Pages

неделя, 10 септември 2023 г.

Най-вкусното пържено месо с меден сос

 


Рецептата за най-вкусното пържено пиле в меден сос по китайски на Дарина (Kalina Malina| за първи път опитах почти веднага, след като я сподели. Само че я пробвах със свинско месо. Оттогава съм влюбена в рецептата и съм я приготвяла както със свинско, така и с пилешко месо. Невероятно вкусна и пристрастяваща е и я препоръчвам, когато искате да се поглезите. За моя вкус рецептата се получава по-добре със свинско месо, но и с пилешко също се получава доста добре. За приготвяне на месото се използва метода на двойното пържене, който дава чудесен резултат и прави всяко късче месо неустоимо. 

Давам рецептата, както я е публикувала Дарето, но често аз приготвям по-голямо количество месо, като се напасвам продуктите според него. 


Продукти:

около 500 г свинско (аз най-често използвам плешка, но и с филе се получава добре) или пилешко филе 

За маринатата:

2 с.л. соев сос

1 с.л. настърган джинджифил

1 с.л. ябълков оцет

1 с.л. зехтин

1/2 ч.л. черен пипер

2 с.л. царевично нишесте


За медения сос:

3 с.л. зехтин

парче джинджифил, колкото орех, нарязан на тънки пръчици

5 скилидки чесън, нарязан на ситно

50 мл вода

4 с.л. кетчуп

2 равни с.л. мед


За паниране на хапките:

около 100 г брашно 

3 с.л. царевично нишесте

олио за пържене

сусам за поръсване


*Понякога приготвям рецептата без джинджифил, защото дъщеря ми не го харесва



Месото се нарязва на хапки и към него се прибавят соевия сос, зехтина, оцета, нишестето и джинджифила. Оставя се да се маринова за около час. Тук трябва да кажа, че ми се е случвало да нямам време да го мариновам цял час, но пак се получава добре.

Смесват се брашното и нишестето за панировката. Хапките месо се овалват в нея и се оставят да постоят около 5минути. 

Загрява се мазнина в дълбок тиган и месото се пържи за около 5 минути. Аз го пържа но порции, защото използвам касерола, която не може да събере цялото количество наведнъж. Месото се изважда и се изцежда върху домакинска хартия. Престоява около 5 минути, за да се отцеди добре от мазнината и отново се изпържва за още по около 5 минути в сгорещено олио, докато хапките покафенеят хубаво. и станат хрупкави. Изваждат се върху хартия, за да се отцедят.

Меденият сос се приготвя като в тиган се загрява зехтина и в него се запържват нарязания чесън и джинджифила. Като омекнат, се прибавят водата, кетчупа и меда. Всичко се разбърква и се оставя да заври. Изсипват се хапките, разбърква се добре, така че всяка хапка да се покрие със сос.

Изваждат се и се поръсват със сусам.


Няма коментари:

Публикуване на коментар