Не, не. Не гледайте надениците. Те са само за украса.
Тези задушени картофи са ми много любими и идея си нямам защо досега не съм ги написала в блога. Не, че са нещо специално, но са ужасно вкусни. Предполагам, че рецептата ще бъде полезна на начинаещи готвещи и затова ще я напиша. Всъщност начините, по които приготвям задушените картофки са два и са различни, така че ще използвам тази публикация да напиша и двата варианта.
Вариант 1 - подходящ за 90-дневната диета
Продукти:
около 700-800 г картофи
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
50 мл олио
1 к.ч. вода
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
сол
Лукът се реже на полумесеци, чесънът - на ситно. Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Олиото се загрява и в него се изсипва лукът. Оставя се да се задушава около 5 минути под капак, добавя се чесъна и се готви още минутка. Изсипват се картофите и се разбърква хубаво. Налива се водата, посоляват се, захлупват се с капак и се готвят на слаб огън, като периодично се разбъркват внимателно или се раздрусват леко, за да не залепнат. Готвят се, докато изври водата. Обикновено с извирането на водата са готови, но ако все още не са - долейте още много малко вода и върнете на котлона докато се задушат добре. Накрая поръсете със ситно нарязаните пресни подправки и разбъркайте.
Вариант 2
Продукти:
700-800 г картофи
40 г краве масло
сол
черен пипер
магданоз
копър
Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Слагат се в тенджера и се посоляват. Наливат се около два пръста вода и картофите се поставят на огъня да се задушават под капак. След като заврат, котлонът се намалява на минимална степен. Периодично се разбъркват внимателно и се готвят докато изври водата. Ако видите, че картофите са готови, а вода все още има, излейте я. Маслото се слага върху картофите, слага се черен пипер и нарязани пресни подправки. Разбърква се до стопяване на маслото.
Това е. Който и вариант за задушени картофида изберете, няма да сбъркате и спокойно можете да пропуснете наденичките :)
Правя подобни и определено са много вкусни. Поздрави, Иле!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще избера втория вариант :)
ОтговорИзтриванеНо много ми харесва и онази гарнитура между надениците и картофите :)
Илианка, и двата варианта са по-различни от моя начин на приготвяне, и двата звучат вкусно. Ама и украсата си я бива, де!
ОтговорИзтриванеИ без диета ги обожавам;)
ОтговорИзтриванеИлиянче,ама и наденичките си ги бива..Картофките са перфектни, ще ги опитам. Такива още не съм яла. Поздрави от Баку и Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
ОтговорИзтриванеПепи, аз години ги приготвях по втората рецепта. Обаче скоро попаднах на първата и реших да ги приготвя така, като подходих малко скептично, но те пък взеха, че се получиха много вкусни. Сега са ми фаворит.
Веси, Гери, ще се радвам да прочета и вашите рецепти :)
ОтговорИзтриванеИ аз правя по-често втория вид, поръсени с копър или напоследък - с девисил. Но и първият ми харесва и ще пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави!