Кашник - една чудесна рецепта за питка със сирене от Родопите, която е и много лесна, защото не се меси. Това я прави подходяща да приготвяне и от начинаещи кулинари.
За пореден път се доверявам на рецепта на Венс и естествено е без грешка.
Продукти :
4 яйца
30 мл топла вода
10 г прясна мая за хляб
3 с.л. разтопено краве масло
2 с.л. олио
около 100 г сирене
320 г брашно
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
около 100 г сирене
320 г брашно
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
Маята се разтваря в топлата вода и се добавят захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват с тел и се изсипват при маята. Слагат се маслото и натрошеното или настъргано сирене. Постепенно се слага и брашното. Получената каша се оставя да втаса около 30 минути. След това се изсипва в предварително намаслена тавичка и се оставя отново да втаса около 15 минути. Кашникът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.
Аз направих доза и половина от посочената рецепта за кашник и се получи чудесна питка.
Преди да сложа във фурната, поръсих със сусам.