четвъртък, 27 януари 2011 г.

Кюфтета с бял сос


Продукти:

500 г кайма
1 шепа ориз
1 глава лук
1 морков
1 парче целина
дръжките от една връзка магданоз
сол
черен пипер
чубрица

3 жълтъка
400 г кисело мляко
3 с.л. масло
5 с.л. брашно

Лукът се почиства и се срязва на две. Запича се на горещ котлон или на силно сгорещен сух тиган. В тенджера се налива 1 л. вода и се слага лукът, морковът, нарязан на едри парчета, целината и дръжките от магданоз. Прибавя се сол и всичко се слага да се вари. Каймата се смесва с измитият ориз, черния пипер и чубрицата. Омесва се добре и от нея се правят 12 кюфтета. Когато зеленчуците омекнат, бульонът се прецежда и се връща на котлона. Изчаква се да заври и в него се слагат кюфтенцата. Сваряват се добре и се изваждат.

Жълтъците се разбиват с киселото мляко. В разтопеното масло се слага брашното и се пържи за бързо. Изсипва се млякото с жълтъците и се бърка на котлона, докато заври. Към него се сипва по малко от бульона на кюфтенцата и се разбърква - докато достигне желаната гъстота (при мен отиде всичкия бульон). Оставя се да заври и кюфтенцата се връщат в соса. По желание, ако ястието не е достатъчно кисело, може да се добави лимонов сок. Поръсва се с черен пипер и магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар