събота, 19 юни 2010 г.

Пълнени тиквички


Продукти:
5 тиквички (когато са за пълнене, избирам по-големи, защото се издълбават по-лесно)
300 г кайма
1/2 к.ч. ориз
1 голяма глава лук
1 настърган домат
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и чубрица на вкус
сол
Ако са по-големи, тиквичките се срязват наполовина, за да могат да се дълбаят по-лесно. Ако са малки, се срязва опашката и внимателно с малка лъжичка се издълбават, като се стараете да не се пукнат. Частта, която е издълбана се нарязва на ситно. Лукът също се нарязва. Тиквичките се посоляват леко отвътре, пробиват се с нож на няколко места и се оставят да се отцедят. Лукът се изпържва в загрято олио (около 4-5 с.л.).Към него се прибавя оризът. Продължава да се пържи при непрекъснато бъркане. Когато оризът стане "стъклен", се прибавят нарязаните тиквички и каймата. Всичко се разбърква много добре. Слагат се доматите и се готви на тих огън докато остане на мазнина. Накрая се прибавят подправките. Тиквичките се пълнят с приготвената смес, отворът се "запечатва" с брашно и се подреждат в намаслена тава. Налива се вода - трябва да покрива половината от тиквичките. Към водата се добавя малко сол. Ястието се слага да се пече в загрята фурна. Като се запекат леко, тиквичките се обръщат да могат да се запекат и от другата страна.
Ако остане от пълнежа, може да си напълните няколко домата и да ги изпечете заедно с тиквичките.

петък, 18 юни 2010 г.

Кюфтета на сач


Продукти:

500 г кайма (при мен смес)
1 глава лук (средна)
черен пипер
смлян кимион
3-4 стръкчета магданоз

Лукът се нарязва на ситно. Добавя се към каймата заедно с подправките на вкус и всичко се разбърква добре. Когато купувам готова кайма, не слагам сол, защото тя е солена, но ако използвам домашна, прибавям сол. Оставя се да се овкуси в хладилник за час-два. Сачът се поставя върху студен котлон и постепенно се нагрява. Върху него се сипват 2 с.л. олио и когато се загрее силно, се поставят кюфтетата. Пекат се от двете страни и стават невероятно вкусни - не са нито на скара, нито пържени :)

От тази смес на мен ми излизат 12 средни кюфтета.

сряда, 16 юни 2010 г.

Хрупкава баница




Спомняте ли си Мекиците на комшийката? И колко са сполучливи? Днес ви представям още една рецепта на комшийката, но този път за баница. Преди време, когато опитах нейната баница, си казах, че задължително трябва да пробвам да я направя. Е, ето че дойде моментът. Аз харесвам такива препеченки и хрупкави баници, надявам се, макар и не много традиционна, рецептата да се понрави и на вас!

Продукти:

За тестото:

300 мл хладка вода
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 700 г брашно, включително и за разточването


За плънката

400 г сирене
4 яйца
олио (на мен ми отиде около 1 ч.ч. общо)

От изброените продукти се меси тесто. Не трябва да лепне и да остава много меко. Брашното се добавя постепенно, докато се получи средно твърдо тесто. Разделя се на шест части, които се оформят на топчета. Посипват се с брашно. Сиренето се намачква и се смесва с разбитите яйца. Върху повърхността, върху която ще точите, посипете брашно. Питката се поставя отгоре и се разточва с още брашно, като се внимава да не залепва. Точи се тънка правоъгълна кора. Ако не стане точно правоъгълна, краищата могат да се изрежат. Кората се маже цялата с олио с помощта на четка. Отгоре се разпределя от плънката. Завива се по-тясната страна и рулото се поставя в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене. По същия начин се правят и другите кори. Слагат се в тавата, като се оставя малко разстояние между тях. Не трябва да се слепват. Пекат се в предварително загрята фурна на 180* Когато съвсем леко се запекат, се изваждат от фурната и се намазват с олио. Връщат се обратно и се изваждат отново, когато са започнали да порозовяват. Намазват се отново с малко олио - с четка и се връщат да се доизпекат. Изваждат се върху хартия и се завиват с кърпа, да престоят около 15 минути преди консумация.

неделя, 13 юни 2010 г.

Проя


Продукти:

5 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. газирана вода
2/3 ч.ч. олио
1 ч. ч. бяло брашно
2 ч.ч. царевично брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сол
300г сирене
Яйцата се бият с тел. Към тях се прибавят киселото мляко и олиото. Брашната се смесват с бакулвера и се добавят заедно със солта. Разбърква се много добре. Изсипва се газираната вода. Слага се натрошеното сирене. Сместта се изсипва в намаслена и набрашнена тава. Пече се в загрята на 180* фурна до зачервяване.
Приготвя се много бързо и много лесно :)
Източникът е този, но аз внесох промени в рецептата - намалих водата и олиото, тъй като ми се сториха доста.

четвъртък, 3 юни 2010 г.

Бърза закуска


По-малките ученици вече са във ваканция. И дъщеря ми е сред тях. Тази сутрин като се събуди каза, че иска нещо различно за закуска. Да не е сандвич, да не са палачинки, да не е нещо, което съм правила вече... Ами сега? Какво да направя? Сетих се. Когато аз бях като нея, родителите ми ме пращаха на село през ваканциите. Тогава едната ми баба правеше едни неща, на които не знам името. Пържеше ги и ги ръсеше с пудра захар. Реших да се пробвам, пък каквото излезе. Харесаха се :)


Продукти:


2 яйца
3 с.л. захар
10 с.л. брашно
50 мл прясно мляко
1 ванилия
1 к.л. бакпулвер

Яйцата се разбиват с тел. Добавят се захарта, брашното, бакпулверът и ванилията. Разбърква се добре. Сипва се и млякото. В тиган се сипва малко мазнина - колкото да покрие дъното. Нагрява се и се изсипва по една супена лъжица от сместта. Пържат се от двете страни и се сервират топли - поръсени с пудра захар, намазани с течен шоколад, с някакво сладко или мед.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...