петък, 18 юли 2014 г.

Задушени картофи



Не, не. Не гледайте надениците. Те са само за украса.
Тези задушени картофи са ми много любими и идея си нямам защо досега не съм ги написала в блога. Не, че са нещо специално, но са ужасно вкусни. Предполагам, че рецептата ще бъде полезна на начинаещи готвещи и затова ще я напиша. Всъщност начините, по които  приготвям задушените картофки са два и са различни, така че ще използвам тази публикация да напиша и двата варианта.

Вариант 1 - подходящ за 90-дневната диета

Продукти:

около 700-800 г картофи
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
50 мл олио
1 к.ч. вода
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
сол

Лукът се реже на полумесеци, чесънът - на ситно. Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Олиото се загрява и в него се изсипва лукът. Оставя се да се задушава около 5 минути под капак, добавя се чесъна и се готви още минутка. Изсипват се картофите и се разбърква хубаво. Налива се водата, посоляват се, захлупват се с капак и се готвят на слаб огън, като периодично се разбъркват внимателно или се раздрусват леко, за да не залепнат. Готвят се, докато изври водата. Обикновено с извирането на водата са готови, но ако все още не са - долейте още много малко вода и върнете на котлона докато се задушат добре. Накрая поръсете със ситно нарязаните пресни подправки и разбъркайте.



Вариант 2

Продукти:

700-800 г картофи
40 г краве масло
сол
черен пипер
магданоз
копър

 Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Слагат се в тенджера и се посоляват. Наливат се около два пръста вода и картофите се поставят на огъня да се задушават под капак. След като заврат, котлонът се намалява  на минимална степен. Периодично се разбъркват внимателно и се готвят докато изври водата. Ако видите, че картофите са готови, а вода все още има, излейте я. Маслото се слага върху картофите, слага се черен пипер и нарязани пресни подправки. Разбърква се до стопяване на маслото.

Това е. Който и вариант  за задушени картофида изберете, няма да сбъркате и спокойно можете да пропуснете наденичките :)

8 коментара:

  1. Правя подобни и определено са много вкусни. Поздрави, Иле!

    ОтговорИзтриване
  2. Със сигурност ще избера втория вариант :)
    Но много ми харесва и онази гарнитура между надениците и картофите :)

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, и двата варианта са по-различни от моя начин на приготвяне, и двата звучат вкусно. Ама и украсата си я бива, де!

    ОтговорИзтриване
  4. И без диета ги обожавам;)

    ОтговорИзтриване
  5. Илиянче,ама и наденичките си ги бива..Картофките са перфектни, ще ги опитам. Такива още не съм яла. Поздрави от Баку и Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви!
    Пепи, аз години ги приготвях по втората рецепта. Обаче скоро попаднах на първата и реших да ги приготвя така, като подходих малко скептично, но те пък взеха, че се получиха много вкусни. Сега са ми фаворит.

    ОтговорИзтриване
  7. Веси, Гери, ще се радвам да прочета и вашите рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  8. И аз правя по-често втория вид, поръсени с копър или напоследък - с девисил. Но и първият ми харесва и ще пробвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...