От много време имам такава форма за торта, но никога не съм я използвала. А рецептата на Роси винаги ми е изглеждала много примамлива. Днес ми донесоха доста ягоди и реших, че сега е моментът да се пробвам с този тип торта. Промених само крема.
Продукти:
За блата:
125 г. масло
80 г. захар (4 с.л. с връх)
2 яйца
150 г. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол
За крема:
1 ч.ч. сладкарска сметана
2 жълтъка
1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 ванилия
ягоди
За заливката:
5 г. (1/2 пакетче) желатин
100 г. вода
захар на вкус
Фурната се загрява на 160*. Маслото се разбива със захарта и яйцата и постепенно се добавят останалите продукти. Изсипва се в намаслена форма и се слага да се пече до получаване на златист цвят.
Изважда се от формата и се оставя да изстине.
Кремът се приготвя, като всички продукти се смесят и се варят при непрекъснато бъркане до добиване на нужната гъстота. Оставя се да се охлади леко и се изсипва върху обърнатия блат. Отгоре се поставят нарязаните ягоди и се поливат с желатина, който се приготвя според указанията на пакетчето.
Тортата се оставя да престои поне 4 часа преди сервирането.
Продукти:
За блата:
125 г. масло
80 г. захар (4 с.л. с връх)
2 яйца
150 г. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол
За крема:
1 ч.ч. сладкарска сметана
2 жълтъка
1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 ванилия
ягоди
За заливката:
5 г. (1/2 пакетче) желатин
100 г. вода
захар на вкус
Фурната се загрява на 160*. Маслото се разбива със захарта и яйцата и постепенно се добавят останалите продукти. Изсипва се в намаслена форма и се слага да се пече до получаване на златист цвят.
Изважда се от формата и се оставя да изстине.
Кремът се приготвя, като всички продукти се смесят и се варят при непрекъснато бъркане до добиване на нужната гъстота. Оставя се да се охлади леко и се изсипва върху обърнатия блат. Отгоре се поставят нарязаните ягоди и се поливат с желатина, който се приготвя според указанията на пакетчето.
Тортата се оставя да престои поне 4 часа преди сервирането.
* Направих тортата втори път за три дни, но този път след като стегна желатинът, я поръсих със запечени филирани бадеми.