Pages

събота, 26 април 2014 г.

Пурички със сирене

Едни много бързи и изключително вкусни пурички със сирене. Нарежете кори на сач на триъгълници, в единия край сложете сирене, навийте, потопете в разбито яйце, оваляйте в галета и изпържете. 
Ако искате, можете да пропуснете галетата и да изпържите, след като сте потопили в яйца. 

Ето как изглеждат с галета: 


                                                А така изглеждат без  галета.



 И въпреки, че онези без галетата, изглеждат по-добре на снимката, на нас на вкус повече ни харесват с галета :)

понеделник, 21 април 2014 г.

Бухтички, които се обръщат сами

Тези бухтички се въртят от много време в нета, но аз така и не ги направих, когато ги видях за първи път. Днес трябваше да избирам какво да направя - между бухти и мекици и се сетих за този лесен вариант, че след толкова месене по празниците, не ми се занимаваше отново. Да, лесни са, бързи са и най-важното - вкусни са. И... наистина се въртят сами, докато се пържат. Нали знаете, докато не видите нещо с очите си, все ви се струва, че при вас може и да не се получи. Е, имаше и няколко, които бяха по-мързеливи и ги подпрях малко, но повечето се въртяха непрекъснато, докато бяха в тигана. Имаше и други, на които исках да помогна, като ги обърна аз, те пък си имаха собствено мнение и се връщаха обратно, докато решат сами да се търкулнат. Както и да е. Накрая всички се изядоха.

Нямам конкретен източник на рецептата, защото комбинирах няколко за нашите нужди :)

А ако решите да приготвите тази рецепта, имайте предвид, че количеството на бухтичките е доста сериозно,  така че можете да редуцирате продуктите, ако ви е необходима по-малка доза.



Продукти:

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
4 с.л. олио
2 с.л. захар
10г бакпулвер Д-р Йоткер
1 ванилена захар Д-р Йоткер
1 с.л. ракия (за да не поемат много мазнина)
3 ч.ч. брашно
1 щипка сол

Ако искате, можете да добавите натрошено сирене към тестото.

Яйцата се разбиват с тел. Прибавят се млякото, олиото и ракията и всичко се разбърква добре. Брашното се изсипва постепенно ( заедно с бакпулвера и ванилията), като непрекъснато се бърка. Получава се много гъста каша, която е тежка за бъркане с тел. Трябва да се бърка, докато се получи гладко тесто. Сместа се оставя да почине десетина минути.
За да се обръщат сами бухтичките, е важно да се пържат в много мазнина. Налейте в по-малко тиганче или касерола около 2 пръста олио и загрейте. Температурата на котлона не трябва да е максималната, а на 3/4 от мощността. Когато олиото е загрято, се взима тесто с чаена лъжичка  и с помощта на друга лъжичка се спуска в мазнината. Пържат се до готовност. Изваждат се върху хартия да се отцедят от излишната мазнина.

Можете да ги сервирате сладки или солени. Както ви харесва. Аз ги сервирах с пудра захар и течен шоколад и други със сирене и мед.

вторник, 15 април 2014 г.

Заешко с лук и вино

Имах един заек, който чакаше да го сготвя тези дни. Обикновено го правя печен, пълнен или на някаква яхния с гъби, картофи, грах. Този път обаче ми се искаше да направя нещо по-различно. И докато се чудех, дойде на помощ Креми. Спомних си за заешкото с лук и вино, което на времето правеше баба ми и на което така и не успях да разбера рецептата.  Никога досега не съм си помисляла да я възстановя, не знам защо. Вероятно съм чакала днес :), когато Креми ми предложи рецептата на нейната майка. Водих се по рецептата, макар и да промених малко.

Продукти:

1 заек, нарязан на парчета
5 големи глави лук
2 големи моркова
около 80 г сланина
3 глави чесън
200 мл червено вино
1/2 ч.ч. домати (нарязани, настъргани, от консерва)
10 черни маслини
1 с.л. червен пипер
3 дафинови листа
4-5 зърна бахар
десетина зърна черен пипер
чубрица

Месото се измива и подсушава. Сланината се реже на ситни кубчета. Лукът и морковите се нарязват, а чесънът се разделя на скилидки, без да се махва люспата. Месото се слага в  4-5 с.л загрято олио  (да се запечата). Изважда се в съд и се оставя на топло. В същата мазнина  се слага сланината да се стопи, докато хване коричка. Изсипват се лукът, чесънът и морковите, посолява се леко и се задушават, докато омекнат. Слага се червения пипер, разбърква се и се изсипва виното. Слагат се подправките, месото се добавя към ястието и се оставя на слаб огън да къкри. Когато виното изври на половина, се налива вода, толкова, че почти да покрие месото. Оставя се да ври на слаб огън до готовност на заешкото. Течността трябва да поизври, така че ако видите, че се изпарява, не добавяйте още. Добре е да остане малко повече от половината. Добавят се доматите и маслините и ястието се готви още десетина минути.
Можете да поръсите с магданоз преди да сервирате.

А с домашен топъл хляб, ако знаете колко е вкусно.... Мммм!!!

неделя, 13 април 2014 г.

Пъстърва на фурна


Днес празнуваме Цветница и въпреки че са пости, в този ден е разрешена консумацията на риба. Тя има специално място не само на християнската трапеза, но и в християнската символика. На два пъти Христос по чудесен начин нахранил хилядно множество чрез умножаване на хляб и риба. В Писанието веднъж са споменати "пет хляба и две риби" и втори път "седем хляба и няколко риби". След своето възкресение Спасителят се явил на учениците си и напълнил мрежите им с чуден улов от 153 големи риби (Йоан, 21:6-11). Много от самите апостоли били рибари, преди Иисус да ги направи "ловци на човеци". За ранните християни рибата била таен знак, защото в старогръцката дума ИХТИС те откривали акростих на "Иисус Христос Божи Син и Спасител". Тъй като празничната християнска трапеза има определен литургичен смисъл, логично изглежда и мястото на рибата в по-специални дни. Тъкмо тя най-често се среща и в иконографски изображения. Затова на някои големи празници по време на поста църквата разрешава той да бъде облекчен с риба.

Избрах за празника днес да поднеса пъстърва на фурна. Прави се много лесно и е гарантирано вкусна.

Продукти:

4 бр пъстърва
1 лимон
5-6 с.л. зехтин
1 домат
няколко маслини
1 глава чесън
сол
черен пипер
риган



Рибата се почиства и измива. Върху нея се правят леки разрези. Изцежда се сокът на лимона, а чесънът се разделя на скилидки, които не се белят. Лимоновият сок се смесва с 3 с. л. зехтин. Рибата се посолява отвън и отвътре и се залива с лимона и зехтина. Оставя се около 1 час. Тавата, в която ще се пече, се застила с хартия за печене. Рибата се поръсва с черен пипер и малко риган от всички страни и се поставя върху хартията. Доматът се нарязва на парчета, които се слагат при рибата заедно със скилидките чесън и маслините. Полива се със струйка зехтин. Тавата се завива с фолио и рибата се слага да се пече в загрята на 200* фурна. След като се постави във фурната, температурата се намалява на 170*. Пече се около 20 минути под фолиото, след което се отвива и се пече докато хване хрупкава коричка и до готовност.


събота, 12 април 2014 г.

Мързелива палачинка на фурна


На всичкото отгоре е и с вода, защото се оказа, че млякото е свършило. Но яйцата бяха разбъркани с брашното, тавата се загряваше във фурната и  не ми се чакаше за мляко... Така реших да пробвам с вода, както често правя и нормалните палачинки. Получи се, изяде се за секунди, нямам оплаквания. 

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. брашно
200 мл студена вода (по рецепта беше 300 мл прясно мляко)
1 ч.л. захар
1 щипка сол
1 равна кафена лъжичка сода
ванилия

Правоъгълна тава, в която ще се пече палачинката се намазва добре с олио и се слага да се загрее в гореща фурна (200*). Яйцата се разбиват с тел и към тях се прибавя брашното, солта и захарта. Бърка се до получаване на хомогенна гъста каша. Добавя се водата/млякото, като се налива по малко и се бърка много добре докато се поеме напълно от сместа. Слагат се содата и ванилията, отново се разбърква. Горещата тава (при мен с размери 34/22 см) се вади от фурната и в нея се изсипва така подготвената смес. Връща се във фурната, температурата се намалява на 170* и палачинката се пече до готовност. 
У нас я харесват с течен шоколад, вие можете да я консумирате с пълнеж по желание. 
Това е, много лесно и много бързо.

вторник, 1 април 2014 г.

Пилешко варено



Ароматна, димяща и вкусна супа. Приготви се почти сама в крок-пота. Но, ако не разполагате с такъв уред, можете да си я приготвите и в обикновена тенджера.

Продукти:

500 г пилешко месо (от бут, нарязано на по-едри парчета)
1 голям морков или 2 по-малки
1 глава лук
4 средни картофа
1 настърган домат или от консерва
сол
черен пипер
чубрица
магданоз

Лукът и морковът се нарязват. Картофите също - на по-големи парчета. Всичко, заедно с месото се слага в крок-пота, налива се 1 литър вода, посолява се  и се включва на втора степен за 3 1/2 часа. Не се отваря до втория час. След като минат два часа, се добавят доматите и чубрицата. Накрая се подправя с черен пипер и с пресен магданоз.

Ако искате да приготвите ястието по обикновен начин - на котлон, сложете месото във водата да заври и отпенете. След това добавете лукът и морковите и варете около 10 минути. Добавете картофите и доматите и варете до готовност. Малко преди края добавете чубрицата и черния пипер.

Просто, лесно и много вкусно!