Рецептите за бананов хляб са доста популярни напоследък. Всъщност това според мен си е жив бананов кекс, а не хляб, както се превежда от рецептите на английски език. Но едва ли обаче е толкова важно как ще го преведете, защото все ще се получи вкусно.
В случая избрах да го приготвя с новото био ръжено брашно на София Мел. В комбинация с кафява захар и ароматни банани се получи една експлозия от вкусове. А за да е по-пъстра картинката, добавих шоколад и орехи. Трудно ми е да ви опиша ароматът, който се носеше, докато това изкушение се печеше :)
Продукти:
350 г добре узрели банани
200 г кафява захар
150 мл олио
2 яйца
75 г кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. канела
1 щипка сол
225 г ръжено брашно
50 г шоколад на капки или нарязан
50 г орехи
още
1 банан за отгоре
3 с.л. пудра захар за поръсване
За приготвянето на рецептата за бананов кекс не е необходим миксер. В голяма купа се смесват олиото, захарта и яйцата. Разбъркват се добре с тел. В друга купа се намачкват бананите и към тях се прибавят киселото мляко, содата, канелата, солта и ванилията. Разбъркват се и се изсипват към сместа с яйцата. Добавя се и брашното и всичко се разбърква до хомогенна смес. Сипват се орехите и шоколада и се разбърква отново.
Продълговата форма за кекс се застила с пекарска хартия, като се намазва съвсем леко с олио.
Приготвената смес се изсипва в нея.
Последния банан внимателно се разполовява по дължина и се поставя върху кексовата смес. Поръсва се с пудрата захар навсякъде.
Пече се в загрята на 170 градуса фурна около 40-50 минути или до готовност.