понеделник, 30 октомври 2017 г.

Ръжен бананов хляб или кекс с банани


Рецептите за бананов хляб са доста популярни напоследък. Всъщност това според мен си е жив бананов кекс, а не хляб, както се превежда от рецептите на английски език. Но едва ли обаче е толкова важно как ще го преведете, защото все ще се получи вкусно.
В случая избрах да го приготвя с новото био ръжено брашно на София Мел. В комбинация с кафява захар и ароматни банани се получи една експлозия от вкусове. А за да е по-пъстра картинката, добавих шоколад и орехи. Трудно ми е да ви опиша ароматът, който се носеше, докато това изкушение се печеше :)



 Продукти:

350 г добре узрели банани
200 г кафява захар
150 мл олио
2 яйца
75 г кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. канела
1 щипка сол
225 г ръжено брашно
50 г шоколад на капки или нарязан
50 г орехи

още
1 банан за отгоре
3 с.л. пудра захар за поръсване



За приготвянето на рецептата за бананов кекс не е необходим миксер. В голяма купа се смесват олиото, захарта и яйцата. Разбъркват се добре с тел.  В друга купа се намачкват бананите и към тях се прибавят киселото мляко, содата, канелата, солта и ванилията. Разбъркват се и се изсипват към сместа с яйцата. Добавя се и брашното и всичко се разбърква до хомогенна смес. Сипват се орехите и шоколада и се разбърква отново.

Продълговата форма за кекс се застила с пекарска хартия, като се намазва съвсем леко с олио.
Приготвената смес се изсипва в нея.
Последния банан внимателно се разполовява по дължина и се поставя върху кексовата смес. Поръсва се с пудрата захар навсякъде.
Пече се в загрята на 170 градуса фурна около 40-50 минути или до готовност.


петък, 20 октомври 2017 г.

Пълнен карфиол с доматен сос


Карфиолът често е сочен за една от най-полезните храни през есента. Доскоро у нас се хапваше само на туршия. По-късно въведохме панирания вариант, после започнахме да го признаваме и в супи или на салата и сега ето още една вкусна рецепта за пълнен карфиол.

Рецептата се изпълнява сравнително лесно и вкусно разнообразява менюто ни.
Освен с кайма, карфиолът може да се напълни и със сирена, шунка или бекон и малко доматен сос вътре.
Аз  избрах да приготвя рецептата така.



Продукти:

1 глава карфиол около 1,5 кг (при мен беше 1,7)
400 г кайма
1 малка глава лук
1 морков
1 компотен буркан домати (настъргани или консерва)
200 г майонеза
1/2 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
риган
1 с.л. захар
2 с.л. оцет




Карфиолът се почиства от листата, а кочанът се изрязва доколкото е възможно.
В голяма тенджера се налива вода, която се слага да заври. След завирането се добавя сол и 2 с.л. оцет. Слага се карфиола. Вари се кратко - колкото да омекне съвсем леко. Аз варих 7-8 минути. Изважда се, изцежда се от водата и се оставя да изстине.

Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва на едро ренде. 2 с.л. мазнина се загрява и в нея се задушават лука и морковите докато омекнат. Слага се червения пипер и се разбърква. Тази смес се изсипва при каймата. Добавят се чубрица и черен пипер на вкус. Посолява се, ако каймата не е солена. Разбърква се много добре.

Внимателно се разтварят розичките и между тях се пълни с каймата.


След като се напълни карфиола, внимателно се намазва с майонезата.

Доматите се изсипват в тава. Добавят се 2 с.л. олио,1 с.л. захар, риган и черен пипер на вкус, сол - ако е необходимо.
Върху тях внимателно се премества напълнената глава карфиол.

Слага се да се пече в загрята фурна на 180 градуса.
Като се запече леко отгоре, може да се покрие с хартия, за да не загори. Пече се до готовност и докато поизври  доматения сос.

Това е. Вкусно и лесно. Да ви е сладко!


неделя, 15 октомври 2017 г.

Картофи с яйца на фурна


Тази рецепта за картофи с яйца на фурна е обикновена и доста стара, ако се съди от източника й. Идва при мен от прабаба през майка ми :) Спомням се като дете, че сравнително често присъстваше у нас, защото се приготвя много бързо и има две-три съставки само. По принцип вариантът, който на мен повече ми харесва и който обикновено се приготвяше у нас, е само от картофи и яйца. В настоящата рецепта обаче съм добавила и сирене, заради домашните :) Защото на тях повече допада по този начин.

В оригиналния си вариант приготвяха тези картофи със свинска мас, но това съм го спестила и съм ги готвила с олио.
Интересно е, че не се пекат директно във фурната, а първо минават 5-6 минути пред котлона.

Ще ви представя рецептата, както е приготвяна много години у нас. А за вас може да бъде просто една идея да си направите вкусни картофки с яйца по ваш вкус.



Продукти:

1,3 кг картофи
5 яйца
4-5 с.л. олио
сол

това са базовите продукти

по желание

около 200 г сирене
2 щипки сушен джоджен

Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кръгчета. Слагат се в тава и се поливат с мазнината. Поръсват се със сол и хубаво се разбъркват. Поставят се на загрят котлон и  се готвят около 5 минути, като се разбъркват често. След това се налива вода, така че да закрие около 3/4 от картофите и се слагат да се пекат във фурната. Пекат се готовност, като е добре да остане в тавата съвсем малко течност.
Яйцата се разбиват с малко сол и по ваша преценка може да добавите и сирене, а и малко кашкавал. Също по желание, може да сложите и щипка-две джоджен.
Изпечените картофи се изваждат и се заливат с яйцата, които се разпределят равномерно.
Връщат се да се пекат на 180 градуса до готовност.


неделя, 8 октомври 2017 г.

Слоеста маслена питка със сирене


Какво да ви кажа... получи се невероятно вкусна слоеста маслена питка със сирене. Отдавна не си спомням нещо да ми е харесвало толкова много, колкото тази питка.За разлика от снимките, които направих снощи... Но независимо, че снимките не ми харесват, публикувам рецептата, защото смятам, че наистина си заслужава да я разпространя.

Продукти:

250 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
20 г прясна мая
4 с.л. олио
1 белтък
3 с.л. захар
1 с.л. сол
около 600 г брашно

150 г краве масло
5 с.л. олио

400-500 г сирене
кашкавал по желание

1 жълтък за намазване
сусам за поръсване


Киселото мляко се разбива хубаво и се смесва с прясното мляко. Затоплят се леко. В тях се разтваря маята, заедно със захарта и се прибавя шепа брашно. Всичко се разбърква, покрива се и се оставя настрана маята да се активира. Брашното се пресява и  се прави кладенче. В него се сипва солта, белтъка, олиото и млякото с маята. Замесва се нелепнещо меко тесто. Оставя се да втаса.
Маслото и олиото се смесват и се загряват, докато маслото напълно се стопи.
В тавичка се слага малко от горната смес - около 5 с.л.
Тестото се разделя на 4 части, които се оформят на топки.
Топките се слагат в тавичката с мазнината и се поливат с още малко от нея. Покриват се с фолио и се оставят да починат около 15 минути.
Първата топка тесто се разточва на тънка около 2-3 мм кора. Полива се с 4-5 с.л. мазнина и се поръсва с част от сиренето. Сгъва се на плик като 1/3 от тестото се загъва по дължина. След това се захлупва с другата 1/3та част. След това от другата страна 1/3 се загъва навътре и се похлупва с останалото тесто. Намазва се отново с масло. Оставя се настрана.

Втората топка се разточва, слага се масло и сирене. Първата подготвена кора, както е сгъната, се поставя в средата на втората с гладката част нагоре. Обвива се с втората кора, като се премятат първо краищата по дължина, а после и по широчина. Намазва се с масло и се оставя настрана. 



По същия начин се постъпва и с останалите две топки тесто, като във всяка следваща кора се увива получената топка със сирене. 
Накрая се получава един голям и дебел правоъгълник, който се покрива с найлоново фолио и се оставя да втаса.

Тавата за печене се намазва с олио и в нея се прехвърля тестото, като се притиска хубаво с ръце.
Отгоре се правят леки разрези с остър нож върху най-горния слой.
Жълтъкът се смесва с малко прясно мляко или вода и с него се намазва питката. Поръсва се със сусам и се слага да се пече.
Който следи блога ми, знае, че обикновено слагам директно в студена фурна печивата с мая (като пропускам финалното втасване)  и чак тогава я включвам да се загрява. По същия начин пекох и сега на 170 градуса. 
Ако е нужно, питката може да се покрие с хартия, за да не прегори. 



понеделник, 2 октомври 2017 г.

Зимнина: Пукани люти чушлета в сладко-кисел сос


Да ви кажа, тези пукани люти чушлета в сладко-кисел сос са ми в главата от няколко години, откакто ги видях при Марги, а после и при Зиче, и при Пепи...  Ама пусто, обичам ги лютите чушки пресни. И все нещо не се решавах да ги правя. Тази година обаче вкусовете ми рязко се промениха и взех, че се пробвах с нови рецепти. Тази, лютите чушки с моркови на Весела и още една, която не е за консервиране. Харесаха ми и то много. Да знаете, препоръчвам ги. Единствено съжалявам, че почти всичките ми чушки бяха зелени, но... пак са чудесни!

Продукти:

3 кг люти чушки (при мен са смесени  сортове)
1 кг захар
1 л оцет
60 г сол
2-3 глави чесън (или по ваш вкус)
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър



Дръжките на чушлетата се изрязват толкова, че да остане малка дръжчица, колкото да може да се хване чушката. Измиват се, подсушават се и се опукват. (По време на печенето/пукането на чушлетата, може да гърмят. За да предотвратите това, ако имате време и здрави нерви, преди печенето  може да продупчите леко всяко чушле с остър нож. Аз такива нерви нямам и ги пека с каска. Шегувам се :)
Опуканите чушлета се слагат в голям съд, в който ще се съберат заедно с маринатата. Аз използвам голяма тенджера.
Оцетът, захарта и солта се смесват и се слагат да кипнат, докато захарта напълно се разтвори.
Към опуканите чушлета се прибавя нарязания чесън, заедно със ситно нарязаните копър и магданоз.
Заливат се с горещата марината и се оставят да престоят 3-4 часа.
Пълнят се с буркани, като не се притискат прекалено много, за да може да поемат повече от соса. След това се заливат с останалия сос и се запечатват. Прибират се на тъмно и хладно място. От това количество ми излязоха точно 6 компотени буркана.
Така приготвените чушлета според Марги издържат без да се варят поне година. Не вярвам да траят толкова дълго време, защото пробата показа, че наистина са много хубави и бързичко ще се приключат!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...