Днес
на гости ..... в Щъркелово гнездо
Време ми е за
гости, ама пък този път направо отиваме
на рожден ден.
Изключително
много се радвам, че съм поканена за първи
гост в един от най-любимите ми блогове,
който днес има и рожден ден Щъркелово
гнездо. Блогът на Илианка.
Едно
от първите ми интернет-приятелства,
което много скоро след голяма форумска
среща на Гответе
с мен се превърна
и в истинско приятелство, реално. Не
само виртуално. А блогът и едва ли има
нужда от представяне, защото е добре
познат на мнозина от четящите тук и
по-голям брат на моя. Ако е вярно, че
блоговете приличали на собствениците
си, това важи в пълна сила за блога на
Ил – всичко в него е направено с много
любов и желание, както тя прави всичко
и аз самата неведнъж съм приготвяла
рецепти от блога на Илианка. Като
най-вкусен мога да спомена един джолан
Така че, ако нещо ви хареса от нейните
рецепти – не се помайвате, а запрятайте
ръкави.
Обикновено
когато получа покана да гостувам в блог
все се оплаквам, че съм безидейна и
зациклям. Но този път не
веднага в полезрението ми влезе едно
агнешко копитце
и прясно приготвения изсушен за проба
лук. И как на рожден ден без торта?! Идеята
за торта „Павлова”,
която от 7-8 години чакаше реализация
дойде в точния момент, а и в градината
вече има и прекрасни, ароматни и сочни
ягоди.
Скъпа Илианка,
благодаря ти сърдечно за поканата!
Благодаря за честат да бъда твой първи
гост!
Честита
годишнина на блога!
6 години са си ужасно дълго време и
много труд и той непременно трябва да
бъде придружен от едно голямо „БРАВО”
за всички страхотни, точни и вкусни
рецепти, които си приготвила на близките
си и подарила на напълно непознати
хора, търсещи изпитана рецепта!
Прегръдка
голяма и най-сърдечни пожелания първо
за здраве, а после за много кулинарно
вдъхновение; да продължаваш да радваш
всички нас, многобройните приятели,
почитатели и читатели на блога ти с
прекрасните си идеи!
Печено
агнешко бутче с подправки
Продукти:
1
агнешко бутче ~ 2 кг (или голямо парче
месо)
подправки:
1
ч.л. стрит/нарязан джоджен
1
ч.л. чубрица,
1
ч.л. черен пипер
1
ч.л. сол
2
с.л. брашно
2
с.л. червен пипер
3
с.л. сух смлян зелен лук***
50
мл бяло вино
2-3 листа салвия
60
г масло
Приготвяне:
*
Подправките се смесват. Прибавя се
виното и разбърква на каша.
*
Бутчето се намазва добре със сместа,
завива със свежо фолио и прибира за
поне 2 часа в хладилник (или поставя в
плик за печене, с който после се пече)
*
Прехвърля се в тава за печене, налива
се една чаша вода, прибавя се маслото,
завива плътно тавата с фолио (ако е в
плик за печене се прибавят само 100 мл
вода, плика завързва и поставя в тавата
за печене).
*
Пече се в загрята фурна на 220 за около
15-20 мин, след което градусите се намаляват
на 150* и пече още два часа.
*
Развива се тавата (отваря се плика) и
соса се сгъстява с една ч.л. царевично
нишесте (или препечено брашно).
***Сухия
зелен лук е новото в тази рецепта. До
сега съм пекла агнешко месо с пресен
зелен лук, но аромата е доста по-силен.
Тъй като тези дни заложих и изсуших
зелен лук, реших да опитам как ще се
отрази на месото – факт, че аромата му
е доста по-нежен, отколкото на пресния
лук и се вписа много добре в „адската
смес” за намазване на големи парчета
месо, която експлоатирам доста често
напоследък.
Ако
нямате сушен зелен лук, а решите да
направите рецептата, може да си нарежете
една връзка лук, който тънко разстлан
на хартия ще изсъхне за два дни. И тогава
да смелите лука и смесите с останалите
подправки. В някои магазини също продават
сушен лук. Ако не обичате лук – просто
го пропуснете
И... да си дойдем на думата. На рожден ден като на рожден ден. Ето я и тортата :)
Торта
Павлова с ягоди
Продукти:
За
целувчените блатове*:
4
белтъка
240
г захар
щипка
сол
1
с.л. царевично нишесте
2
ванилии
За
крема:
300
мл сладкарска сметана
200
г заквасена сметана
2
с.л. пудра захар
~
600 г ягоди (измити
и подсушени на мека кърпа, или кухненска
хартия) и ~ 150 г
боровинки**
Приготвяне:
*
Фурната се загрява на 150оС.
*
Белтъците с щипка сол се разбиват на
средна скорост на миксера за 2-3 мин.
*
Прибавят се ванилиите и нишестето и
увеличава миксера на максимална скорост.
*
На малки порции, лъжица по лъжица се
прибавя захарта и продължава разбиването.
Трябва да се получи гъст и лъскав крем,
който като се обърне купата с дъното
нагоре да не се стича.
*Правоъгълна
голяма тава се покрива с хартия за
печене.
*
Начертават се два кръга с диаметър 20
см. (по диагонал, да се съберат в тавата).
Хартията се обръща с очертаната част
отдолу.
*
Изсипва се белтъчната смес в кръговете,
или шприцова така, че да ги запълни. На
единия кръг се очертава борд по края,
висок 1-1.5 см (за да събере повее сметанна
и плодове отгоре
*
Тавата се слага в загрятата фурна и
градусите се намалят на 90°C. Пече се
около два часа. Като се побутнат блатовете
са твърди могат да се преместват по
хартията.
*
Фурната се изключва и се оставят да
изстинат напълно.
*
Сметаната се разбива до твърди върхове
и към нея се добавя заквасената сметана
и захарта. Разбърква се отново – вече
с лъжица или шпатула.
*
На чиния/поднос за торта се поставя
единия блат.
*
Намазва се с част от сметаните и върху
него се подреждат ситно нарязани ~¼ от
ягодите.
*
Поставя се втория блат и притиска, за
да прилегне плътно върху сметаната и
ягодите (но да не излязат парченцата
ягоди отвън )
*
Върху него се разпределя останалата
сметана и украсява с плодовете.
*
Павловата може да се сервира веднага
или след известен престой в хладилника.
На моите хора им хареса прясно приготвена
с хрупкави целувки и нежна сметана. Аз
я харесах повече с омекналите блатове
и както се вижда от разреза парчетата
не са особено фотогенични, но пък вкуса
компенсира.
*
Вместо два, може да се напрАви един,
по-голям и два пъти по-висок блат. С
печенето трябва да се внимава – на
пипане целувката трябва да е с твърда
коричка и като се побутне – да се отлепва
от хартията. Цвета е много, много нежно
кремав.
**
Плодовете могат да бъдат всякакви
любими, аз избрах сезонните вкусни и
ароматни ягоди и малко замразени боронки
за цвят.