Когато бях дете... Да, да. Отново детски спомени :) Та - когато бях дете, в Ловеч по сладкарниците продаваха такива закуски. В големи черни тави, поръсени с много пудра захар. Обичах да минавам от там след училище и да си хапвам. Понякога дори и по три. Отдавна търся рецепта, но не бях попадала на подходяща. Не, че и сама нямаше да измисля някоя, но все пак търсех нещо, което да ми даде някаква основа. И както е казано - който търси - намира.
Преди време попаднах на тази рецепта . Нищо, че е чешка, много ми заприлича на това, което търсех. Реших да пробвам по мой начин. И не съжалявам. Трябва да ви кажа, че така приготвени тези закуски, както ги наричам по навик, много повече ми харесват от кифличките. А аз обичам кифлички.
Ако сте заразени с Великденско настроение, пробвайте покрай другите опити и това :)
Продукти:
около 8 ч.ч. брашно
30 г прясна мая1/2 с.л. сол
5 с.л. захар
480 мл прясно мляко
3 яйца3 ванилии
100 мл олио
още олио за намазване между закуските
пудра захар за поръсване
Смесват се 5 ч.ч. от брашното със солта, захарта и ванилията. Маята се разтваря в топлото мляко. Яйцата се разбиват с вилица и се изсипват при млякото.Добавя се олито. Всичко се разбърква добре и се изсипва в сухата смес. Бърка се хубаво. Добавя се по малко от останалото брашно и се меси, докато се получи меко, леко лепнещо тесто. Слага се в намаслена купа и се покрива с фолио да втаса. Втасалото тесто се разделя на две части. Разточва се правоъгълник с дебелина около 1 см и от него се изрязват квадрати със страна 7 см. В средата на квадратчетата се поставя конфитюр или пък мармалад по избор. Всяко парченце се сгъва на руло, като краищата на тестото се слепват. От всички страни (не и отгоре) рулцата се намазват леко с олио. Подреждат се в намазана тава, оставят се да втасат отново. Намазват се с разбит с малко мляко жълтък и се пекат в загрята на 200* фурна до зачервяване.
След като се извадят, се мажат с топло мляко, в което е разтворена лъжица захар. Поръсват се с пудра захар.