Това е една стара рецепта от ловешкото село Гостиня. Благодаря на г-жа Валя Цвяткова, че ми каза за нея. Досега никога не съм слагала ракия в тестото. Ето - има и първи път. Много мекичко и хубаво се получи.
Продукти:
1 с.л. олио
1 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1 ч.л. ракия
1/3 кубче прясна мая
250 мл хладка вода
около 400 - 500 г брашно
краве масло за намазване
шарена сол за поръсване
Маята се разтваря във водата и всички продукти се замесва мекичко тесто. Оформя се на топка и се оставя се да втаса 10 минути. Да, 10. Няма грешка. След това се премества в намаслена тава, разплесква се на плоска питка и се оставя за още 10 минути да втаса. Слага се да се пече в загрята на 180* фурна. Когато хване лека коричка - след 7-8 минути печене, се изважда и се намазва с парченце краве масло. Връща се във фурната и се пече до зачервяване. Изважда се, обръща откъм долната страна и се маже хубаво с масло. Поръсва се с шарена сол. След това се обръща в нормален вид :) и отново се маже хубаво с масло. Ръси се шарена сол.
Хапва се топла.
Добър апетит!