Pages

неделя, 29 април 2012 г.

Лелина пита

Това е една стара рецепта от ловешкото село Гостиня. Благодаря на г-жа Валя Цвяткова, че ми каза за нея. Досега никога не съм слагала ракия в тестото. Ето - има и първи път. Много мекичко и хубаво се получи.

Продукти:

1 с.л. олио
1 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1 ч.л. ракия
1/3 кубче прясна мая
250 мл хладка вода
около 400 - 500 г брашно

краве масло за намазване
шарена сол за поръсване

Маята се разтваря във водата и  всички продукти се замесва мекичко тесто. Оформя се на топка и се оставя се да втаса 10 минути. Да, 10. Няма грешка. След това се премества в намаслена тава, разплесква се на плоска питка и се оставя за още 10 минути да втаса. Слага се да се пече в загрята на 180* фурна. Когато хване лека коричка - след 7-8 минути печене, се изважда и се намазва с парченце краве масло. Връща се във фурната и се пече до зачервяване. Изважда се, обръща откъм долната страна и се маже хубаво с масло. Поръсва се с шарена сол. След това се обръща в нормален вид :) и отново се маже хубаво с масло. Ръси се шарена сол. 
Хапва се топла. 
Добър апетит! 

7 коментара:

  1. Ако харесвате ръчно изработени бижута, моля заповядайте! http://thejewelryland.blogspot.it/

    ОтговорИзтриване
  2. Тесто с ракия?
    Звучи странно, но щом уверяваш, че си заслужава, няма как да не повярвам на теб- ти месиш такива шедьоври, Илианка!

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. оооооо, Илианка, ти правиш две в едно - няма да слагаш чашки после за ракия :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Питка с ракия :) Определено ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  6. Възрастните жени слагат ракия и в козуначеното тесто... предполагам, че е свързано с активирането на маята...
    Питката е страхотна, Ил и ще я направя и аз :)

    ОтговорИзтриване