Продукти:
200 мл. топло прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
50 г разтопено масло
1 яйце и 1 белтък
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
20г прясна мая
около 600 г брашно
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря в млякото със захарта и към сместта се добавят 3-4 с.л. брашно. Разбърква се на кашичка и се оставя да шупне. В пресятото брашно се прави кладенче и се слагат останалите продукти. Изсипва се и маята и се меси меко тесто. От него се отделя топка, колкото юмрук и се оставя да втаса. Отделеното топче тесто се меси с още брашно, за да стане по-твърдо. След като е втасало тестото, се разделя на 26 топчета, едното от които е малко по-голямо от останалите. 25-те топчета се подреждат във формата на грозд в тава, застлана с хартия за печене. На първия ред се прави триъгълник от 15 топчета. Останалите се подреждат отгоре. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
През това време отделеното топче тесто се разточва. Върху него се рисуват лозови листа и се изрязват с остър нож. Втасалият грозд се намазва с разбития с малко вода жълтък и се украсява с листата и филизите, които сме оформили. Пече се в загрята фурна.
Страхотна се е получила питката, както всичко в блога.Браво!
ОтговорИзтриванеИлианка,чудесна си я направила :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна!
ОтговорИзтриванеИлианка, много ти е хубава питката!
ОтговорИзтриванеПреди време години бях виждала подобна при Танита и все се канех да направя, пък ето - изпуснах момента...Дали пък да не се поправя на 14 февруари, а...?
Тоест или време или години, което си избереш, ха-ха, спя още май!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! :)
ОтговорИзтриванеВесе, поправи се :))
много хубава! браво
ОтговорИзтриванеСууупер,много оригинална идея!А изпълнението е както винаги на ниво!Страхотна питка!
ОтговорИзтриванеРайна, Нуши, много благодаря!
ОтговорИзтриванеа в колко силна фурна?
ОтговорИзтриванеРайне, може и да ти е късно вече, но на 170*.
ОтговорИзтриванеНаправих я вече тази сутрин - сега правя втора...
ОтговорИзтриванеизпекох я на 200 гр. за 5 мин. и после на 180 зо около 25 мин.
Мерси много!