неделя, 26 ноември 2023 г.

Топеница с месо, сирене и кашкавал

 


Застудяването навън повлия много бързо на ястията у дома. Бързо се ориентирахме към нещо топло, питателно и леко пикантно. Преди време бях виждала рецепта за родопска топеница, но така и не разбрах дали това е автентична рецепта, която се приготвя в Родопите или пък е само кръчмарска такава, затова нямам претенции да предлагам автентична рецепта. Предлагам ви обаче едно много вкусно и лесно ястие, което да си приготвите. Дали ще го споделите с приятна компания или пък с чаша вино, си е ваше решение. Моята отговорност е само до вкусната рецепта.

Адаптирах количеството според нашите необходимости, като следва да спомена, че съм използвала комбинация от свинско и пилешко, но вие може да използвате и само един вид месо.



Продукти

500 г свинско месо - използвах плешка

500 г пилешко - пържола от бутче, без кожа

1 голяма глава лук

4-5 скилидки чесън

250 г гъби

8 броя печени чушки

2 настъргани домата или около 1 ч.ч. домати от консерва

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. захар

чубрица

риган

черен пипер

сол

около 150 г сирене

кашкавал за поръсване - количеството е по желание


Месото се нарязва на хапки. Лукът се реже на полумесеци, чесънът и гъбите-на филийки. Печените чушки се режат на ленти. 

За приготвяне на рецептата за тази вкусна топеница е необходимо да се използва по-голям тиган с капак или тенджера. В 3-4 с.л. загрято олио се задушава месото на слаб огън. Като пусне течност, се захлупва и се готви, като се разбърква няколко пъти, докато се изпари течността. Като остане само на мазнина, се запържва, докато се зачерви и се прибавят лука, чесъна и гъбите. Разбърква се добре и се готви, докато лукът поомекне. Прибавят се печените чушки и доматите. Слагат се подправките на вкус, поръсва се захарта и солта. Ястието се готви на тих огън до готовност на месото и докато остане почти на мазнина. Ако прецените, че има нужда месото да се готви още, а течността е извряла, долейте малко вода. 

 Сиренето се нарязва на парчета и се прибавя в гозбата, като е необходимо само да се стопли вътре и да се отпусне. Може да настържете кашкавал директно в тигана или да го сервирате горещо и да го поръсите в чиниите. Най-отгоре може да сложите ситно нарязан магданоз.

Ястието се сервира горещо, с настърган кашкавал.




четвъртък, 23 ноември 2023 г.

Телевизионното предаване ‘’Гозбата на България’’ раздава своите Първи кулинарни награди

 


На 26 ноември 2023 г. от 14 ч., на откритата сцена пред НДК, в рамките на Фермерския фестивал на Хранкооп и Sofia Christmas Fest, ще се състои официалната церемония по връчване на Първите кулинарни награди ‘’Гозбата на България 2023’’.

 Красивите статуетки са изработени от художника Стефан Петров. Те ще станат притежание на отличените домакини на двете двойки водещи от СЕЗОН 2 на популярното готварско риалити. Наградите са разпределени в следните 8 категории:

‘’ Имало едно време’’- награда за най-добра автентична/ традиционна гозба

‘’ Замесено с любов’’ – награда за най-добро тестено изделие

‘’ Опасен чар’’ – награда за най-атрактивен домакин

‘’ Сладко изкушение’’ – награда за най-добър десерт

‘’ Красотата ще спаси света’’ – награда за най-красива презентация

‘’ Неочаквано добра комбинация’’ – награда за най-добра нестандартна комбинация на продукти / нестандартна интерпретация на рецепта.

Награда на зрителите – избрана чрез гласуване на сайта на предаването. Може да дадете своя глас тук

Голямата награда ‘’Гозбата на България 2023’’ – награда за цялостно представяне в епизод на предаването е определена от Ути Бъчваров. Тя е с парична стойност от 1000 лв, осигурени от Хранкооп.

Специални гости с музикално изпълнение ще бъдат баба Дешка и ‘’Палавите баби’’ от село Горно Драглище, община Разлог.

В СЕЗОН 2 на оригиналния български формат, бяха приготвени над 150 рецепти в 45 населени места из цяла България. Двете двойки водещи, градски младежи и аматьори в кухнята, имаха сложни и доста забавни предизвикателства при приготвяне на традиционни ястия от българската кухня. Патрисия и Евгени и Мила и Милен трябваше да повторят сготвените от техните домакини гозби. По регламент те имат право на три въпроса за всяка рецепта и задачата да си открият  част от продуктите само в рамките на самото място.


Със сигурност срещата между домакини и водещи в София ще бъде емоционална, а акцент в церемонията ще бъде готвенето на живо на сцената на наградите с брашно от фирма ТЕХРА. В него ще се включат колоритната баба Дешка, опитната Шеф Снежи Орлова от Смолян и майсторката Жана Дамянова от село Руец, община Търговище.

Домакините, които ще пътуват за церемонията от цялата страна, ще донесат по нещо вкусно, приготвено от тях за празника. Винарска изба ‘’Better Half’’ от село Змейово подсигурява вино за присъстващите гости.

Първите кулинарни награди ‘’Гозбата на България 2023’’ се осъществяват благодарение на Хранкооп и фирма ТЕХРА, в партньорство със Sofia Christmas Fest, Hot Farm и Хаванче.

Медийни партньори са Телевизия Евроком, MMTV online, Dir.bg, Actualno.com, Framar.bg, DiVino, Жената днес и кулинарният блог Щъркелово гнездо.

Церемонията ще бъде заснета от екипа на предаването и излъчена по телевизия Евроком в празничната програма в събота, 30 декември от 21 ч.

 


 Г

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...