Pages

петък, 24 май 2013 г.

Питка със сирене

Първоначално не мислех да пускам питката, защото не се получи така, както исках да се получи. Но после реших да я пусна, защото пробвах ново тесто, което много ми допадна.
За да видите как трябваше да изглежда, можете да посетите този блог, където направата е показана стъпка по стъпка. Аз си разбрах грешката и когато реша да я правя пак, ще я поправя. Но за да не я допускате и вие, трябва да знаете, че горните редове кифлички трябва хубаво да са наклонени към средата, за да стане по-изразителна питката. Нищо де, и така много ни се услади. Препоръчвам горещо тестото.

Продукти:

за тестото:

около 800 г брашно
400 мл топла вода
30 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
100 мл олио
1 жълтък

за пълнежа:

200 г натрошено сирене
2 белтъка
около 30 г разтопено масло

1 жълтък смесен с малко мазнина и прясно мляко за намазване
сусам за поръсване

Маята се разтваря в топлата вода и от всички изброени продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса и се разделя на 22 равни части. Оформят се топчета. Сиренето се смесва с белтъците и се разбърква хубаво.  Всяко топче се разточва във формата на елипса, намазва се с разтопено масло и в края се слага около 1 ч.л. от сиренето. Завива се на стегнато рулце, което се реже по средата напречно. Подреждат се в застлана с хартия за печене тава - добре е диаметърът да бъде около 28 см. (при мен беше 24 и си пролича :D) На долния ред на тавата се подреждат 18 "кифличка" с разреза навън. Отгоре се слагат 14, като хубаво се внимава върховете им да се насочат надолу към дупката в средата. На последния ред се поставят 10 "кифлички". Топчето, което остава последно не се разточва, а се слага по средата. Питката се намазва с разбития с няколко капки олио и малко мляко жълтък и се поръсва със сусам.
Пече се на 170*, като фурната не се загрява предварително. 

5 коментара:

  1. Ил, правя такова тесто само с вода и олио и става чудесно.
    Питката е много хубава и ще се прави :)
    И нямаше да е честно да не я покажеш!
    Слънчев празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Определено се радвам, че ни я показа. Страхотна е питката, направо подканва към сладко хапване.
    Светъл празник, Илиянче!

    ОтговорИзтриване
  3. It looks good end I am very happy that you tried this bread. Happy Holidays!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Thanks Zokie!
    I like your blog and I will try something else :)

    ОтговорИзтриване