Pages

вторник, 24 май 2011 г.

Захарни ягоди



Обичам ягоди, но да са сладки. А напоследък тези, които продават нямат никаква сладост. :( Не ги обичам поръсени със захар, както ги харесва дъщеря ми. Снощи направих тези и се оказаха добър вариант и за двете ни :) Трудно е да кажа, че има някаква рецепта. Просто е идея.






Нужни са ви:


ягоди

1/2 ч.ч. захар

3-4 с.л. вода



Ягодите се измиват и се изсушават. Поставят се за около час в хладилник. Захарта и водата се слагат на котлона и като се получи много гъст сироп се отмества. Ягодите се набождат на дървени шишове или клечки за зъби и се потапят в сиропа. Поставят се върху хартия за печене, за да изсъхнат.



Това е :)
Да ви е сладко и ягодово :)

неделя, 22 май 2011 г.

Хрупкав хляб без месене






Обичам хляб. Както да го правя, така и да хапвам. Нищо, че се лепи на талията :) Опитвала съм различни рецепти, но тази е най-сполучливата от всички досега. Получи се много хрупкав хляб, с прекрасна коричка и мека, жилава вътрешност. Хляб мечта. Поне за мен. Днес съм много горда, че успях да се справя с това предизвикателство. Всъщност се оказа изключително лесно. Хлябът не се меси. Просто продуктите се разбъркват с вилица. Това е.

Продукти:


500 г брашно
370 мл хладка вода
1 с.л. мед
7 г суха мая
1 с.л. сол

Медът се разтваря в хладката вода. Брашното се пресява в купа и към него се прибавя маята. Разбърква се. Прави се кладенче, където се изсипва водата. Започва леко да се разбърква с вилица и се прибавя и солта. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Това е тестото. Доста лепкаво е. Поръсва се с малко брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло около час или докато удвои обема си. Тавата, в която ще се пече, се покрива с хартия за печене, която се посипва с брашно. Фурната се загрява на 220*
Когато тестото е втасало, се мести или по-скоро изсипва върху набрашнен плот и се разделя на две части. Оформят се два хляба, които много внимателно се прехвърлят в подготвената тава. Пекат се 15-20 минути на 220°, след което фурната се намалява на 160° и се пекат още 10-15 минути, докато усетите, че са добре изпечени.

събота, 21 май 2011 г.

Кекс с бадеми



Продукти:

200 г масло на стайна температура
1 ½ ч.ч. захар
4 яйца
½ ч.ч. прясно мляко
½ ч.ч. сок от портокал
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
½ ч.ч. филирани бадеми

Маслото се разбива със захарта. Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се разбива добре. Слагат се млякото и сокът. Добавя се ванилията. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към сместта. Разбърква се добре. Форма за кекс се намаслява и набрашнява. На дъното на формата се сипват се 1/3 от бадемите. Отгоре се изсипва половината тесто, слагат се 1/3 от бадемите и се изсипва останалото тесто. Поръсва се с останалите бадеми и се пече в предварително загрята фурна на 180*.

вторник, 17 май 2011 г.

Хрупкави тиквички на фурна



Продукти:


3 средни по дължина крехки тиквички
Паста:
1 чаша маслено кисело мляко
чесън на прах сол на вкус
ситно нарязан пресен копър
черен пипер

Панировка:
½ ч.ч.чаша галета
½ ч.ч. картофени люспи
1 к.л. чесън на прах
1 к.л. червен пипер

Продуктите за пастата се разбъркват хубаво, а тези за панировката се смесват добре.
Тиквичките се нарязват пръстчета и се потапят в пастата,
после в панировката, която трябва да полепне хубаво.
Подреждат се на един ред едно до друго в намазнена тава и се
поливат със струйка зехтин.
Пекат се в предварително загрята фурна 200 -220 °С за около 30-40 мин.
до омекване на тиквичките според вкуса.

Рецептата е на Дианка за панирани тиквички на фурна с малки изменения при мен.






Направих двойна доза. Едната тава тиквички, която изпекох, полях със зехтин, а другата - не. Тези тиквички, които не полях, станаха по-хрупкави.

сряда, 11 май 2011 г.

Пълнени тиквички с пилешко




Продукти:






4 тиквички ( около 1,250 кг)


5 стръка пресен лук

1 пилешка пържола от бут, без кожата


50 г луканка


2 домата


150 г кашкавал


3 с.л. галета


пресен девесил на вкус - аз сложих десетина листенца


пресен джоджен - 5 листенца


черен пипер


сол





Тиквичките се разрязват на половинки и се издълбават. Един литър вода се слага да заври и се добавя 1 с.л. сол. Издълбаните тиквички се пускат във врящата вода и се варят в продължение на 3 до 4 минути. Лукът се нарязва на ситно. Месото се реже на кубчета, луканката - на ситно. Издълбаната част от тиквичките също се нарязва на ситно, а кашкавалът на по-големи кубчета. Доматите се попарват в гореща вода, обелват се и се режат на кубчета.


3 с.л. зехтин се загряват и в тях се слага месото, заедно с луканката. Добавя се лукът и се готви, докато омекне, като се разбърква често. Продуктите се изваждат от мазнината и там се изсипват тиквичките. Оставят се да се задушат, до готовност. Връща се месото с лукът, разбърква се и се изсипват доматите. Разбърква се отново и се отмества от огъня. Не е нужно да се готви повече. Прибавя се галетата. Ако сместта ви се стори все още рядка, добавете още малко галета. Накрая в горещата смес се слага кашкавалът. Посолява се и се добавя черният пипер и нарязаните девесил и джоджен. Разбърква се добре. Тиквичките се пълнят с приготвената смес. Подреждат се в тава, намазана със зехтин и накрая се добавя съвсем малко вода, колкото да покрие дъното. Пекат се в загрята фурна, докато хванат приятен загар.




сряда, 4 май 2011 г.

Полумесеци



Продукти:






5 бр. яйца
150 г захар
150 мл олио
200 г брашно
1 ванилия
кората на 1 лимон - настъргана на ситно
50 г нарязани (едро смлени) орехи
10 г бакпулвер
пудра захар за поръсване

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване. Добавят се постепенно олиото, брашното с бакпулвера, ванилията и лимоновата кора. Сместа се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка. Отгоре равномерно се наръсват орехите.
Пече се в предварително загрята умерена фурна.
Готовата платка се вади върху хартия за печене или фолио. Наръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
След това, с помощта на чаша, се изрязват полумесеците.

Източник: Роси