Рецептата за най-вкусното пържено пиле в меден сос по китайски на Дарина (Kalina Malina| за първи път опитах почти веднага, след като я сподели. Само че я пробвах със свинско месо. Оттогава съм влюбена в рецептата и съм я приготвяла както със свинско, така и с пилешко месо. Невероятно вкусна и пристрастяваща е и я препоръчвам, когато искате да се поглезите. За моя вкус рецептата се получава по-добре със свинско месо, но и с пилешко също се получава доста добре. За приготвяне на месото се използва метода на двойното пържене, който дава чудесен резултат и прави всяко късче месо неустоимо.
Давам рецептата, както я е публикувала Дарето, но често аз приготвям по-голямо количество месо, като се напасвам продуктите според него.
Продукти:
около 500 г свинско (аз най-често използвам плешка, но и с филе се получава добре) или пилешко филе
За маринатата:
2 с.л. соев сос
1 с.л. настърган джинджифил
1 с.л. ябълков оцет
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. черен пипер
2 с.л. царевично нишесте
За медения сос:
3 с.л. зехтин
парче джинджифил, колкото орех, нарязан на тънки пръчици
5 скилидки чесън, нарязан на ситно
50 мл вода
4 с.л. кетчуп
2 равни с.л. мед
За паниране на хапките:
около 100 г брашно
3 с.л. царевично нишесте
олио за пържене
сусам за поръсване
*Понякога приготвям рецептата без джинджифил, защото дъщеря ми не го харесва
Месото се нарязва на хапки и към него се прибавят соевия сос, зехтина, оцета, нишестето и джинджифила. Оставя се да се маринова за около час. Тук трябва да кажа, че ми се е случвало да нямам време да го мариновам цял час, но пак се получава добре.
Смесват се брашното и нишестето за панировката. Хапките месо се овалват в нея и се оставят да постоят около 5минути.
Загрява се мазнина в дълбок тиган и месото се пържи за около 5 минути. Аз го пържа но порции, защото използвам касерола, която не може да събере цялото количество наведнъж. Месото се изважда и се изцежда върху домакинска хартия. Престоява около 5 минути, за да се отцеди добре от мазнината и отново се изпържва за още по около 5 минути в сгорещено олио, докато хапките покафенеят хубаво. и станат хрупкави. Изваждат се върху хартия, за да се отцедят.
Меденият сос се приготвя като в тиган се загрява зехтина и в него се запържват нарязания чесън и джинджифила. Като омекнат, се прибавят водата, кетчупа и меда. Всичко се разбърква и се оставя да заври. Изсипват се хапките, разбърква се добре, така че всяка хапка да се покрие със сос.
Изваждат се и се поръсват със сусам.
Няма коментари:
Публикуване на коментар