Вероятно и у вас, както и при мен това име ще породи редица въпроси. Що е то питулици... Да си призная, доскоро изобщо не бях чувала за тях. До преди десет дни, когато ги видях тук. Снимката така ме грабна, че ги направих още на следващия ден. Хареса ми идеята да ги пробвам с вкус на пица, но предвид факта, че много обичам тесто със сирене, реших половината да напълня с бялото вълшебство. И не съжалявам. На мен повече ми харесаха със сиренце, но на половинът, може би логично, допаднаха тези с вкус на пица.
Аз мъничко увеличих продуктите за тестото, защото ми се стори малка дозата.
Ето как ги направих.
Продукти:
около 750 г брашно
2 малки яйца
350 мл топла вода
1 ч.л. сол
щипка захар
около 30-40 г разтопено краве масло за мазане
шунка, кашкавал, кетчуп и риган - за пълнеж пица
или сирене
От изброените продукти се замесва тесто. Получава се доста твърдо, това да не ви притеснява. Разделя се на 12 части, които се оформят на топчета. Оставят се около 20 минути да починат, завити с чиста кърпа. Всяка топка се разточва на кръгче с диаметър около 20 см и се намазва с разтопено масло. Завива се на руло и се оформя охлюв. Така приготвеното тесто се оставя още около 20 минути, завито с кърпа. След това всяко охлювче се разточва на кръгче, маже се с кетчуп, поръсва се с малко риган, слага се шунка и кашкавал (или пък се пълни само със сирене).
Сгъва се и краищата се прищипват. Всичките 12 бр. се приготвят по този начин и се пържат в силно загрята мазнина.
Изцеждат се върху салфетка и се консумират с напитка по желание :)
У нас бяха добре оценени и бързо изядени.