатляващ с майсторско изпълнение!
    Благодаря за удоволствието, поздравления за теб с пожелания
    да е мирна, здрава, благодатна и щастлива новата 2018 година!
    Честити и благословени празнични дни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Горе долу на една вълна сме били с тебе:)
    Чудесна баница!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...