вторник, 31 декември 2019 г.

Жу-жу погача


Изпращаме 2019-та година с тази интересна маслена погача, която не знам защо, се нарича Жу-жу погача. Преди време я видях в едно видео и идеята ми хареса. После прегледах в нета и видях, че има и други рецепти и не всички погачи изглеждат като тази в клипчето. Сега ще споделя аз как я направих. Тъй като във видеото се вижда, че се използва форма за торта, но лично на мен не ми стана ясно с какъв размер, реших да ползвам средната, която имам - 26 см. Когато започнах да подреждам погачата, ми стана ясно, че формата ще е голяма и моята жу-жу погача няма да изглежда точно като на клипчето. Обаче не ми се занимаваше да мажа 24-сантиметровата форма и да местя в нея и така моята погача си остана в по-голямата. Това не е драма. От друга страна пък питката се изпече много добре, тъй като не стана прекалено висока.
Така че, ако решите да правите тази питка, имайте предвид моите бележки и сами преценете какъв резултат искате да постигнете.

Иначе в оформянето няма нищо сложно. Само че в рецептата се вижда, че маслото, което посочват е 200 грама, обаче ясно личи и че не го използват всичкото. Аз реших да го намаля на 100 грама и пак ми остана малко разтопено, което ще отиде на баницата тази вечер. Затова по-долу в продуктите съм написала 80-100 грама. Също така аз обичам да си замесвам по друг начин питките и не съм спазила техния начин, но вие направете така, както ви е по-лесно. Аз почти винаги си активирам маята предварително и след това замесвам тестото.



Продукти:

200 мл прясно мляко
200 мл вода
2 яйца
4 с.л. олио
30 г прясна мая
2 с.л. захар
1 равна с.л. сол
около 800-900 грама брашно (на мен ми отидоха малко повече от 850)

80-100 г краве масло
сусам за поръсване

Смесват се водата и млякото и се затоплят леко. Към тях се прибавя маята и захарта. Разбърква се с телена бъркалка и се добавят 3-4 с.л. брашно. Отново се разбърква и се оставя маята да се активира, докато хване "шапка".
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Там се слагат яйцата, солта и олиото. Изсипва се и активираната мая. Замесва се меко нелепнещо тесто. Както често съветвам, не слагайте цялото брашно от началото, а добавяйте по малко и месете докато тестото ви хареса.
Така замесеното тесто се разделя на 8 равни части, които се оформят на топчета. Завиват се с чиста кърпа и се оставят да втасат.



След това се взима едно топче се разточва на кора с диаметър около 15 см. Намазва се хубаво с разтопено масло. Точи се второ топче, което се поставя върху първото и също се намазва с масло. Така се постъпва с всички топчета, като накрая последната кора не се маже. Тази купчинка се покрива с кърпа и се оставя да втаса около 15 минути. След това се разточва на по-голяма кора, която се оформя на правоъгълник с размери около 25 на 35 см.
Разрязва се на квадрати със страна около 4 см.
Формата за печене се намазва хубаво с масло. Започва се подреждането на погачата, като на дъното в средата се слагат крайните безформени парчета, а после се подреждат останалите, както може да видите във видеото тук.


Така оформената питка се покрива и се оставя да втаса отново около 20 минути.
Накрая погачата се намазва с още от разтопено масло и се поръсва със сусам.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
След като я извадих от фурната, аз я намазах с още от маслото, което ми беше останало и я покрих с кърпа.
Трябва да ви кажа, че питката при мен не омекна отгоре и отстрани, а остана с хрупкава коричка. Това е.

Пожелавам ви от сърце весело посрещане на Новата 2020-та година! Нека да е здрава, мирна, много щастлива и успешна за всички нас!

понеделник, 30 декември 2019 г.

Баница с месо


Тази баница с месо правих още миналия месец, но по принудителни причини не успях да я запиша. Обаче тази рецепта за  баницата с месо се получи много сполучлива и затова ще я споделя с вас. Още повече, че  обещах рецептата още тогава. Е, доста позакъснях, но ето, тя е факт.
Има различни рецепти за баница с кайма или мляно месо, но тази е с доста богата плънка и на практика спокойно човек може да обядва или да вечеря с нея. А всъщност тази рецептата за баница с месо заслужава да бъде и на празничните маси, независимо по какъв повод ги приготвяме. Баниците заемат сериозно място на нашата трапеза, независимо с какъв пълнеж са, а в блога можете да намерите различни и разнообразни рецепти за тях. Както за такива с готови кори, така и за такива с домашно тесто - дърпани или точени. Можете да ги откриете в този линк https://ilrai.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8
Другото, което искам да кажа преди да напиша рецептата е, че се получава доста голяма баницата. Така че преценете сами количествата.

Продукти:

500 г кори за баница
500 г смляно месо
250 г гъби
2 глави лук
100 г бекон
200 г кашкавал
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. ритан
1 к.л. мащерка
черен пипер
сол

За заливката:

200 г заквасена сметана
400 г кисело мляко
4 яйца
1 бакпулвер - 10 грама



Приготвянето на баницата с месо започва с подготовката на продуктите. Необходимо е лука, гъбите и бекона да се нарежат на ситно. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
В 4 с.л. мазнина се запържват лука. Добавят се и гъбите. Слагат се мляното месо и бекона. Готвенето продължава при непрекъснато бъркане, докато каймата стане на трохи и омекне.
Измества се от котлона и се прибавят подправките.

Тава с диаметър 30 см. се намазва с мазнина. Поставят се 2 кори и върху тях се сипва от плънката. Поръсва се малко от кашкавала. После се поставят още 2 кори, плънка, кашкавал и така се редуват до изчерпване на продуктите, като накрая се завършва с 2 кори за баница.
Така приготвената баница се нарязва на квадрати.

Приготвя се заливката. За целта яйцата се разбиват с тел. Към тях се прибавят заквасената сметана, киселото мляко и бакпулвера. Всичко се разбърква много добре. Баницата с месо се залива с тази смес.
Пече се в предварително загряна фурна на 180 градуса докато хване апетитен загар.

Баницата е вкусна както топла, така и студена.

Адаптирано от тук.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...