Сладкият салам е любим десерт на много хора. За голяма част от нас е скъп спомен от детството :) а който не го е правил и опитвал, може би е време да направи вече.
Днес ще ви предложа малко по-различна рецепта от традиционната. Научих я от Юстина от Литва, за което много й благодаря! Лично на мен тази рецепта ми е фаворит. Приготвя се със сравнително малко съставки. Разбира се, можете винаги да добавите ядки, сушени плодове, локум или каквото ви душа иска, но ви съветвам, първо да пробвате рецептата в чистия й вид.
Сладкият салам се приготвя много лесно. Единственото досадно нещо е трошенето на бисквитите, освен ако нямате техника на помощ - блендер или робот. Аз имам, но пък това не ми попречи да си ги троша на ръка :)
Продукти:
320 г обикновени бисквити
200 г краве масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко (~ 400 г)
4 пълни с.л. какао
сок от 1 лимон
Преди да започна да пиша начина на приготвяне, искам да направя уточнение, че ще ви трябва по-голям огнеупорен съд - може и тенджера, в който да можете да съберете всички съставки.
Бисквитите се натрошават или смилат на не много ситни парчета в робот или блендер.
Маслото се слага в тенджерата и се разтопява на котлона. Към него се прибавя кондензираното мляко и се разбърква добре. Прибавя се какаото, отново се бърка, а след това се излива и лимоновия сок. Сместа придобива леко странен вид, след като сложите лимона, но това да не ви притеснява. Бързо се изсипват и бисквитите и се разбърква, докато бисквитите хубаво се покрият със сместа.
Отмества се от котлона и се оставя да се охлади за около 20 минути.
Сместа се разделя на 2 части. Разпределя се внимателно върху две парчета найлоново фолио, оформя се "салам", завива се стегнато и хубаво с фолиото и се прибира в хладилника да се стегне. Тук вече от вас зависи колко време ще го чакате преди да го срежете, но е добре да минат поне 10 часа :)
Преди да го разрежете, по желание може да го поръсите с какао.