Pages

вторник, 9 юли 2019 г.

Печени свински гърди


Печени свински гърди. Нищо ново под слънцето. Имам вече две предложения в блога, но ще напиша и тази рецепта. Тук гърдите са с кожа и са много вкусни. Не че ако са без кожата ще са по-малко вкусни, но така е по-различно J Разбира се, можете да приложите тази рецепта за печени свински гърди и към такива без кожа, а дори и към друго парче месо.
Приготвянето е елементарно, като важното тук е месото да постои овкусено в хладилник поне два часа, за да може добре да поеме солта и подправките и да се овкуси равномерно.



Продукти:

1 парче свински гърди с кожа или без (около 700г)
3 с.л. соев сос
2 с.л. зехтин
2 с.л. сос от нар
2 с.л. кафява захар (може да замените и с бяла, ако нямате кафява)
1 с.л. риган
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. червен пипер
ако обичате люто, прибавете и лют червен пипер на вкус
черен пипер
сол
80 мл червено вино
150 мл вода



Месото се посолява и се намазва със зехтина, соевия сос, соса от нар, захарта и подправките. Оставя се в хладилник за поне два часа, а най-добре от предната вечер. След това се поставя в тава за печене. Налива се виното и водата. Покрива се с фолио и се пече около два часа или до готовност. В края на печенето фолиото се махва и месото се връща във фурната да се запече още мъничко. Внимавайте да не го държите прекалено дълго, защото има вероятност кожата да се препече и да не става за ядене.



четвъртък, 4 юли 2019 г.

Салата от тиквички и домати с песто



В разгара на лятото и в тези жеги да ви кажа честно, хич не ми се готви. Затова напоследък го караме на икономичен режим и за вечеря след работа обикновено приготвям много бързи неща. Като салати например :)
Тази салата от тиквички и домати се получи чудесна и затова ще я споделя тук. Може да послужи за идея на някой за бързо хапване. Разбира се, търпи много импровизации, така че смело можете да я промените и да добавите каквото ви харесва.

Продукти за една салата:

1 тиквичка
1 среден домат - около 250 г
2 с.л. песто с босилек (може и друго, по вкус)
1 с.л. оцет (аз използвах бял балсамов оцет, но вие можете да използвате и друг)
сол
черен пипер
около 40 г моцарела
пармезан за поръсване

(Сирената са по желание и възможност. Много вкусно се получава и само с нашенско сирене, така че нека това не ви ограничава.)



За тази салата аз приготвих тиквичката пържена, но можете и да я изпечете.
При всички случаи тиквичката се реже на кръгчета с дебелина поне 5-6 мм.
За пърженето - нарязаната тиквичка се пържи в загрята мазнина (около 1-1 1/2 см в тигана). Аз загрях мазнината и рязах тиквичката и пусках веднага в олиото, за да не се разводнява прекалено много и да пръска. Не съм солила предварително. Посолих след пърженето.
Ако ще правите салатата с печени тиквички, нарежете тиквичките и ги поставете в тава, застлана с хартия за печене. Поръсете със сол и малко зехтин и изпечете до готовност в загрята фурна на 180 градуса.

Който и начин да изберете, нататък продължаваме така. Готовите тиквички се изваждат в купа и се поливат с пестото и оцета. Добавя се малко сол и всичко се разбърква хубаво. Към тях се прибавя и доматът, нарязан на резени. Разбърква се. Ако е нужно се прибавя още малко сол.
Салатата се прехвърля в чиния. Прибавят се сирената и се поръсва с черен пипер.
По желание може да се поръси със зехтин, който аз в случая пропуснах заради пърженето на тиквичките, но във всеки случай носи още малко :)

Уникално е с препечени филийки.
Стана дълго, докато напиша рецептата, но всъщност се изпълнява много бързо. Следващия път ще направя с печени тиквички или тиквички на грил.