неделя, 9 януари 2011 г.

Пърленки с грис на фурна





Продукти:

300 мл вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 500 г брашно

около 100 г грис

За плънката по желание: сирене, кашкавал и масло

Още масло за намазване

Замесва се съвсем обикновено тесто. Маята се разтваря със захарта в топлата вода. В брашното се прави кладенче и там се слага солта и се сипва разтворената мая. Меси се меко тесто. Разделя се на шест части, от които се оформят топчета. Оставят се да втасат. След това работната повърхност се поръсва обилно с грис. Всяка питка се поставя върху гриста и се притиска леко с ръце, като се стараем да оформим кръг. И сега по желание пърленката може да се направи само с масло, с масло и сирене, с масло и кашкавал, със сирене и какавал, а защо не и с някакво филе или шунка :) Аз сложих натрошено сирене, настърган кашкавал и парченце масло. Плънката се слага на едната половина. Другата половина се захлупва отгоре и краищата се притескат с пръсти. Аз поставих в тава, застлана с хартия за печене и пекох в загрята на 220* фурна, до зачервяване.
Но, ако имате плоча за печене, печете директно върху нея. Стават съвсем различни и още по-вкусни.
Като се извадят, пърленките се мажат обилно с масло, докато са горещи и се поръсват с шарена сол.

Добър апетит!

5 коментара:

  1. Изглеждат супер вкусни! Вече се навечеряхме, иначе бих запретнала ръкави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни пърленки!
    А като знам, че много харесах пърленките при вас, то със сигурност много скоро ще опитаме тези.
    Усмихната и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина изглеждат страхотно и мнооого вкусно!
    А с каква дебелина се получава кръга и приблизително с какъв диаметър?

    ОтговорИзтриване
  4. Оформете кръг с диаметър приблизително 25 см. Получават се тънички и леко хрупкави :)
    Благодаря!
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря! :) Мисля да ги направя тези дни и после ще споделя впечатления.
    Лека вечер и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване