Сигурно ще ви се стори странна комбинацията на пълнежа, ноооо, уверявам ви, прекрасна е!
Бързам да напиша рецептата, няма повече да ви увещавам да си я направите.
Бързам да напиша рецептата, няма повече да ви увещавам да си я направите.
Продукти:
200 мл топло прясно мляко
200 мл топла вода
1 кубче прясна мая
2 с.л. захар
100 мл олио
1 яйце и 1 белтък
1 с.л. сол
около 900 г брашно
около 100 г краве масло на стайна температура
350 г сирене
200 г заквасена сметана*
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
*Рецептата по принцип се приготвя със заквасена сметана, но аз в случая имах под ръка течна 30% и реших да използвам нея. Гарантирано се получи разкошна погача.
Млякото се смесва с водата, прибавя се захарта и маята. Разбърква се хубаво. Прибавят се 3 с.л. брашно, отново се разбърква и се оставя да втаса.
В брашното се прави кладенче и в него се слагат солта, олиото, яйцата и солта. Изсипва се втасалата мая и се замесва хубаво тесто. Оставя се да втаса, покрито с чиста кърпа или найлоново фолио. Разделя се на 6 части, които се оформят на топчета. Покриват се с кърпа и се оставят за кратко.
През това време се сиренето се натрошава и се смесва със сметаната. Разбърква се хубаво.
Взима се едно топче и се разточва на кръгче с диаметър около 30 см. Намазва се с малсо. Разточва се друго топче, пак се маже с масло и се поставя върху първата кора. Така се постъпва с всички топчета, като последната кора не се маже с масло. Така подготвената купчинка се разточва на кора с диаметър поне 50 см.
Намазва се сместа със сиренето и сметаната.
Завива се на стегнато руло.
Тава с диаметър 32 см се застила с хартия за печене и се намазва с олио.
Рулото се нарязва на парченца с дебелина около 2 см.
Подреждат се в тавата, като лекичко се застъпват.
Погачата се намазва с разбит с малко прясно мляко или вода жълтък и се поръсва със сусам.
Слага се веднага в студена фурна. Фурната се включва на 180 градуса и погачата се пече.
За да не прегори отгоре, след като се зачерви леко, покривам погачата с хартия и я пека така, докато се изпече добре.