Pages

неделя, 29 април 2012 г.

Лелина пита

Това е една стара рецепта от ловешкото село Гостиня. Благодаря на г-жа Валя Цвяткова, че ми каза за нея. Досега никога не съм слагала ракия в тестото. Ето - има и първи път. Много мекичко и хубаво се получи.

Продукти:

1 с.л. олио
1 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1 ч.л. ракия
1/3 кубче прясна мая
250 мл хладка вода
около 400 - 500 г брашно

краве масло за намазване
шарена сол за поръсване

Маята се разтваря във водата и  всички продукти се замесва мекичко тесто. Оформя се на топка и се оставя се да втаса 10 минути. Да, 10. Няма грешка. След това се премества в намаслена тава, разплесква се на плоска питка и се оставя за още 10 минути да втаса. Слага се да се пече в загрята на 180* фурна. Когато хване лека коричка - след 7-8 минути печене, се изважда и се намазва с парченце краве масло. Връща се във фурната и се пече до зачервяване. Изважда се, обръща откъм долната страна и се маже хубаво с масло. Поръсва се с шарена сол. След това се обръща в нормален вид :) и отново се маже хубаво с масло. Ръси се шарена сол. 
Хапва се топла. 
Добър апетит! 

понеделник, 16 април 2012 г.

Яйчен пастет

Ако се чудите как вкусно да оползотворите яйцата от Великден, ето и моето предложение. Всъщност рецептата е само с две яйца, но можете да сложите такива количества, каквито ви харесват. Аз прочетох доста рецепти за яйчена салата и яйчен пастет и никоя от тях не беше моята. Съчиних си тази. Много вкусно е на филийка. (Май започнах да прекалявам с филийките...)

Продукти:

2 сварени яйца
50 г сирене
50 г пушено филе, може и шунка
2 шепи орехи
1 с.л. краве масло
черен пипер на вкус

Всичко се слага в кухненския робот и се прави на пастет.

Доматена супа


Продукти:

1 буркан домати или 1 кг пресни домати - обелени и нарязани
500 мл зеленчуков бульон
1 малка глава лук
3 с.л. олио
1-2 скилидки чесън
1 настърган морков
1 ч.л. захар
1 с.л. доматено пюре
мащерка, черен пипер, магданоз
сол

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Морковът се настъргва. Олиото се загрява и в него се изпържват лукът, чесънът и морковите на слаб огън около 10 минути. Сипват се доматите и пюрето и се добавя захарта. Супата се оставя да ври около 3 минути и се изсипва топлият зеленчуков бульон. Прибавят се подправките. Ври около 15 минути. Пасира се. Поръсва се с пресен магданоз.

Вкусна е сервирана с лъжица гъсто кисело мляко.

събота, 14 април 2012 г.

Козунак със заквасена сметана

Козунак със заквасена сметана
Да не остана и аз назад, изкушена от Ева, Еликсир и Мина , реших и аз да пробвам този козунак. Нямах време за предварителни проби и сутринта директно замесих този, който предлага Мина. Много ароматен и вкусен. Препоръчвам. Тя го е приготвила в машина, а аз месих на ръка.

Продукти:

За тестото:

3 яйца + 1 белтък
150 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1/2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
1/2 ч.л. емулсия ром (или аромат по избор)
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
мазнина за доомесване и оформяне



Козунак със заквасена сметана
Аз го месих така - смесих яйцата със захарта и разбърках с тел. Изсипах сметаната и отново разбърках. После добавих натрошената мая и бърках, докато се разтвори. Прибавих олиото, а маслото оставих за доомесване. Сложих всички аромати, плюс лимонова кора. После започнах постепенно да добавям брашното, докато стана хубаво меко тесто. Когато вече тестото е готово, започва да се меси, като се добавя по малко от разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме мазнината, после пак се слага малко и така, докато се изчерпа маслото. Оставя се да втаса на топло. Премесва се и  пак се оставя да втаса. След това се оформя по желание - като чист козунак или с някакъв пълнеж. Слага се в тава или форма за печене. Намазва се с разбит с малко мляко жълтък и се посипва със захар. Пече се в загрята на 180*фурна.


Пожелавам Светъл Великден на всички!





петък, 13 април 2012 г.

Тортано с гъби

Продукти:

За тестото:

15 г прясна мая
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
 1/2 с.л. сол
300 мл хладка вода
175 г грис
около 3 ч.ч. брашно
За пълнежа:

300 г гъби
5 скилидки чесън
1/4 ч.ч. прясна мащерка (аз нямах и използвах две щипки сушена)
3 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. балсамов оцет
200 г кашкавал

Смесват се вода, мед, зехтин и сол. Към тях се прибавя маята, разбърква се до разтварянето й и се оставя за 10 минути да шупне. След това към сместта се прибавя гриста, разбърква се хубаво. Постепенно се слага брашното и се замесва меко, леко лепнещо тесто. В рецептата, която гледах брашното е 225г, но на мен ми отидоха приблизително 3 ч.ч. Препоръчвам да сипвате по малко брашно и да месите, докато прецените, че тестото вече е поело достатъчно брашно. След като се омеси, тестото се оставя да втаса около 30 мин или докато удвои обема си.
През това време гъбите се измиват и се режат. Зехтинът се загрява и в него се изпържва нарязаният на не много ситно чесън за минутка. Изсипват се  гъбите. Разбъркват се добре и се прибавя мащерката и балсамовият оцет. Оставя се за 3-4 минути на котлона. Посолява се.
Втасалото тесто се разплесква с ръце на правоъгълник. Тестото не трябва да става много тънко, добре е да остане около1 см дебело. Отгоре се разпределят гъбите и се поръсва с настъргания кашкавал. Завива се на руло, което не бива да е стегнато, защото при втасването и печенето тестото ще се пропука. Края на правоъгълника се намазва с малко вода, за да залепне тестото по-добре. Рулото се завива на венец. Тавата, в която ще се пече се застила с хартия за печене, която трябва да бъде поръсена с малко брашно. Рулото се премества в тавата и се пече в загрята на 180* фурна до кафеникаво.




Много вкусен, хрупкав и ароматен хляб с пълнеж.

неделя, 8 април 2012 г.

Шоколадов сладкиш без яйца

Продукти:

1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
6 с.л. какао
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/4 ч.ч. силно горещо кафе
1/4 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. кисело мляко
2 ванилии

Всички сухи съставки - брашно, бакпулвер, сода, какао, захар и ванилия се смесват в голяма купа. Мокрите съставки се добавят една по една, като сместта хубаво се разбърква. По рецепта пишеше, че се разбива с миксер, аз просто разбърках добре с лъжица. Сместта се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка и сладкишът се пече в предварително загрята на 180* фурна. Пече се до готвност, като се проверява с клечка за зъби или дървен шиш дали е изпечен.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. Поръсва се с пудра захар.

В оригиналната рецепта сладкишът е предложен с глазура, но аз предпочетох просто да го поръся с пудра захар.

Миш-маш на фурна

Преди доста време Верабел предложи този вариант за миш-маш. Оттогава досега много момичета го пробваха, аз все изоставах. Ето ме днес и мен в отбора. Предлагам ви начина, по който го направих аз. Можете да променяте количествата на продуктите според вкуса си.

Продукти:

1 1/2 ч.ч. настъргани домати или пасирани, може и от буркан
8-10 печени чушки
300 г сирене
4 яйца
4 с.л. олио
3-4 скилидки чесън
1 с.л. чубрица
черен пипер
сол
магданоз

Доматите се сипват в тавичка и се слагат във фурната. Когато заврат, се прибавят  нарязаните печени чушки, чесънът, подправките  и  олиото, разбърква се и ястието се оставя във фурната, докато изври водата на доматите. Сиренето се намачква с вилица и се смесва с яйцата. Изсипва се при доматите и чушките и се разбърква хубаво. Връща се във фурната, докато се изпекат и яйцата.
Ястието се сервира поръсено с магданоз.

неделя, 1 април 2012 г.

Усукана питка с кашкавал


Продукти:

200 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
5 – 6 с.л. олио
½ кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
Брашно за меко тесто – около 700 г
50 г разтопено масло
200 г кашкавал



Маята се разтваря в млякото заедно със захарта и 3-4 с.л. брашно. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат яйцата, като единият жълтък се отделя за намазване. Прибавят се и останалите продукти. Изсипва се млякото с маята и се меси меко тесто. Не слагайте всичкото брашно изведнъж, а прибавяйте постепенно, за да не стане прекалено твърдо тестото. След това се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на дълъг около три педи правоъгълник с широчина около 12 см. Първата кора се намазва обилно с разтопено масло и се поръсва с половината настърган кашкавал. Втората кора се слага върху първата и отново се маже с масло и се поръсва с останалия кашкавал. Слага се и третата кора и хубаво се притиска. Разточва се с точилка докато стане 4 педи дълго и 20 см широко. Така подредените и разточени кори се режат на две по дължина. Двете части се усукват и се поставят в предварително намазана тава, като питката се навива на руло. Оставя се да втаса около 15 минути, мажат се с разбит с малко вода или мляко жълътк и се слага да се пече без фурната да е загрявана предварително на 180* до златисто.

*Допълвам публикацията с още една усукана питка, но без кашкавал. Само с масло. Получи се много вкусна, на конци.