сряда, 31 май 2017 г.

Сладък салам


Сладкият салам е любим десерт на много хора. За голяма част от нас е скъп спомен от детството :) а който не го е правил и опитвал, може би е време да направи вече.
Днес ще ви предложа малко по-различна рецепта от традиционната. Научих я от Юстина от Литва, за което много й благодаря! Лично на мен тази рецепта ми е фаворит. Приготвя се със сравнително малко съставки. Разбира се, можете винаги да добавите ядки, сушени плодове, локум или каквото ви душа иска, но ви съветвам, първо да пробвате рецептата в чистия й вид.
Сладкият салам се приготвя много лесно. Единственото досадно нещо е трошенето на бисквитите, освен ако нямате техника на помощ - блендер или робот. Аз имам, но пък това не ми попречи да си ги троша на ръка :)

Продукти:

320 г обикновени бисквити
200 г краве масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко (~ 400 г)
4 пълни с.л. какао
сок от 1 лимон


Преди да започна да пиша начина на приготвяне, искам да направя уточнение, че ще ви трябва по-голям огнеупорен съд - може и тенджера, в който да можете да съберете всички съставки.
Бисквитите се натрошават или смилат на не много ситни парчета в робот или блендер.
Маслото се слага в тенджерата и се разтопява на котлона. Към него се прибавя кондензираното мляко и се разбърква добре. Прибавя се какаото, отново се бърка, а след това се излива и лимоновия сок. Сместа придобива леко странен вид, след като сложите лимона, но това да не ви притеснява. Бързо се изсипват и бисквитите и се разбърква, докато бисквитите хубаво се покрият със сместа.
Отмества се от котлона и се оставя да се охлади за около 20 минути.
Сместа се разделя на 2 части. Разпределя се внимателно върху две парчета найлоново фолио, оформя се "салам", завива се стегнато и  хубаво с фолиото и се прибира в хладилника да се стегне. Тук вече от вас зависи колко време ще го чакате преди да го срежете, но е добре да минат поне 10 часа :)
Преди да го разрежете, по желание може да го поръсите с какао.



неделя, 28 май 2017 г.

Португалски сладки питки


Днес ви предлагам рецепта за португалски сладки питки. Видях преди време снимка на такива питки и си запазих връзката. Но когато реших да ги потърся отново, вече нямаше рецептата. Потърсих ги отново и попаднах на три други рецепти, от които сглобих тази.
Това са едни питки, които много приличат на вкус на нашите кифлички от козуначено тесто, но в тестото им има подсладено кондензирано мляко. Освен това се оформят по различен начин - по-скоро приличат на гевречета и нямат пълнеж. Приготвянето изобщо не е трудно. Тестото е приятно за работа.
А резултатът е чудесен. Вкусен и много ароматен.

Продукти:

около 500 г брашно
3 средни яйца
11 г суха мая
75 мл топло прясно мляко
60 г краве масло
3 с.л. олио
2 с.л. захар
200 г подсладено кондензирано мляко
1/3 ч.л. сол
1 капсула ванилия

1 жълтък за намазване
сусам или захар за поръсване

400 г  от брашното се смесват с маята и захарта - разбъркват се хубаво и се прави кладенче. Маслото се разтопява. Яйцата се разбиват леко с тел и към тях се прибавят прясното мляко, маслото, олиото, кондензираното мляко и солта. Разбъркват се добре и се изсипват при сухите съставки. Замесва се тесто, като постепенно се добавя от останалото брашно. Получава се леко лепкаво тесто, това да не ви притеснява. Ако все пак тестото много лепи, добавете още малко брашно. Тестото се меси около 10 минути. Оставя се да втаса - около 90 минути, но зависи и от топлината на помещението.
Втасалото тесто се разделя на 12 еднакви парчета. След това се оформят фитили с дължина около 55 см., от които се оплитат питките.  





















Подреждат се в тави, застлани с хартия за печене или намаслени, покриват се с чисти кърпи и се оставят да втасат отново около 30 минути.


Намазват се с разбит с малко мляко жълтък и се поръсват със сусам - при мен бял и черен.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, като в средата на печенето може да се покрият с хартия или фолио, за да не загорят.

неделя, 21 май 2017 г.

Пълнени чушки с яйце и сирене


Пълнените чушки с яйца и сирене са си една вкусна лятна класика. И макар още лятото да не е дошло, някак ни се иска да похапваме повече леки неща. Има различни варианти за приготвяне на  чушки, но този е един от най-лесните. Освен със сирене, рецептата може да се приготви и с извара, с комбинация от сирене и извара, с добавка на малко кашкавал, някои слагат и домати без семките и люспите, нарязани на ситно; а също и шунка на дребни кубчета. Също така, в плънката могат да се добавят различни подправки - чесън на прах, риган, чубрица, черен пипер, изсушени домати, магданоз, копър, босилек... Направете ги така, както смятате, че най-много ще ви допаднат. Но не прекалявайте с подправките. Ястието е вкусно и ароматно и без тях.

Продукти:

10-12 пресни чушки (за рецептата най-добре изберете не много месести чушки)
около 400 г сирене
3 яйца
черен пипер
2 домата



Чушките се почистват от семената. В случая са цепнати по дължина, внимателно се отстранява семето, като се стараете да не счупите чушките. Опашките се отрязват малко. Ако не ви се занимава да ги чистите така, ги изтърбушете с уред за почистване на чушки. Който и начин да изберете, се постарайте да почистите добре семето. Доматите се нарязват на тънки резенчета или кръгчета.
Яйцата се разбиват леко и към тях се прибавя натрошеното сирене и малко черен пипер (и други добавки и подправки, ако има). Разбърква се много хубаво. Чушките се пълнят с малка лъжичка. Не ги препълвате, защото при печене сместа се издува и излиза навън. Ако чушките са изтърбушени, потопете леко в брашно отвора.
Поставят се в тава, на дъното на която е сипано малко олио (аз предпочитам да застилам тавата с хартия за печене, намазана с олио). Ако чушките са срязани по дължина, е добре да се подредят по-плътно една до друга, за да не се отворят по време на печенето. Върху всяка чушка се поставя поне едно кръгче домат. Поливат се леко с олио.
Слагат се да се пекат в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути или до готовност.


събота, 20 май 2017 г.

Пресни картофи на фурна


Да приготвиш пресни картофи на фурна е изключително лесно. Приготвят се много бързо и са невероятно вкусни. За рецептата на пресни картофи на фурна обикновено предпочитам по-дребни картофки, защото обичам да ги оставям цели, а не да ги режа. Е, не е фатално и да се разреже някой, ако стане нужда или пък да се приготви само с едри нарязани картофи.

Хубаво е да изберете по-голяма тава, в която да наредите картофите само на един ред. При пресните картофи не е нужно да се добавя вода при печенето. Приготвянето им става много бързо и без нея. Приличат малко на картофите по селски, заради вложените подправки.
А подправките могат да варират според вашите предпочитания. В тази рецепта са само червен пипер, черен пипер, чубрица и сол, но много би им подхождал и чесън на прах, малко риган или  розмарин.
Също така можете да обелите пресните картофи, но може и само старателно да ги измиете. Копата им е много тъничка и не пречи на вкусния резултат.

Продукти:

около 1 кг пресни картофи
4 с.л. зехтин или олио
1 1/2 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
черен пипер
сол



Картофите се почистват и измиват добре. Подсушават се с кухненска хартия или кърпа. Не пропускайте подсушаването. Слагат се в голяма купа и се поливат с мазнината. Разбъркват се хубаво. Поръсват се с подправките и се разбъркват много хубаво, така че да залепнат равномерно на всяко картофче.
Най-добре е тавата, в която ще ги печете, да застелите с хартия за печене, за да не залепнат. Но може и да пропуснете тази стъпка.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса около 25 минути или до готовност.

Накрая по желание можете да ги поръсите и с малко копър.

Освен пресни картофи на фурна, обичам много да ги приготвям задушени по някоя от тези две рецепти.

четвъртък, 18 май 2017 г.

Персийски тутманик

Персийски тутманик, солен кекс или мързелива баница. Можете да срещнете тази рецепта именувана по различен начин и с различни количества продукти. Някъде яйцата са 4, някъде дори само едно. Някои го приготвят с пълнозърнесто брашно или с брашно от лимец и добавят и други продукти (маслини, колбас, кашкавал, спанак или лапад, че дори и кисели краставички) и подправки, освен сиренето. Можете да изпечете персийския тутманик в тава или във форма за кекс ( аз избрах правоъгълна форма - за повече обем и височина) и пак ще ви се получи добре.
Сигурна съм, че който и вариант да изберете, ще получите много вкусен и бърз резултат. Соленият кекс е много подходящ за закуска, защото се приготвя много бързо (ако и вие като мен не ставате много рано в почивните дни, а знаете, че ще се събудят скоро гладни питомци у вас :) ). А освен това продуктите вероятно ги има в почти всеки дом постоянно и не е нужно да пазарувате допълнително за тази рецепта. Персийският тутманик е мекичък и вкусен дори и след два дни, ако остане, разбира се :)
Към основната рецепта си позволих да прибавя малко краве масло и сусам, с които да поръся кекса и това му придаде още по-добър вкус и вид.

Продукти:

мерителната ми чаша е с вместимост 200 мл


4 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
около 150 г сирене
щипка-две сол (или на вкус - не забравяйте, че и сиренето е солено и внимавайте да не пресолите прекалено)

30 г краве масло
сусам за поръсване (или други семена)


Содата се разбърква с киселото мляко и се оставя за около 5 минути.
Яйцата се разбиват с малко сол с помощта на миксер. Към тях се прибавя половин чаша брашно и се разбърква добре. Изсипват се олиото и млякото със содата. Отново се разбърква. Прибавя се останалото брашно и се разбърква (аз разбивам всичко с миксер до тук). Слага се и натрошеното сирене и се разбърква.
Форма или тава се застилат с хартия за печене. Сместа се изсипва вътре, поръсва се с нарязаното на много малки парченца масло и със сусам и персийският тутманик се слага да се пече в загрята на 170 градуса фурна.
Ако е нужно, по време на печенето се покрива с фолио или хартия, за да не изгори отгоре.


вторник, 16 май 2017 г.

Годишни награди за кулинарни блогове 2016 г.


Скъпи приятели, безкрайно съм щастлива да ви съобщя, че Щъркелово гнездо беше отличено с наградата на журито в категория "Бързо и вкусно" на церемонията "Годишни награди за кулинарни блогове на Блоговодител за 2016 г.", която се проведе на 13 май в МЕТРО Академия. Имах честта да бъда много високо оценена от респектиращо по състав жури, сред изключително силна конкуренция. Тази награда е много, много ценна за мен, защото в категорията участват всички рецепти, които съм споделила през изминалата година. И явно съм се справила повече от добре :), щом професионалистите са оценили толкова високо моите скромни кулинарни преживявания. 



Освен емоциите от награждаването, не мога да пропусна да ви кажа колко хубаво се чувствам на подобни събития с толкова много сродни души. Щастлива съм, че успях отново да срещна и прегърна много близки за мен блогъри, а също така и да се запозная с някои, които знам само по имена в интернет пространството. 
А също така, не мога да пропусна и благодарностите към всички спонсори, които съдействаха това събитие да стане реалност, но най-много благодарности на Илиян и на Иво от Блоговодител за организацията и за това, че влагат цялото си сърце в това което правят и стават все по-добри и по-добри :)



Щастието ми е пълно, защото в същата категория "Бързо и вкусно", наградата на публиката отиде при Пепи от "Храна за мойте канибали".  Както казах и на церемонията, аз вероятно нямаше да заемам това място сега, ако не бях "срещнала" (първо виртуално, а година по-късно и реално) Пепи преди 10 години. До голяма степен тя е виновника за разпалването на тази моя страст и е била и продължава да бъде мое вдъхновение. А освен всичко останало е и един невероятен приятел. Мила Пепи, няма как да пропусна да ти благодаря и тук!

А тя спечели и наградата на публиката в категория "Крилце или кълка", което разбира се, едва ли изненада някого :)

И накрая, но не последно място, бих искала да благодаря на всички вас, които сте гласували за Щъркелово гнездо във вота на публиката :) Тази година не успяхме, но аз се чувствам изключително удовлетворена и от полученото признание.
То ми дава сили да продължавам да правя това, което правя вече девет години.

Благодаря и на всички вас, които посещавате скромното ми местенце и ми се доверявате при избора на рецепта!




И обща снимка за спомен :) Поздравявам всички, които спечелиха награди в другите категории - Танчето, Люси, Бети, Здравчето, Пепи, Татяна, Ани, Мина, София и Мария
Честито, момичета! Продължавайте да творите неуморно!
Пожелавам ви нестихващо вдъхновение и прекрасни дни!





А сега се почерпете скромно с нещо бързо и вкусно, което направих за повода  :)

Персийски тутманик
Персийски тутманик
 Солен кекс със сирене, кашкавал, маслини и пушено филе
Солен кекс


И едни мъфини аламинут с помощта на Д-р Йоткер, при мен с добавка на малко масло и заквасена сметана към първоначалната смес.





петък, 12 май 2017 г.

Соленки със сирене

У дома соленките не са на особена почит. Но скоро ходихме на гости и Никол много ги хареса. Толкова много, че ме помоли още на следващия ден да ги направя. Е, как да откажа на такава молба? Изобщо не се замислих, обадих се за рецептата и запретнах ръкави. Това са соленките със сирене на Поля :) Благодаря за споделената рецепта! Надявам се да се харесат и на вас :)
Трябва да знаете, че тези соленки със сирене чудесно си подхождат и с чаша вино или бира, но можете да ги консумирате и с айрян или пък просто ей така - за закуска или по време на път.

Продукти:

за мерене използвах кофичка от кисело мляко с вместимост 400г.

1 кофичка кисело мляко
1 кофичка настъргано сирене
почти пълна кофичка с мас на стайна температура
1 с.л. с връх краве масло
2 с.л. олио
1 ч.л. сода за хляб
сол (ако е нужно - при положение, че сиренето не е достатъчно)
около 1 кг брашно (на мен ми отиде точно 1 кг.)

2 яйца за намазване

чубрица или шарена сол за поръсване

 сусам или мак за поръсване



За приготвянето на рецептата за соленки със сирене първо трябва да си подготвите продуктите. Брашното се пресява. На дъното на  кофичка от кисело мляко се слагат маслото и олиото и се допълва до горе с маста. Маста е необходимо да е мека - на стайна температура.
Содата се разтваря в киселото мляко. В брашното се прави кладенче и в него се изсипва млякото със содата, мазнината, настърганото сирене и солта. Замесва се тесто. Тестото не е добре да се оставя много меко, защото после лепне при точенето.
Оставя се да си почине поне 20 минути, като се покрива с чиста кърпа.
Тестото се разделя на 4 топки. Всяка се точи на кръг  с дебелина около 4 мм. Намазва се с разбитите яйца с помощта на четка и се поръсва с чубрица или шарена сл (или друга ваша любима подправка или комбинация). Разрязва се на 16 триъгълника, които се навиват на кифлички.
Подреждат се в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбито яйце и се поръсват със семена. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до придобиване на златист цвят.




четвъртък, 4 май 2017 г.

Паламуд в пергамент

Паламудът е риба, която много обичам. Месото е вкусно, крехко и плътно (ако изобщо мога да използвам тази последната дума за определение на месо... :), но така го усещам аз ). За ползата от консумирането на паламуд няма да говоря, има достатъчно информация на какво е богата тази риба.
Преминавам директно към рецептата за паламуд в пергамент - както сигурно се досещате, приготвен е на фурна. Изключително лесна рецепта, която със сигурност може да изпълни всеки. Е, ако нямате паламуд, може да го замените с хубава скумрия.



Продукти:

1 паламуд
зехтин или олио
сол
черен пипер
лимони
чери домати
девесил


Рибата се почиства и измива много добре. Посолява се и се поръсва с малко черен пипер отвън и отвътре. От едната страна се правят дълбоки прорези, в които се поставят резени лимон. По-голямо парче хартия за печене - толкова, че да се опакова рибата после, се поставя в тава. Намазва се  с мазнина. Отгоре се поставя рибата. Коремът се пълни с лимони и девесил (по желание - можете да го пропуснете или да замените с магданоз например). Чери доматите (или обикновен домат) се нарязват и се пускат около рибата. Леко се посоляват. Освен вътре, сложих малко девесил и покрай лимоните отгоре. Може да замените със сушен и да поръсите леко. Всичко се полива със струйка зехтин. Рибата се завива с хартията като бонбон и се слага да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. След това хартията леко се отваря и рибата се оставя да се доизпече  и да хване лека коричка.
Сервира се направо с хартията.
Може да се поръси с пресен копър.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...