неделя, 6 февруари 2011 г.

Питка с белтъци


Отдавна се каня да направя питка с белтъци. Преди време дори бях писала за това. Но нещо все не ми оставаха. Обаче вчера правих поничките, тестото за които е само с жълтъци. И така - три свободни белтъка. Най-после :)
Идеята за оформяне обаче взех от Стаси, която скоро предложи нейната питка с кашкавал. Аз реших да не слагам кашкавал, за да видя как точно ще изглежда отгоре питката.

                                                                                                    
Продукти:


4 белтъка
300 мл топло прясно мляко
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
5 с.л. олио
20 г прясна мая
около 600-700 г брашно



Меси се тесто, като маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта. От всички продукти се меси меко тесто. Оставя се да втаса.



След това тестото се разделя на 9 еднакви части. От всяка част се прави дълъг и тънък фитил. При мен се получиха по около 70 см. Първият фитил се маже с разтопено масло. След това вторият се слага върху него и също се маже. Слага се третият фитил, който остава ненамазан. Разточва се на дълъг, тънък лист. Така се правят още два листа. Двата от тях се намазват с масло и се поставят един върху друг, като третия лист се слага отгоре и не се маже.Така наредените ленти една върху друга се усукват на въже, като едновременно се и разточват и пак се усукват. В намазана кръгла тава се започва навиване от центъра на тавата за да се получи охлюв. Оставя се да втаса. Маже се с разбит с малко мляко жълтък и се пече.


13 коментара:

  1. Страхотна ти е станала питката:)))!

    ОтговорИзтриване
  2. Илиана, фантастична е питката ти!! Толкова бухнала и с таква изкосиелна коричка - супер!!!

    Бих исала да те поканя да си вземеш една блог награда : http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html

    Прекрасна седмица!!
    Мина

    ОтговорИзтриване
  3. Питката изглежда страхотно, сигурно и на вкус е разкошна.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна питка!
    И рецептата ми идва точно навреме :)
    При мен винаги остават белтъци (в момента в хладилника имам 5), защото застройвам супите на децата само с жълтък и все се оглеждам за нови рецепти, с които да оползотворявам белтъците :)
    Много благодаря, ще изпробвам непременно!
    Хубава и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, страхотна, както всички други кулинарийки от теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички!
    Наистина питката е страхотна :)
    Горещо я препоръчвам.
    Успешна седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Абсолютно невъзможно е да я сътворя така, че да стане на конци. Колкото и да усуквам, все не става:( Хееелп, Илианчее!!

    ОтговорИзтриване
  8. Илиянка.. чудна е!

    Благодаря за рецептата - много ми допада възможността за използване на остатъчните ми белтъци.. :-)

    Поздрави и пожелание за ведри и все така вкусни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Дими!
    Ако я направиш, ще се радвам да споделиш :)

    ОтговорИзтриване
  10. Оформянето ми изглежда сложно за моите възможности...Дали не е възможно да се оформи по друг, по-прост начин?

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Адриана,
    разбира се, би могла да оформиш питката според твоите възможности, но тогава не съм сигурна дали резултатът ще бъде точно този - пухкава и на конци питка. Това оформяне не е трудно и съм сигурна, че лесно би се справила. Ако искаш, първо можеш да се опиташ с пластелин и после с тесто. :)
    Поздрави и хубави празнични дни,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  12. Питката е невероятна. Вече за втори път я правя. Благодаря за прекрасната рецепта! За много години! Боряна

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...