Имам отдавна рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз в блога, към която обикновено приготвям отделно сос фрикасе с кисело мляко и която е много сполучлива. Но напоследък ми харесва да приготвям пълнените чушки с кайма и ориз със заливка в тавата. И така се получава много добре ястието. Две рецепти за различни вкусове. Но ако готвите за хора,част които много не са по този сос, а други обичат, по-добре пригответе сос отделно, за да може да си прибави само този, който желае. Тъй като у нас обичаме заливката, на нас ни харесва и този вариант.
Освен това в тази рецепта има малка разлика от предната. Не добявам вода към пълнежа, за да набъбне ориза, а директно пълня чушките и той си се готви в тях. За мен има значителна разлика във вкуса и определено този повече ми допада.
Продуктите са за десетина пълнени чушки (пиша десетина, защото има разлика в размера на чушките и ако трябва да пълня чушките на мама с тази смес, сигурно ще стигне само за пет, но ако чушките са нормален размер за пълнене, ще стигне за десет, както и при мен :)
Продукти:
около 10 чушки
300 г кайма
2/3 ч.ч. ориз (чаша от 200 мл)
2 големи глави лук
1 морков
1 по-малък домат
1 ч.л. червен пипер
около 1 с.л. чубрица (и малко повече може)
2 щипки мащерка
черен пипер
сол
за заливката:
1 кофичка кисело мляко
1 или 2 яйца
1 с.л. брашно
250 мл вода
сол
брашно за потапяне на чушките
Чушките се измиват, почистват от семената и се продупчват на няколко места.
Лукът и морковът се режат на ситно и се изсипват в 3-4 с.л. загрята мазнина. Посоляват се. След като омекнат към тях се прибавя оризът и се готви като се разбърква около 3-4 минути. Прибавя се каймата и готвенето продължава, докато стане на трохи. Слага се доматът, нарязан на ситно или настърган. Оставя се на тих огън, докато остане на мазнина.
Отмества се от котлона и се прибавят подправките. Хубаво се разбърква.
С тази смес се пълнят чушките, като накрая отворът се потапя в малко брашно, за да не излиза пълнежа.
Подреждат се в тава.
По желание се нарязва домат на тънки парченца и се подрежда върху чушките.
Заливат се с леко посолена вода, като водата е необходимо да закрие около 2/3 от чушките.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса.
Ако започнат да се препичат прекалено отгоре, може да покриете с фолио.
Пълнените чушки се пекат до готовност на ориза. Трябва да опитате малко от пълнежа на една чушка :)
След като чушките са готови, се приготвя заливката.
Брашното се размива на каша с малко вода. Прибавя се яйцето и киселото мляко и всичко се разбърква до гладкост с телена бъркалка. Добавя се водата и отново се разбърква.
Тавата с чушките се изважда. В нея вероятно ще има останала течност от печенето. Нека да остане.
Отгоре се излива заливката и тавата се връща във фурната за около две минути.
Да ви е сладко!
Или,
ОтговорИзтриванеправя пълнените пиперки без заливка, но много хора обичат точно тази зеливка и често съм виждала да я приготвят.Ние у дома гарнираме пълнените пиперки с кисело мляко и това е.Чудесна рецепта, интересни варианти на това традиционно българско ястие, много често сервирано и любимо.
Поздрави сърдечни !
Когато не правя сос и аз ги ям с кисело мляко, Ели. Наистина вариантите са различни. Важно е да има чушки :)
ИзтриванеПоздрави!
Пълнени чушки са ми любимото ястие! Постни, месни, но пълнени! А сготвени от теб, съм сигурна, че са невероятни! За първи път виждам така приготвена заливката и непременно ще го пробвам следващия път! Страхотна си, Ил😘😘😘
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче!
ИзтриванеАз ги харесвам с месо и печени във фурната. Някак варени не са ми много по вкуса. А на времето у нас ги правеха все варени. Това обяснява защо не съм ги ядяла :)
Ил и аз така ги правя.Печенето в заливка ги прави сто пъти по вкусни от това само да ги залееш с нея.Любими най-любими :)
ОтговорИзтриванеНаистина е по-различно, Светле. А освен това и гледката в тавата е мнооого апетитна :)
ИзтриванеНа какво се дължи да ми излиза пълнеж от чушките.Приготвям ми ги по същият начин.Топя ги и в брашно.Заливам ги с вряла вода.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
Изтриванеопитайте с по-малко пълнеж. По време на печене оризът се надува и е нормално плънката да увеличи обема си поради тази причина.
Здравейте! Благодаря за рецептата! Освен подсолена вода, сол слагате ли при запържването на лука, каймата и ориза? Или солта е единствено в подсолена вода...
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря за въпроса!
ОтговорИзтриванеПропуснала съм да напиша, но да, слагам сол при лука и моркова, още в началото. Ще коригирам и в рецептата.
Поздрави!
Благодаря! А в сместа слагате ли белтък или цяло яйце, които да възпрепятстват излизането на сместа от чешките при печене ?
ИзтриванеНе, яйце слагам само в чушки със сирене. Тук смес ще излезе от чушките само ако твърде много сте ги напълнили. При печене оризът се надува и сместа излиза.
ИзтриванеАз заварявам плънката с ориза почти до готовност, пълня чушките като оставям място за още една чаена лъжичка пълнеж и ги затварям с капачетата им. Пробвала съм и с парче картоф, домат, брашно. Винаги се получава
ОтговорИзтриване