Pages

вторник, 28 май 2013 г.

Картофки със сусам

Продукти:

около 1 кг картофи
2-3 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
6 с.л. сусам
3 с.л. краве масло
сол
черен пипер
копър

Картофите се сваряват в посолена вода. Обелват се още горещи и се нарязват. Разтопява се кравето масло и в него се изсипва счукания чесън и сусамът. Оставя се за 2-3 минути на огъня, като непрекъснато се разбърква. Добавя се червения пипер и отново се бърка добре. Прибавят се картофите и се объркват със сусама, като се стараете да залепне хубаво по тях. Готвят се 5 минути, поръсват се със сол, черен пипер и нарязан пресен копър.

Подходящи са за гарнитура или за бирено мезе :)

събота, 25 май 2013 г.

Берковска баница със сирене

Преди около седмица Живка  сподели рецепта за Берковска баница с праз. Силно се впечатлих от начина на приготвяне и веднага си реших, че при първа възможност ще я направя. Моят вариант е само със сирене, поради предпочитанията на домакинството :)

Продукти:

1 яйце
1 с.л. сол
2 ч.ч. хладка вода
2 с.л. краве масло
около 1 кг брашно

1 ч.ч. краве масло на стайна температура за намазване

поне 350 г сирене
и още няколко парченца масло

Брашното се пресява в купа и към него се прибавят двете лъжици масло. Хубаво се стрива на трохи. Тъй като е възможно да не използвате цялото количество брашно, ви съветвам да си сложите около половин килограм, което да смесите със маслото. После се добавят останалите продукти и се меси тесто, като постепенно се добавя от брашното, докато се получи хубаво меко, но нелепнещо тесто. Разделя се на две части - едната трябва да е по-голяма от другата с около 1/4.
 Всяка топка се точи на кора. Намазва се с масло и се разрязва по посочения горе начин. След това всяка част се захлупва към средата. Оформят се две топки, които се оставят в хладилник 30 минути, покрити с фолио.


 След като се извади от хладилника, тестото се разточва и третира по същия начин - маже се с масло, реже се и се събира на топка. Аз направих това още 3 пъти. В рецептата на Живка не става ясно дали всеки път се връща в хладилника. Аз реших да не го връщам, но редувах двете части тесто и го оставях за около 7-8 минути да си почива, защото се разточва по-лесно, ако е отпочинало. Накрая, след третия път се взима по-голямата кора и се разточва на кръг с диаметър по-голям от тавата, в която ще се пече. Кората се поставя  добре намазана с мазнина тава, така че краищата й леко да висят от тавата


. Поръсва се хубаво с натрошеното сирене. Отгоре се слагат парченца масло. Разточва се и втората кора - с диаметър малко по-малък от диаметъра на тавата. Поставя се върху сиренето и се прихлупва с  краищата на долната кора. Намазва се с масло и се надупчва с вилица. Пече се в предварително загрята на 180* фурна.


петък, 24 май 2013 г.

Питка със сирене

Първоначално не мислех да пускам питката, защото не се получи така, както исках да се получи. Но после реших да я пусна, защото пробвах ново тесто, което много ми допадна.
За да видите как трябваше да изглежда, можете да посетите този блог, където направата е показана стъпка по стъпка. Аз си разбрах грешката и когато реша да я правя пак, ще я поправя. Но за да не я допускате и вие, трябва да знаете, че горните редове кифлички трябва хубаво да са наклонени към средата, за да стане по-изразителна питката. Нищо де, и така много ни се услади. Препоръчвам горещо тестото.

Продукти:

за тестото:

около 800 г брашно
400 мл топла вода
30 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
100 мл олио
1 жълтък

за пълнежа:

200 г натрошено сирене
2 белтъка
около 30 г разтопено масло

1 жълтък смесен с малко мазнина и прясно мляко за намазване
сусам за поръсване

Маята се разтваря в топлата вода и от всички изброени продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса и се разделя на 22 равни части. Оформят се топчета. Сиренето се смесва с белтъците и се разбърква хубаво.  Всяко топче се разточва във формата на елипса, намазва се с разтопено масло и в края се слага около 1 ч.л. от сиренето. Завива се на стегнато рулце, което се реже по средата напречно. Подреждат се в застлана с хартия за печене тава - добре е диаметърът да бъде около 28 см. (при мен беше 24 и си пролича :D) На долния ред на тавата се подреждат 18 "кифличка" с разреза навън. Отгоре се слагат 14, като хубаво се внимава върховете им да се насочат надолу към дупката в средата. На последния ред се поставят 10 "кифлички". Топчето, което остава последно не се разточва, а се слага по средата. Питката се намазва с разбития с няколко капки олио и малко мляко жълтък и се поръсва със сусам.
Пече се на 170*, като фурната не се загрява предварително. 

понеделник, 20 май 2013 г.

Шоколадова панакота с ягоди

Продукти:

500 мл течна сметана
240 мл прясно мляко
20 г желатин
1/2 ч.ч. захар
150 г шоколад
1/2 капсула ванилия

300 г ягоди
7 с.л. захар
3 с.л. вода
10 г желатин

Желатинът (20 г) се разтваря в около 100 мл вода и се оставя да набъбне. Млякото и сметаната се смесват и заедно със захарта се оставят да заврят. Добавя се начупеният шоколад и сместа се бърка на слаб огън докато шоколадът напълно се разтопи. Оставя се леко да се охлади. Желатинът се разтопява на водна баня, като се внимава да не заври. Оставя се леко да изстине и се прибавя към шоколадовата смес. Разбърква се хубаво. Изсипва се в подходящи чашки и се прибира в хладилник за около 3 часа да стегне добре.

Ягодите се нарязват на четвъртинки и се смесват със захарта и водата. Варят се до като ягодите омекнат и се намачкват. Докато ягодовата смес се вари, желатинът се разтваря в около 50 мл вода, оставя се да набъбне и се разтопява отново на водна баня. Прибавя се към леко охладената ягодова смес. Разбърква се добре и се оставя да се охлади леко. Разпределя се върху вече стегналия крем в чашките.



събота, 18 май 2013 г.

Пиле по хайдушки и ... Ден на отворените фантазии 2 в 1



Гло  и Руми са виновни. Аз такова.... ммм... просто ще пиша.

През лятото на далечната 1868 година бяхме с Филип Тотю и неговата чета нейде в Балкана. Седяхме около огъня и гладните хайдути си приготвяха ядене. Взеха  месо от кокошка и го нарязаха на късчета. После лук, моркови и чушка накълцаха на дребно. Разходиха се наоколо и донесоха в една бохча гъби, и тях накълцаха. Метнаха в тигана малко мас да се разтопи и сложиха лука, чушката и морковите вътре. Разбъркаха и се понесе един аромааат, какво да ви разправям... После пуснаха месото и поизпържиха хубаво. Сложиха и малко червен пипер. Всички се смееха и пиеха ракия от една манерка, която си подаваха един на друг. Веднага след като разбъркаха яденето сипаха и малко ракия. После сложиха гъбите и чесъна вътре и хуууубаво разбъркаха. Доляха вода, да покрие около 2/3 от сместа, оставиха на огъня и запяха. Изпяха няколко песни, хванаха се на хоро, пиха още ракия... а когато месото и гъбите вече бяха почти готови за ядене, сложиха ситно нарязани картофи вътре. Като се свариха  картофите, сипаха и домати.  Поразбъркаха и оставиха още две песни време на котлона. Метнаха вътре малко чубрица и черен пипер, забъркаха брашно на каша с малко вода от манерката и сипаха и него там. Поразбъркаха малко и накрая метнаха пресен магданоз. (Честно, идея нямам откъде го взеха. И досега се чудя...)
И ей на, докато пяха и играха, манджата стана готова. Извади Филип Тотю сух хляб от нейде, начупи го на комати, раздаде на всички, набучиха го на ножовете си и го опекоха на огъня. Взеха тигана с яденето и почнаха вкусно-вкусно да топят.
Ей, и аз бях там, и за мен имаше хайдушка манджа, и аз от печения хляб на Филип Тотю ядох...

Това беше в онез времена. Сега, ако искате да си приготвите пилето по хайдушки, ето нужните продукти:

около 500 г обезкостено пилешко месо - аз ползвах от бутче
1 голяма глава лук
2 големи моркова
1 зелена чушка
300 г гъби
около 400 г картофи
10 цели скилидки чесън, с люспата
3 с.л. доматено пюре
3 с.л ракия
1 ч.ч. домати от консерва
1 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол

Вече знаете последователността на приготвяне на ястието. Е, няма да ви карам да готвите с мас, макар че съм убедена, че ще е много вкусно и затова си гответе с нормалната мазнина, с която обикновено го правите. Ако нещо не сте разбрали от сбърканата ми история, питайте, ще ви отговоря :D
А, да! И като си купувате червен пипер, опитвайте преди да го сложите в яденето. Аз днес го направих малко лютичко. Ама то щото хайдутите тъй го обичаха...

Да ви е сладко!

събота, 11 май 2013 г.

11 май - празник на Ловеч


11 май. Днес отбелязваме Празника на Ловеч в деня на Св. св. Кирил и Методий
В тази връзка снощи за първи път в нашия град бе показана 3D mapping анимация. Предлагам ви да разгледате прекрасните снимки на младия фотограф Цветомир Петров

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЛОВЧАЛИИ!
ГОРДЕЙТЕ СЕ С НАШИЯ ПРЕКРАСЕН ГРАД!























 Ето и едно видео: