Провокирана съм от прекараните няколко дни в Литва. Няма как да пропусна да приготвя някои рецепти от тяхната кухня. Опитах много вкусни неща. Супите ме изненадаха много приятно, както и някои други неща. Първото нещо, което направих обаче са блините. Там ги хапвахме от бяло или от пълнозърнесто брашно, със сладко, с мед, със заквасена сметана или пък със солени добавки. Вкъщи ги сервирах със заквасена сметана и боровинки и със шоколад. Много са приятни. Определено ни допаднаха.
Продукти:
8 г суха мая
3 с.л. захар
1/2 литър топло прясно мляко
2 яйца
щипка сол
брашно - за гъста каша (при мен около 300 г)
Маята се смесва със захарта, млякото и яйцата и сместа се разбива с тел. Постепенно се добавя брашното, като целта е да се получи гъста каша - тесто малко по-гъсто от кексовото. Купата с тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса, докато на повърхността се образуват много мехурчета. Тиганът се нагорещява, като в него се слага много малко мазнина. Аз слагах по малко олио, смесено с малко парченце масло. Внимавайте с мазнината, защото ако е много, блините ще поемат и ще станат много блажни. Ядох такива и изобщо не е добре :)
Блините се пържат от двете страни до зачервяване.
Сервират се със заквасена сметана и сладко - от горски плодове или боровинки, или пък с мед. Ако искате да ги сервирате солени, намалете захарта на 1 супена лъжица и направете сос от заквасена сметана и копър и прибавете пушена сьомга.
А ето и малко снимки от прекрасната Литва. Ако имате възможност, непременно отидете. Ние бяхме в Gražutė Regional Park - невероятно място. Препоръчвам за бягство от напрегнатото ежедневие.
Източник