Чудя се цял ден как да започна тази публикация за пълнени сухи чушки с боб. Дали да пиша, че тази рецепта приготвям традиционно у дома за Бъдни вечер или просто да я напиша като една мнооого любима от детството още постна рецепта? Така и не мога да избера нищо и просто ще публикувам как правя тези толкова любими постни сухи чушки с боб. Вече написах, че много, много ги обичам и освен това мога да ги ям по всяко време на годината. Сушените чушки придават невероятен вкус във всяко ястие, в което попаднат. Обичам да ги пълня, обичам да добавям по една-две в боба, докато се вари, обичам да ги слагам като подправка - нарязани на ситно в различни пълнежи. А има едно по-скоро пролетно ястие - комбус, за което съм писала тук и в него прекрасно се комбинират със зелении, яйца и сирене - http://ilrai.blogspot.com/2018/04/blog-post_19.html. Обаче пак да си кажа - за мен най-фантастичната комбинация е пълнени сухи чушки с боб. Точка.
Ето и рецептата:
Продукти:
1 буркан готов сварен боб (признавам си, че напоследък използвам готов сварен боб от буркан, защото времето ми е кът, но вие може да си сварите боба и да го отцедите преди да го използвате за тази рецепта)
около 10 сухи чушки (тук броя зависи и от размера им)
2 глави лук
около 70 мл олио
1 с.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сух джоджен
сух девесил
чубрица
сол
Изчистват се чушките от семки, ако има и се накисват в гореща вода, докато омекнат.През това време се реже
на ситно лука и се изпържва много добре на по-слаб огън, докато се карамелизира по
крайчетата. Добавя се 1 равна с.л. брашно и се запържва за минутка. Слага се
червения пипер и се махва от котлона. Прибавя се сварения и добре изцеден боб и подправки на
вкус.
Чушките се отцеждат от
водата и се пълнят с малка лъжичка с приготвената бобена смес. По желание се потапят откъм отвора в брашно.
Подреждат се в тава, която е намазана с малко мазнина. Наливат се 150-200 мл вода и се поливат с тънка струйка олио отгоре.
Пекат се на 180 градуса
докато се запекат леко. Следете ги, защото ако дагорят прекалено, няма да са така вкусни и ще станат много твърди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар