четвъртък, 22 юни 2017 г.

Пълнени тиквички с яйце и сирене


Тиквички, тиквички и пак тиквички! Прекрасни и вкусни пълнени тиквички с яйце и сирене. Или пък пълнени тиквички със сирене и яйце? Този път реших да ги пека в доматен сос. Много вкусно се получиха. Правят се сравнително лесно. Единственото пипкаво нещо е да ги издълбаете :) и после да нарежете издълбаното. Но пък може да използвате и подходяща техника за това, ако не ви се кълца с нож. Иначе за приготвянето на пълнени тиквички с яйца и сирене не ви е нужно кой знае какво. Тиквички, лук, яйца, сирене, копър, малко чесън и ... любов. Аз реших да сложа и домати, но вие спокойно можете да пропуснете тази стъпка и просто да изпечете тиквичките с малко вода в тавата. Импровизирайте така, както ви се харесва.

Продукти:

4 тиквички
1 по-малка глава лук
2-3 скилидки чесън
3 яйца
200 г сирене
половин връзка копър
около 500 г домати или малко повече от половината на един буркан консервирани
около 1 с.л. риган
черен пипер
сол


За да се приготви рецептата за пълнени тиквички с яйца и сирене, е необходимо първо да се издълбаят тиквичките. Предлагам два варианта - единия е популярния, в който тиквичките се разрязват по дължина през средата и се издълбават, като се образуват лодки. Аз обаче съм им отрязала по едно капаче по дължина и съм ги издълбала така. По този начин се получават по-високи лодки, които на мен лично повече ми харесват. Посоляват се леко отвътре, обръщат се в тава с дъното нагоре и се оставят да се поизцедят от водата поне 20 минути.
Издълбаната част се нарязва заедно с капачетата на ситно. Лукът и чесънът също се режат на ситничко.
В 3-4 лъжици загрята мазнина по избор  - зехтин или олио се изсипва лука. Готви се, като се разбърква, докато леко порозовее. Прибавят се тиквичките, посолява се и се готви докато водата  се изпари напълно. Накрая се слага чесъна, разбърква се и се отмества от огъня.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя сиренето. Изсипват се тиквичките и се разбърква. Прибавя се сол, ако е нужно, черен пипер и наситнения копър.
Доматите се обелват, ако са пресни и се нарязват на кубчета. Изсипват се в тавата, в която ще се пече ястието. Подправят се с риган и черен пипер. Заливат се с 2-3 с.л. зехтин.
Тиквичките се отцеждат от водата, която са пуснали. Пълнят се с подготвената плънка и се поставят върху доматите. Налива се още около половин чаша вода при доматите и тиквичките се слагат да се пекат в загрята фурна на 180 градуса.
Пекат се до готовност, като се внимава да не загорят отгоре. За целта в средата на печенето можете да покриете леко с фолио, без да завивате плътно тавата.



2 коментара:

  1. Или,
    и аз ги правя понякога така - пълнени с яйце и сирене.Използвам различен сос, който приготвям отделно.Чудесно ястие се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно ястие.Много благодаря.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...