Pages

неделя, 5 март 2023 г.

Маслена погача със сирене



Имаше период, в който постоянно правех питки и погачи, но от доста време не съм. Днес обаче ме сполетя вдъхновение и приготвих тази прекрасна, много ароматна, много хрупкава отвън, а и мекичка вътре и мнооого вкусна погача.

Сигурно ще ви се стори странна комбинацията на пълнежа, ноооо, уверявам ви, прекрасна е!

Бързам да напиша рецептата, няма повече да ви увещавам да си я направите.

Продукти:

200 мл топло прясно мляко
200 мл топла вода
1 кубче прясна мая
2 с.л. захар
100 мл олио
1 яйце и 1 белтък
1 с.л. сол
около 900 г брашно

около 100 г краве масло на стайна температура

350 г сирене
200 г заквасена сметана*

1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

*Рецептата по принцип се приготвя със заквасена сметана, но аз в случая имах под ръка течна 30% и реших да използвам нея. Гарантирано се получи разкошна погача.



Млякото се смесва с водата, прибавя се захарта и маята. Разбърква се хубаво. Прибавят се 3 с.л. брашно, отново се разбърква и се оставя да втаса.
В брашното се прави кладенче и в него се слагат солта, олиото, яйцата и солта. Изсипва се втасалата мая и се замесва хубаво тесто. Оставя се да втаса, покрито с чиста кърпа или найлоново фолио. Разделя се на 6 части, които се оформят на топчета. Покриват се с кърпа и се оставят за кратко.
През това време се сиренето се натрошава и се смесва със сметаната. Разбърква се хубаво. 
Взима се едно топче и се разточва на кръгче с диаметър около 30 см. Намазва се с малсо. Разточва се друго топче, пак се маже с масло и се поставя върху първата кора. Така се постъпва с всички топчета, като последната кора не се маже с масло. Така подготвената купчинка се разточва на кора с диаметър поне 50 см.
Намазва се сместа със сиренето и сметаната. 
Завива се на стегнато руло. 
Тава с диаметър 32 см се застила с хартия за печене и се намазва с олио. 
Рулото се нарязва на парченца с дебелина около 2 см. 
Подреждат се в тавата, като лекичко се застъпват.
Погачата се намазва с разбит с малко прясно мляко или вода жълтък и се поръсва със сусам.
Слага се веднага в студена фурна. Фурната се включва на 180 градуса и погачата се пече.
За да не прегори отгоре, след като се зачерви леко, покривам погачата с хартия и я пека така, докато се изпече добре.