неделя, 30 януари 2011 г.

Огретен с картофи



Продукти:


1 кг картофи
бучка краве масло
3-4 щипки галета
150-200 г кашкавал за поръсване

За сос бешамел:

400 мл прясно мляко
30-40 г краве масло
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. черен пипер


1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. сол





Картофите се измиват и сваряват. Обелват се и се нарязват на кръгчета или кубчета. Тавата, в която ще се пече ястието се намазва с маслото и се поръсва с галетата. Слагат се картофите.


За бешамела: маслото се разтопява и в него се сипва брашното. Разбърква се бързо. Отмества се от котлона и постепенно при непрекъснато разбъркване се прибавя млякото. Връща се на огъня и се изчаква да кипне.


Картофите се заливат със соса и се поръсват с кашкавала. Пече се около половин час.


След изпичане се изчаква около 10 минути и се сервира.
Източник с някои промени: тук

7 коментара:

  1. Прекрасно е!Много вкусно изглежда!Точно по начина по който го обичам,само че аз добавям и лук(по норвежка рецепта :)Толкова вкусно изглежда,че за пореден път ми се прияде от твоите рецепти :) А уж вече вечерях :))

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда страхотно!
    Задължително ще го приготвя и аз!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно и лесно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Така е, Марта. При мен всичко е лесно :)
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Огретена стана БОЖЕСТВЕН :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4 май 2012 г., 15:22

    tuku shto go napravih stana strahoten moi savet e s pecheni kartofi na furna stava mng po vkusno

    ОтговорИзтриване
  7. pitkata e strahotna blagodarj

    ОтговорИзтриване