Снимката на картофен огретен е обект на авторско право! |
Картофен огретен е едно от любимите ми предложения с картофи. Приготвя се много лесно, а е толкова апетитно и вкусно... Е, вярно, че за някои е гарнитура, но за мен си е в категория вкусни ястия.
Има различни варианти за приготвяне на огретен, аз харесвам най-много този, като понякога освен кашкавал, добавям и натрошено сирене.
Продукти:
1 кг картофи
бучка краве масло
3-4 щипки галета
150-200 г кашкавал за поръсване
За сос бешамел:
400 мл прясно мляко
30-40 г краве масло
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. сол
Картофите се измиват и сваряват. Обелват се и се нарязват на кръгчета или кубчета. Тавата, в която ще се пече ястието се намазва с маслото и се поръсва с галетата. Слагат се картофите.
За бешамела: маслото се разтопява и в него се сипва брашното. Разбърква се бързо. Отмества се от котлона и постепенно при непрекъснато разбъркване се прибавя млякото. Връща се на огъня и се изчаква да кипне.
Картофите се заливат със соса и се поръсват с кашкавала. Пече се около половин час.
След изпичане се изчаква около 10 минути и се сервира.
Източник с някои промени: тук
Прекрасно е!Много вкусно изглежда!Точно по начина по който го обичам,само че аз добавям и лук(по норвежка рецепта :)Толкова вкусно изглежда,че за пореден път ми се прияде от твоите рецепти :) А уж вече вечерях :))
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеЗадължително ще го приготвя и аз!
Чудесно и лесно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака е, Марта. При мен всичко е лесно :)
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден!
Огретена стана БОЖЕСТВЕН :-)
ОтговорИзтриванеtuku shto go napravih stana strahoten moi savet e s pecheni kartofi na furna stava mng po vkusno
ОтговорИзтриванеpitkata e strahotna blagodarj
ОтговорИзтриванеМного вкусно и винаги се получава .Обичаме го всички у дома .
ОтговорИзтриване