Зеле. Постно. Но много вкусно. Ще напиша начина, по който го правя аз и който много ни харесва. Иначе има и други начини. Някои го приготвят без лук, също е вкусно. Други го правят с малко домати, въпрос на вкус. Правила съм и само пържено в мазнина, без вода. Отново е вкусно. Но сега ще споделя рецептата, която съм приготвила и снимала.
Продукти:
1 малка зелка или половин по-голяма
1 малка глава лук
1 морков
3 домата
3-4 скилидки чесън
2/3 к.ч. олио
1 к.ч. вода
1 с.л. чубрица
черен пипер
сол
магданоз
Зелето се нарязва и претрива с малко сол. Внимавайте, като солите, защото после може да се окаже прекалено солено. Лукът и морковът се режат на ситно. Доматите се настъргват (може да се ползват и от консерва). Олиото се загрява и в него се изсипват лука и морковите. Пържат се, докато омекнат и се прибавя зелето. Ако тенджерата ви е малка и не може да го събере наведнъж, сложете го на две-три части. Обемът му намалява. Пържи се около 5 минути, като се бърка често и после се налива водата. Оставя се на тих огън около 30-40 минути - докато омекне добре. Сипват се доматите, чубрицата и черния пипер, разбърква се и се оставя да къкри, докато водата изцяло изври и зелето остане на мазнина. Минутки преди да се отстрани от котлона, се добавя нарязания на ситно чесън. Поръсва се с пресен магданоз.
Ох, прияде ми се!
ОтговорИзтриванеИ с тази люта чушка :)
Усмивка, Ил!
От миналото лято не съм хапвала, а така да обичам... Чудно е, Иле!
ОтговорИзтриванеМного обичам пресно зеле, но готвя рядко, че дъщерята не обича.
ОтговорИзтриванеВчера купих и утре ще го готвя. Тази вечер само опекох едни ребра, утре ще добавя към тях зелето. Ето случай - да опитам твоето, пък било и с ребра! Ще докладвам - по този точно начин не съм правила - с лук и морков, и чубрица.
Много го обичам и предпочитам пред киселото, чудесна рецепта и много апетитна визия.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и прегръдка за теб, а днес на Илинден -
честит да бъде именният ти ден!
Иле, честит имен ден! Да си носиш името със здраве, всичко най-добро ти желая!
ОтговорИзтриванеДианка, Гери, много ви благодаря!
ОтговорИзтриванеВеси, чубрицата е много традиционна за моята кухня и за нашия край подправка. Пробвай и после сподели :)
ОтговорИзтриванеЧудна е рецептата ти Илиана,
ОтговорИзтриванеаз правя зелето без домати винаги,защото всички в къщи получават киселини.Но чубрицата много му подхожда и постният вариат е превъзходен.
Честит имен ден на патерица,всичко най- добро и нови кулинарни вдъхновения.
Поздрави!
Благодаря, Елена!
ОтговорИзтриване