вторник, 27 юни 2017 г.

Погача със заквасена сметана


За да приготвя тази Погача със заквасена сметана, на която отдавна бях хвърлила око, реших да използвам бяло брашно от спелта, тип 630 на Перун. Досега не съм работила с такъв тип брашно и като цяло нямах идея дали ще се получи погача. Обикновено като чуя брашно от спелта, си представям едни прекрасни хлябове, с много хрупкава коричка, но пък ето. Не е задължително да месим само хляб с това брашно. Тестото се получи изключително нежно и деликатно. А вкусът просто беше съвършен.
Разбира се, можете да приготвите погачата със заквасена сметана и с обикновено бяло брашно. Гарантирам прекрасен резултат!



Продукти:

около 700 г бяло брашно от спелта
10 г суха мая
300 мл прясно мляко
1 яйце
100 мл олио
1 равна с.л. сол
1 с.л. захар
80 г  краве масло

200 г заквасена сметана (аз сложих 150)

1 жълтък за намазване
сусам или мак за поръсване

В 100 мл топло прясно мляко се разтваря маята със захарта и 3 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В около 500 г от брашното се прави кладенче и вътре се изсипват останалото топло прясно мляко (200 мл) и останалите продукти. Излива се и втасалата мая. Замесва се тесто. Постепенно се прибавя от останалото брашно и се меси, докато тестото спре да лепне. Ще се получи доста по-меко и по-нежно тесто от това с обикновено брашно. Това да не ви притеснява. Не добавяйте повече брашно.
Тестото се оставя да втаса, покрито с чиста кърпа.
Разделя се на 4 равни части, които се оформят на топчета (ако тестото е прекалено лепкаво, можете тук да добавите още малко брашно). Разточва се първата топка - с диаметър равен на диаметъра на тавата, в която ще се пече погачата (при мен с диаметър 27 см). Тавата се застила с хартия за печене или се намаслява. Внимателно се премества разточената кора. Пак казвам, че тестото е деликатно и докато премествате кората, тя може да се разтегли повече, така че внимавайте. Но дори и да се разтегли, това да не ви притеснява. Надиплете я добре в тавата, нищо че ще има неравности. Те после ще се изгладят.
Върху първата кора се слага половината от маслото, нарязано на парчета.
Разточва се втората кора и се слага върху първата. Намазва се със заквасената сметана. Точи се трета кора и се поставя върху сметаната. Слага се останалото масло - нарязано на парчета. Отгоре се завършва с последната кора. Завива се с кърпа и се оставя да втаса около 15 минути.
Намазва се с разбит с малко вода жълтък. Правят се леки разрези с нож само върху първата кора. Поръсва се със сусам или мак. Пече се в загрята фурна на 180 градуса, като по средата на печенето може да се завие с хартия или фолио, за да не прегори отгоре.

Така приготвената питка при мен се получи изключително вкусна. Прекрасен аромат и вкус на масло. Според мен би се получило чудесно също така, ако се намаже с крема сирене вместо със сметана. Или пък да се смесят яйца и обикновено сирене и да се замени сметаната.


3 коментара:

  1. Или,
    чудесна погача се е получила, не съм ползвала заквасена сметана за целта.Интересна и много вкусна идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, особено с това мезенце....

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми хареса как се получи погачата с брашно от спелта. Рецептата е сполучлива и препоръчвам. Независимо дали със спелта или с друго бяло брашно.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...