Pages

вторник, 12 септември 2023 г.

Туршия от бамя


 Туршията от бамя е сред най-любимите ни. Става хрупкава и много вкусна. А

приготвянето ѝ е много лесно, защото за целта използвам Пикант фикс на Д-р Йоткер.

С помощта на фикса приготвям сладко-киселата марината, с която съм сигурна, че

бамята няма да превтаса или да омекне, а ще остане хрупкава и стегната. Препоръчвам,

когато приготвяте тази рецепта, да подберете свежа и прясна бамя, без потъмнявания и

петна. Добре приготвената туршия е истински празник за сетивата и макар и рецептата

да изглежда семпла, всъщност е прекрасна и е поредното потвърждение, че

простичките неща са най-вкусни.


Продукти:

2 кг бамя

2 глави чесън

листа целина

1,75 л вода

300 мл оцет

150 г захар

1 пакетче Пикант фикс сладко-кисела марината на Д-р Йоткер



Бамята се измива добре и дръжките се изрязват. Подрежда се внимателно в буркани,

като се добавят почистени скилидки чесън и листа от целина.

Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се

да се вари на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато.

Подготвените буркани с бамя се заливат с горещата марината, разклащат се и ако е

необходимо се долива още. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките

надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място. 

Съвет: Тъй като бамята е доста капризен зеленчук, следете бурканите. Ако видите,

че течността започва да става мътна, е необходимо да консумирате веднага

туршията.



1 коментар: